Sunce i alergije na sunce

Tijekom ljeta mogu nastati mnogobrojni problemi s kožom koji nam mogu zagorčati uživanje u ljetu ili prekinuti zasluženi godišnji odmor. Jedan od čestih problema su alergije na sunce. Ovaj oblik reakcija na sunce zahvaća i svijetle i tamnopute ljude…

Tijekom ljeta mogu nastati mnogobrojni problemi s kožom koji nam mogu zagorčati uživanje u ljetu ili prekinuti zasluženi godišnji odmor. Jedan od čestih problema su alergije na sunce. Ovaj oblik reakcija na sunce zahvaća i svijetle i tamnopute ljude – muškarce i žene svih dobnih skupina, a primijećeno je da je  učestalije u vrlo svijetlih osoba i u žena( i do 10x).  Alergije na sunce su tako česte da se smatra da 10-20% ljudi ima ovaj problem.

Postoji nekoliko tipova alergije na sunce poput polimorfne svjetlosne erupcije (PMLE), kontaktnog fotoalergijskog dermatitisa i solarne urtikarije. Vrlo često tijekom godišnjeg odmora se pojavi osip koji ne prolazi i širi sunčanjem i može biti jako uporan i neugodan. Za većinu ljudi, simptomi uključuju svrbež i crvenilo na područjima koja su bila izložena suncu. Ono se obično manifestira kao osip na vratu, prsima, rukama i nogama, a javlja se i nekoliko sati poslije izlaganja suncu. Osip  uobičajeno jako svrbi, a početno crvenilo se može pretvoriti u sitne prištiće, mjehuriće i plikove.

Često  su krivci  alergije na sunce  različiti lijekovi, najčešće antibiotici, neki lijekovi protiv  gljivičnih bolesti, lijekovi  za liječenje  depresije, dijabetesa i dr. Vrlo često u ovih pacijenata nastaje  crvenilo i osip samo na otkrivenim dijelovima tijela ( lice, podlaktice ) koji se pogoršava izlaganjem suncu. Često mogu i određene kombinacije lijekova ( ako bolesnik uzima određenu kombinaciju lijekova) dovesti do toga  da koža izrazito svrbi na otkrivenim dijelovima što se pogoršava pri izlaganju suncu.

Kozmetika često može biti uzrok alergije tijekom ljeta, a uzrokuju ju najčešće različita sredstva za higijenu, parfemi, dezodoransi, kreme za njegu lica i dr. U ovom slučaju reakcija nastane kada se sredstvo nanese na kožu i koža nakon toga izloži suncu, nakon čega se pojave crvenilo kao da je koža opečena.

Alergija na sunce može biti vrlo frustrirajuća za osobu, pa ju je važno spriječiti ako je to ikako moguće. Potrebno je kožu postepeno izlagati suncu uz  nanošenje krema sa visokim zaštitnim faktorom i nošenjem fotoprotektivne odjeće. Prije ljeta potrebno je uzimati beta karoten koji može pomoći i sačuvati kožu, ili tablete koje sadrže likopen iz rajčice, beta karoten i probiotik. Također se može probati sa tabletama koje sadrže  antioksidans astaksantin ili ekstrakt tropske paprati Polypodium leucotomos.

Tijekom ljeta ne bi se smjeli koristiti parfemi, jer izlaganjem suncu na mjestu nanošenja mogu nastati pigmentacije. Kozmetika mora biti laganija i ne sadržavati jake mirise ili alkohol i preporučuju se dermokozmetičke linije za osjetljivu i netolerantnu kožu, a postoje i preparati za kožu alergičnu na sunce.

Ako postoji sumnja da je lijek u podlozi alergije, potrebno je u dogovoru sa liječnikom promijeniti terapiju, zamijeniti sumnjivi lijek i uvesti novi. U  liječenju alergija na sunce koriste se tablete protiv alergija, uz prestanak sunčanja i protuupalne kreme prema uputama dermatologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika