Zašto nastaju staračke pjege?

Lentigo senilis ili u narodu – staračke pjege tamne su točke na koži koje se često viđaju. Znak su znak da koža stari i mijenja se.

One nastaju djelovanjem sunca i godina na kožu, pa su vidljive na  otkrivenim dijelovima tijela. Tijekom života  koža dobiva određena oštećenja nastala djelovanjem sunca, kemikalija, onečišćenja iz okoline  koja se godinama zbrajaju te kasnije očitavaju na  izloženim djelovima  tijela. Starenjem  koža  postaje sve tanja, a stanice koje stvaraju pigment mogu pojačano stvarati melanin što se na pojedinim dijelovima tijela očituje kao staračka pjega tj. kao mrljica ili točkica  koja je jako vidljiva i ne prolazi sama  od sebe.

Iako im  naziv govori da nastaju u starijoj životnoj dobi  danas se viđaju i u tridesetogodišnjaka, ali su ipaknajčešće iznad pedesete godine života. U njihovom  nastajanju veliku ulogu ima i boja kože  tkz.  fototip kože – da li je koža izrazito svijetla, tanka i  osjetljiva na sunce. Postoji i obiteljska sklonost ovim promjenama, pa se donekle i nasljeđuje  sklonost njihovom nastajanju.

Određene profesije  više su ugrožene pogotovo one koje zahtijevaju dug boravak na suncu. Sportaši, aktivni ili rekreativni, koji su  puno na suncu ( maratonci, atletičari i dr.)  imaju ih često. Vrlo često osobe koje imaju  staračke pjege imaju i neke duge oblike  fotooštećenja na koži i znakova  preranog starenja kože uzrokovanog suncem, pa su staračke  pjege upozorenje da se neke stvari  u brizi za kožu moraju mijenjati.

Staračke pjege podjednako nastaju i u muškaraca i u žena, ali ih žene češće  doživljavaju kao estetski nedostatak  što ih vodi liječniku i želja da ih se u potpunosti ukloni.Pojedine osobe navode da na starom panju sve raste,ali ih neke osobe doživljavaju  kao izrazito  neprihvatljive promjene na koži i ne žele ih imati. Staračke pjege nastaju  na koži koja je stalno  i nekontrolirano bila izložena UV zrakama (sunce, solarij), pa su vidljive na  fotoizloženim dijelovima tijela najčešće na licu, dekolteu i rukama. 

Najčešće osobe navode da su se svake godine mjesecima sunčale ili boravile na suncu  a tek s godinama primjećuju tamne  promjene na koži.  Pjege mogu biti različite veličine, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u razini kože i boje svjetlo smeđe do tamno smeđe i crne. Netko može imati pojedinu pjegu, dok u nekih osoba mogu biti jako zastupljene, grupirane u veće otočiće i jako uočljive.

Provođenje pravilne fotozaštite je vrlo važno kako bi se spriječilo nastajanje staračkih pjega i kako ne bi nastajale nove, a to znači  primjenjivati kreme sa  visokim zaštitnim faktorom i kako na licu tako i na vratu i dekolteu, i pogotovo na dorzumima šaka gdje su staračke pjege i najčešće. Savjetuje  se oprezno i umjereno sunčanje, tj. 15 minuta  svakodnevno koliko je dovoljno za sintezu vitamina D.

Tijekom boravka na plaži koža ne smije izgoriti i potrebno je koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom od sunca. Potrebno je posebno obratiti pažnju na lice, vrat, dekolte i  šake. Pomaže i primjena krema za ruke koje u sebi sadrže fotozaštitu što je pogotovo važno u osoba koje voze auto na duže relacije ili  su  im ruke dugo tijekom dana izložene suncu. Osim primjene krema  i preparata koji sadrže  zaštitne faktore  potrebno je izbjegavati djelovanje sunca na otkrivenim dijelovima tijela te se zaštiti i odjećom, šeširom  i sunčanim naočalima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika