Sindrom pečenja u ustima – 2. dio

Uzrok nastanka bolesti

Patofiziologija sindroma pečenja u ustima je uglavnom nepoznata i najvjerojatnije se manifestira kao posljedica višestrukih čimbenika, uključujući interakciju psihološkog stanja s fiziološkim čimbenicima.

Budući da sindrom pečenja u ustima primarno utječe na žene u postmenopauzi, neki istraživači su sugerirali da promijenjene razine ženskih spolnih hormona u razdoblju od perimenopauze do postmenopauze mogu izazvati predispoziciju za razvoj ovog sindroma.

Produljena tjeskoba ili stres mogu rezultirati disregulacijom u hormonalnom statusu. Bolesnici sa sindromom pečenja u ustima mogu imati anksioznost, kao i povišene razine kortizola u odnosu na populaciju bez ovog sindroma.

Oštećenje perifernih malih živčanih vlakana može rezultirati kliničkim manifestacijama koje se često opisuju kao žarenje, trnci i utrnulost, kao i oštećenje kranijalnih živaca (živci koji izlaze direktno iz mozga) koji daju osjet u području jezika i usne šupljine. To se prvenstveno odnosi na kranijalne živce broj pet (trigeminus) i broj sedan (facijalis).

Simptomi

Klinički simptomi sindroma pečenja u ustima obično se razlikuju od bolesnika do bolesnika. Početak boli može biti postupan ili iznenadan, obično bez ikakvog uzroka. U nekim slučajevima, sindrom pečenja u ustima se pojavi nakon određenog događaja, kao što je stomatološki zahvat, trauma, uvođenje novog lijeka, bolest ili stresan životni događaj.

Bolesnici obično imaju dugotrajnu bol u trajanju od 4 do 6 mjeseci i opisuju je kao peckanje ili trnce ili utrnulost. U većini slučajeva, bol se pojačava tijekom dana. Jelo i piće mogu utjecati na simptome, primjerice vruća, začinjenu ili kiselu hranu, kao i alkoholna pića mogu pojačati simptome. Bol se pojačava kada je bolesnik pod stresom ili umorom. Bol može biti kontinuirana ili povremena i tipično je lokalizirana na jeziku, obično na prednje dvije trećine, ali može zahvatiti i druge površine sluznice. Bol se više javlja obosrano.

Osim osjećaja peckanja, mnogi se bolesnici žale i na suha usta i promjene okusa, uključujući uporni metalni ili gorak okus i promjene slanog, slatkog ili gorkog okusa Psihološki poremećaji se javljaju u oko 85% pacijenata sa sindromom pečenja u ustima. Anksioznost, depresija, fobija od karcinoma su najčešće dijagnoze koje se viđaju u ovoj populaciji.

Poremećaji spavanja također su naširoko prisutni kod ove populacije, uključujući probleme s ulaskom u san, buđenje tijekom noći i lošu kvalitetu sna.

No, ipak aktivnost svakodnevnog života je uglavnom očuvana u usporedbi s dugotrajnom boli kod drugih stanja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika