Što su pametne kreme?

Kozmetička industrija iz mjeseca u mjesec nudi nove kozmetičke proizvode koji su sve bolji i bolji, a se u posljednje vrijeme  vrlo često  koristi naziv pametne ili intelignetne kreme. Što taj pojam označava i kako krema može biti pametna?

Da  li je to stvarno moguće ili je to marketinški trik? 

S modernim kozmetičkim proizvodima nastoji se postići sve veće savršenstvo i zadovoljiti  jedinstvenim proizvodom sve zahtijevnije probleme na koži, pa iza takovih proizvoda stoji rad mnogobrojnih  stručnjaka u  kozmetici.  U prvo vrijeme navode se BB kreme, zatim CC kreme pa DD kreme, a najavljuju sei  EE kreme.

No, kako je sve počelo? Prije šezdeset  godina u Njemačkoj  je jedna kozmetička kuća smislila balazm  za kožu koji ubrzava cijeljenje ozljeda na koži lica pogotovo nakon određenih  agresivnijih tretmana. Taj proizvod  su medicinske sestre iz Koreje  odnijele u svoju zemlju , gdje je počela njegova primjena i gdje je bio  izrazito  dobro prihvaćen. Kasnije je  u taj balzam dodan  tekući puder, poboljšana mu hidratantnost, dodan zaštitni faktor od sunca pa je ova popularna krema  široko prihvaćena  i kao pametna krema  koja se može prilagoditi svakoj koži bez obzira na životnu dob. Nazvane  su BB kreme (eng. Blemish balm- balzam protiv mrlja), a danas da se najčešće prevodi kao beauty balm- balzam za ljepotu). BB kreme vrlo su omiljene  u mladih osoba koje nemaju nekih problema na koži, ali ih primjenjuju često i osobe  starije životne dobi jer im blago ujednačava ten i ne ističu bore.

No, osobe koje imaju neujednačeniu boju kože, hiperpigmentacije i slično nisu bile zadovoljne s BB kremama, pa su smišljene slijedeće pametne kreme pod nazivom CC (engl. color  correcting-popravljanje boje, ili complexion correcting- poboljšanje tena). Ove kreme bolje prekrivaju sve nepravilnosti tena, a nisu vrlo guste i teško razmazive, iako im je tekstura bogatija nego u BB krema. Djeluju izrazito prirodno na koži, pa lice izgleda sviježe i bez nepravilnosti, dobro prekrivaju pigmentacije i crvenilo.

Ali, kako bi pametna krema imala i anti age učinak smišljena je DD krema (dynamic do-all- multifunkcionale kreme) koje združuju  djelovanje BB i CC kreme. Ove kreme namijenjene su zreloj koži jer je  hidratiziraju, prekrivaju nepravilnosti i imaju jak  anti age učinak. No novost na tržištu su EE kreme koje su tek krenule u osvajanje klijentica (engl:extra exfoliating cream). EE kreme uz sve dodatno  do sada djeluje kao učinkovit piling kože i uklanjaju  mrtve stanice. Na taj način koža djeluje sjajnije, zdravije i mlađe, a ujedno su i prekrivene sve nepravilnosti i koža je zaštićena od vanjskih utjecaja.

Kako bi se djelovanje  pametnih krema proširilo sada postoje takovi proizvodi i za kosu, pa kreme tipa BB više nisu novost jer već postoje i najnovije CC kreme za kosu. CC kreme za kosu štite  boju kose, obnavajuju i daju sjaj, ne ispiru se i čuvaju od štetnog djelovanja sunca. I BB i CC kreme za kosu navode i do 20 pozitivnih djelovanja za kosu. One nisu nekakav poboljšani regenerator ili sprej  za sjaj već kozmetički proizvod sa mnogostrukim učinkom u jednom proizvodu što je i cilj  svakog pametnog ili inteligentnog  kozmetičkog proizvoda. Koje će sve daljnje proizvode ovakovog tipa smisliti kozmetička industrija pokazat će vrijeme a njihovu učinkovitost ocijenit će sami klijenti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika