Usne kao ukras lica

Usne su dio tijela koji je jako izložen vanjskim utjecajima i  podložan mnogobrojnim  promjenama. Usne su vidljive i važne za ljepotu i izražajnost lica. Izložene su suncu, vjetru, promjeni temperature koje ih mogu oštećivati i umanjiti im privlačnost.

Usne su dio tijela koji je jako izložen vanjskim utjecajima i  podložan mnogobrojnim  promjenama. Usne su vidljive i  važne za ljepotu i izražajnost lica. Izložene su suncu, vjetru, promjeni temperature koje ih mogu oštećivati i umanjiti im privlačnost. Vrlo često su  izostavljene iz svakodnevne njege, pa više njegujemo kosu, lice, ruke, a usne ostavljamo po strani. Odlaskom na more i povratkom sa godišnjeg nalaz na usnama može biti kritičan jer smo zaboravili nanositi  proizvode sa fotozaštitom  ili smo ih poptuno zaboravili njegovati. Vrlo često nanošenje ruža i sjajila nije dovoljno za njegu, pa je potrebna dodatna njega ili stručna pomoć u ordinaciji.

Najčešće se pacijenti žale na  suhe, rubno crvene i ljuskave usne, koje su napukle i  sve ih smeta i peče. Ovo može biti  posljedica  neadekvatne njege, može biti izazvano vanjskim  iritansima, alergijom na raličite kozmetičke preparate, grickanjem usana, oblizivanjem i sl.
Osim ovoga postoje i neke bolesti koje mogu nastati na usnama i mogu biti razlog  posjetu liječniku. Vrlo često je to crvenilo i ljuskanje u kutovima usana koje ne prolazi spontano, ,naziva se Cheilitis angularis, Perleche,  a uzrokovano je  gljivama ili bakterijama.  Neadekvatna i loša higijena usne šupljine može pogoršavati  ovu bolest, a  dijabetes, manjak vitamina, bolesti imunodeficijencije mogu ovo dodatno pogoršavati. Liječenje se provodi korištenjem krema koje sadrže antibiotike ili  antimikotike uz provođenje pravilne higijene. Na usnama mogu nastati prekancerozne i tumorske promjene koje ne prolaze  spontano i rastu i svakako su razlog radi kojeg je potrebno otići na pregled liječniku.

Alergije na kozmetiku, zubne paste, ruževe i sjajila mogu biti uzrokom crvenila i ljuskanja na usnama  koje ne prolazi. Ruževi i sjajila često sadrže  metale, boje, konzervanse i sl. Koji kod alergičnih i preosjetljivih osoba mogu biti uzrok  crvenila usana, ali i kože lica. Vrlo često je potrebno napraviti i alergološka testiranja na kontaktne alergene i kozmetiku kako bi se otkrio uzrok alergije. Nakon toga je potrebno izbjegavati alergen  i bolest  ciljano liječiti.
Pušenje često uzrokuje promjene na usnama. Pušači često imaju  suhe usne, sa izraženim okolnim borama, a  skloniji su razvoju prekanceroznih i tumorskih promjena na usnama,pa se  svakako savjetuje prestanak pušenja kako bi se usne očuvale.
 
 Kako bi izbjegli i smanjili nastajanje promjena na usnicama potrebno ih je prevenirati, pa se preporučuje uvijek preko ljeta koristiti preparate sa zaštitnim faktorom od sunca. Ako smo tijekom zime u planinama i na otvorenom potrebno je također koristiti preparate sa zaštitnim faktorom od sunca. Usne je potrebno njegovati  prirodnim preparatima koji sadrže pčelinji vosak, kako maslac, maslinovo ulje i slično i one koji imaju  certifikat da ne sadrže umjetne mirise, boje, konzervanse i sl. Potrebno je izbjegavati grickanje i oblizivanje usana kako bi se smanjila iritacija.

Danas se ljepota usana, vlažnost može dopuniti injekcijama koje sadrže hijaluronsku kiselinu koje brišu  okolne bore, pomlađuju lice, a usnama vraćaju punoću i vlažnost. Sam tretman  nije bolan  i radi ga samo liječnik koji je za to educiran.
Ne zaboravimo, usne  su ukras lica, ogledalo su zdravlja i ljepote i potrebna im je njega i pažnja kako bi izgledale lijepo i zdravo.Ako uz preparate za njegu crvenilo i ljuskanje na usnama ne prođu kroz  dva do tri tjedna preporučuje se pregled kod liječnika kako bi se otkrio uzrok, postavila pravilna dijagnoza i započelo ciljano liječenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika