Hemofilna artropatija – nekirurško liječenje

Budući da je hemofilija bolest koju karakterizira nedostatak faktora zgrušavanja krvi, prva linija liječenja je primjena faktora zgrušavanja krvi, koji sprječavaju ponovno krvarenje i posljedično tome nastanak artropatije.

Liječenje artropatije predstavlja drugu liniju terapije kojoj treba pristupiti kada je hemofilna hemartroza (krvarenje u zglobu) rezultirala promijenama u zglobu.

Liječenje može biti konzervativno (nekirurško) i kirurško (operativno).

Konzervativno liječenje.

Kada je artropatija već izražena i profilaktičko liječenje više nije dovoljno, bolesnicima su potrebne druge terapijske mogućnosti liječenja.

  • Kineziterapijski postupci (vježbe) za održavanje funkcije i opsega pokreta zgloba.
  • Liječenje fizikalnom terapijom je komplicirano jer zahvaća malu zglobnu površinu. Kod gležnja koji nosi značajnu tjelesnu težinu ograničenje pokreta u zglobu mijenja dinamiku hoda. Skupina bolesnika koja je bila podvrgnutna manualnoj terapiji kod hemofilne artropatije u gležnju, imala je poboljšanje opsega pokreta u zglobu, smanjenje boli, minimalno poboljšanje snage mišića stražnje strane potkoljenice u usporedbi sa skupinom bolesnika koji su nakon edukacije sami vježbali kod kuće.  
  • Ortoze. U simptomatskom liječenju hemofilne artropatije koriste se ortoze za koljeno – gležanj – stopalo; ortoze za gležanj – stopalo, te ortoze za gležanj, ulošci, prilagođena obuća i ortopedske cipele.  Svrha ortoza je smanjenje opterećenja gležnja, povećana otpornost zgloba i okolnih mišića, te olakšavanje pokreta zahvaćenih zglobova. Također, ortoze mogu odgoditi operaciju jer poboljšavaju udobnost pri hodanju i osjet stabilnosti smanjujući bol i poboljšavajući kvalitetu života ovih bolesnika.
  • Terapija vanjskim zračenjem. Ovaj tip liječenja smanjuje učestalost krvarenja u skočnom zglobu, što je važno kako bi se izbjeglo zadebljanje sinovijalne ovojnice zgloba. Važno je naglasiti da mehanizam djelovaja zračenja nije u potpunosti razjašnjen. Čak i uz vrlo niske primijenjene doze, liječenje zračenjem rezultiralo je potpunim povlačenjem cističnih tvorbi u zglobu, uzrokovanim ponavljajućim krvarenjima. Uočeno je smanjenje broja krvarenja mjesečno i taj pozitivan trend se održao kroz više godina.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika