Nagnječenje i uganuće – 1. dio

Ozlijeđeni dio tijela može dugo nakon ozljede ostati bolno osjetljiv, ali u pravilu povlačenjem hematoma popuštaju i postepeno se gube i bolovi.

Prilikom pada, udarca ili nespretnog pokreta u zglobu može se pojaviti oteklina, podljev ili bol u ozlijeđenom djelu tijela.  Najvjerojatnije se radi o ozljedi mišića, ligamenta ili zgloba. Ove ozljede nastaju djelovanjem sile na određeni dio tijela prilikom udarca ili pada, te spadaju u zatvorene ozljede budući da na koži ne postoji posjekotina.

Nagnječenje

Uvod

Nagnječenje ili kontuzija (contusio) je ozljeda tkiva nastala djelovanjem udarca ili jakog pritiska, a da pri tome ne nastaje prekid kontinuiteta kože.

Ubraja se u mehaničke ozljede jer uglavnom nastaje djelovanjem tupog predmeta na tijelo. Oštećenje tkiva će ovisiti o snazi udarca, te o površini zahvaćenog tkiva, pri čemu je trauma veća što je jači udarac, a površina na koju djeluje manja. U podlozi se nalazi traumatsko oštećenje tkiva i više ili manje izraženo krvarenje zbog oštećenja krvnih žila i kapilara. Krvarenje vidimo na koži kao hematom (potkožni krvni podljev, modrica) o čijem izgledu i veličini ovisi izgled takvih povrede.  Veličina hematoma ovisi o bogatstvu krvnih žila nagnječenog područija, kao i o veličini krvne žile.

Osim mišića, prilikom kontuzije najčešće stradaju mozak, prsna (srce)  i trbušna šupljina (jetra i želudac).

Simptomi

Neposredno nakon ozljede, čak i pri opsežnim nagnječenjima, pojavljuju se razmjerno slabi bolovi. Kasnije kad se pojave hematomi uz jasne smetnje funkcije nastaju i jači bolovi. Ozlijeđeni dio tijela može dugo nakon ozljede ostati bolno osjetljiv, ali u pravilu povlačenjem hematoma popuštaju i postepeno se gube i bolovi.

Hematom ili podljev je karakteristična promjena koja nastaje kontuzijom u području kože. U svježem stanju modrice su plavkasto-ružičaste. Područje kože poviše hematoma je otečeno (edematozno). Oticanje se pojačava prva 24 sata, nakon toga postupno nestaje, a ujedno se mijenja i boja hematoma. Boja hematoma se prvo mijenja u ljubičastu, pa u smeđu i na kraju u žutu i uglavnom traje od jednog do tri tjedna.

Prilikom kontuzije prisutno je i snažno zategnuće mišića s njegovom deformacijom. Kao rezultat povrede javljaju se fibroze (ožiljkavanje tkiva) u mišićnim vlaknima koje dovode do slabljenja funkcije ozlijeđenih mišića.

Pri jačim udarcima može doći do ozljede kostiju, pri čemu dolazi do prijeloma pokosnice, odnosno njenog površnog dijela s većim ili manjm izljevom krvi, što uzrokuje jake bolove.

Pri dubljim nagnječenjima može doći i do ozljede živca. Posljedice toga su pareza (oduzetost) mišića noge ili ruke.

Sami simptomi su rezultat povrede, a to su: bol, podljev, oteklina, i lokalno povišenje temperature.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika