Spinalni hemangiom – 1. dio

Što je spinalni hemangiom?   

Spinalni hemangiom ili „krvna spužva“ kralježnice je najčešći primarni tumor kralježnice. Ovi tumori nastaju iz krvnih žila i obično uključuju rast normalnih kapilarnih i venskih struktura. Najčešće se radi o slučajnom nalazu tijekom radiološkog snimanja trbuha, prsnog koša ili kralježnice.

Oko 10% djece se rodi s hemangiomom, te su zbog toga hemangiomi najčešći tip benignih (dobroćudnih) tumora u dojenčadi.

Ova benigna tvorba krvnih žila može se pojaviti u nekoliko organa, kao što su:

  • kosti,
  • bubrezi, pluća,
  • jetra i gušterača.

Hemangiom je benigni tumor koji uglavnom ne uzrokuje simptome. No, manji dio ovih tumora može biti povezan sa simptomima, prvenstveno uključujući bolove u leđima. I to se odnosi na otprilike oko 1% slučajeva ovog tumora.

Budući da jako rijetko uzrokuje simptome, u pravilu se stoga gotovo uvijek radi o slučajnom nalazu u kralježnici. Obično su zahvaćeni torakalni i lumbalni dio kralježnice, a žene su češće zahvaćene od muškaraca.

Ukoliko hemangiomi rastu, zahtijevaju prostor u kralježničnom stupu, pa mogu pritiskati živce i kralježničnu moždinu, te tada potencijalno postaju opasni. Rijetko mogu dovesti do prijeloma kralježaka.

Simptomi koji se mogu javiti u bolesnika sa spinalnim hemangiomom uključuju:

  •  bol u križima koja se pogoršava aktivnošću

U slučajevima kad se hemangiomi šire u spinalni kanal ili neuralne otvore i uzrokuju pritisak na kralježničnu moždinu ili korijenove živca mogu uzrokovati:

  • neuropatsku bol,
  • gubitak snage (motorički ispadi) ili
  • gubitak osjeta (ispad senzibiliteta) u donji ekstremitetima

Otprilike se javlja u oko 10% populacije, no kako je već navedeno, rijetko daje simptome i uglavnom se nađe kao slučajan nalaz prilikom rendgenske obrade kralježnice. I to se može vidjeti na RTG-u, CT-u i MR slikama kralježnice.

Ako hemangiom ne daje simptome i ne širi se u kralježnični kanal, tada je liječenje nepotrebno. Međutim, ako ti tumori nastave rasti i pritišću živčane strukture u kralježnici, treba ih liječiti kako bi se spriječilo neurološko oštećenje korjenova živaca ili same kralježnične moždine. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika