Zadebljani nokti

Zdravi nokti imaju određenu debljinu i elastičnost koja je važna stoga što su nokti stalno izloženi sitnim udarcima, pokretima, trenju, i grebanju.

Zdravi nokti imaju određenu debljinu i elastičnost koja je važna stoga što su nokti stalno izloženi sitnim udarcima, pokretima, trenju, i grebanju.  Ako su nokti pretjerano zadebljani  mogu pucati  bilo vodoravno ili okomito  prema korijenu nokta. Zadebljani nokti nemaju više zdravu ružičastu boju već djeluju žućkasto, mutno, bez sjaja i neujednačenog kolorita. Samo pucanje nokta može potaknuti nastajanje hematoma ispod nokta koji ne prolazi što je vrlo čest razlog dolaska  pacijenta na pregled kod dermatologa. Sporo prolaženje tamne promjene ispod nokta uvijek pobuđuje sumnju da li se uopće radi o hematomu, pa se dermatolozi u dijagnostici promjene uvijek služe dermatoskopom i nakon takovog pregleda  s velikom vjerojatnošću mogu utvrditi da li se radi o pigmentaciji, hematomu, madežu ispod nokta ili melanomu. U nejasnim situacijama kada dermatoskopski pregled nije dovoljan, potrebno je kirurškim putem ukloniti dio  nokta na kojem se nalazi tamniji dio i poslati na  histološku analizu kako bi promjenu pogledao patolog.

Nokti imaju ponekad i pukotine koje mogu biti udubine ispod površine nokta  ili iznad pa je površina nokta neravna, izbrazdana, a u pukotini se mogu pojaviti i linearne smećkaste pigmentacije pa nokta djeluje izbrazdano.

Zadebljani nokat  rubno  uvijek ima promijenjen svoj krajnji dio koji može izgledati neravno, kao da se lista što pobuđuje sumnja da se radi o gljivičnoj infekciji noktiju. Gljivična infekcija noktiju  češća je u starijih osoba, ali ju mogu imati i mladi. Ono što pogoduje njezinom nastajanju je  dijabetes, ozljeđivanje nokta radi sportskih aktivnosti, nošenjem tijesne  obuće, uporabom zajedničkih ručnika, obuće. Promjene na noktima mogu početi diskretno   kao malena zadebljanja, žućkaste promjene, bez sjaja. Promijenjeni nokti  su lomljivi i mogu se odizati od baze nokta .Kod dolaska liječniku uvijek se nastoji  utvrditi da li se radi o  gljivičnoj infekciji ili ne. Vrlo  je važno navesti sve  navike  koje mogu dovesti do oštećenja noktiju, kao i uzimanje lijekova, postojanje šećerne bolesti, bolesti štitnjače i dr. Uzimanjem strugotine nokta može se utvrditi gljivična infekcija te  kultiviranjem  uzorka. Liječenje gljivičnih bolesti noktiju može trajati i do godine dana što zahtijeva upornost. Liječenje se može provoditi lokalnim preparatima i antimikoticima u tabletama.

Zadebljani i promijenjeni nokti opažaju se i u psorijazi kada mogu biti zahvaćeni pojedini ili svi nokti. Tada se vrlo često uz promijenjenu boju noktiju opažaju i malene punktiformne udubine na noktima  što  je dudijagnostici psorijaze važan podatak. Linearne brazde i zadebljanje ploče nokta osim u psorijazi opažaju se u dermatološkim bolestima kao što  je  lichen ruber planusu i alopecia areatapa je kod dermatološkog pregleda važno uvijek pogledati i nokte i vidjeti da li su promijenjeni.

Zadebljani nokti mogu biti i nasljedni pa se tako promijenjeni opažaju i u više članova obitelji ili se pacijent prisjeti da je takove nokte vidio kod bližeg ili daljeg člana obitelji.

Kako bi se ublažio problem potrebno je izbjegavati usku obuću, ozljede noktiju i pritisak na nokte. Od estetskih procedura ne preporučuje se stavljanje trajnog laka ili gela jer dodatno zadebljavaju nokat kao niti kružno rezanje noktiju jer to potiče uraštavanje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika