Algodistrofija (kompleksni regionalni bolni sindrom) – 2. dio

Ključan simptom je produljena bol koja može biti stalna, a kod nekih bolesnika, izrazito neugoda i teška. Bolesnik doživljava bol kao pečenje ili bockanje iglama. Bol se može pojaviti u cijeloj ruci ili nozi, iako je bio ozlijeđen samo jedan prst ili zglob u stopalu ili šaci.

Ponekad, bol može čak i putovati na suprotnu stranu tijela. Na bolnom mjestu postoji povećana osjetljivost na lagani dodir ili kontakt koju nazivamo alodinija. U nekih bolesnika nailazimo i na promjene osjeta u zahvaćenom dijelu tijela, i to u obliku “čarape” (ukoliko se radi o stopalu) ili “rukavice” (ukoliko se radi o šaci). Odnosno u šaci ili stopalu bolesnici imaju slabiji osjet u odnosu na okolna područja.

Bolesnici zahvaćeni algodistrofijom često imaju povremene promjene u temperaturi, boji kože i otoku zahvaćenog ekstremiteta. Navedene promijene nastaju zbog poremećaja mikrocirkulacije koja uzrokuje oštećenja živaca koji kontroliraju protok krvi i temperature. Zahvaćena ruka ili noga mogu biti topliji ili hladniji u odnosu na suprotnu ruku ili nogu.
Nakon nekog vremena koža na zahvaćenom ekstremitetu (ruci ili nozi) mijenja boju, postaje plava, ljubičasta, blijeda ili crvena, ovisno o fazi bolesti.

Druge uobičajene značajke algodistrofije uključuju:

  • promjene u debljini kože zahvaćenog područja, postaje sjajna i tanka
  • pojačano znojenje u zahvaćenom području ili okolnim dijelovima što zovemo hiperhidroza ili smanjeno u kasnijoj fazi što zovemo hipohidroza ili ahidroza
  • promjene noktiju i kose, u smislu da postaju tanki i lomljivi, a kosa opada i lošije je kvalitete
  • ukočenost u zahvaćenim zglobovima, smanjen opseg pokreta
  • poremećaj koordinacije
  • podrhtavanje zahvaćenog ekstremiteta

Bol i drugi simptomi se mogu nalaziti bilo gdje u tijelu, no karakteristični su u šaci, prstima kao i u skočnom zglobu nakon prijeloma. Simptomi se mogu promijeniti tijekom vremena i variraju od osobe do osobe. Tijekom vremena, zahvaćeni ekstremitet postaje hladniji i bljeđi uz promjene noktiju, kao i pojavu grčenja u mišićima. Bol može biti pogoršana tijekom emocionalnog stresa.

Čak 80% bolesnika s početnim simptomima se izliječe u roku 18 mjeseci od početka, bilo spontano ili uz liječenje. U nekih bolesnika, znakovi i simptomi kompleksnog regionalnog bolnog sindroma mogu trajati mjesecima i godinama. Liječenje je puno učinkovitije kad se krene u ranoj fazi bolesti.

U više od 90 posto slučajeva, stanje je potaknuto traumom ili ozljedom. Najčešći okidači su prijelomi, uganuća, ozljede mekih tkiva (kao što su opekline, posjekotine ili modrica), duga imobilizacija (gips) ekstremiteta. Algodistrofija predstavlja abnormalan odgovor koji povećava učinke ozljede, što znači da neki ljudi reagiraju pretjerano na okidač koji ne izaziva probleme za druge ljude.

Liječnika bi trebalo posjetiti ako imate stalnu bol, koja utječe na ekstremitet (ruku ili nogu) uz crvenilo i otok. Važno je liječiti algodistrofiju rano dok ne dođe do kasnih znakova i simptoma bolesti poput atrofije mišića i kože, zakočenosti u zglobu i slično.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika