Akutni kolecistitis

Akutni kolecistitis je jedno od najčešćih oboljenja probavnog trakta i uglavnom se javlja u bolesnika sa kolelitijazom, od kojih 10% jednom ili više puta u životu obole od kolecistitisa. Uvijek je praćen kolangitisom.

Akutni kolecistitis je jedno od najčešćih oboljenja probavnog trakta i uglavnom se javlja u bolesnika sa kolelitijazom, od kojih 10% jednom ili više puta u životu obole od kolecistitisa. Uvijek je praćen kolangitisom različitog stupnja te oštećenjem jetrenog tkiva.
Najčešće počinje začepljenjem cističnog kanala kamencem, nakon čega nastaju mehanička upala zbog povećanja intraluminalnog tlaka i distenzije stjenke, kemijska upala zbog oslobađanja lizolecitina te u 50-85% slučajeva i bakterijska upala u. Najčešći uzročnici su Escherichia coli i Klebsiella spp.

U 5-10% slučajeva uzrok nije kamenac, a mogući razlozi su zastoj žuči uzrokovan naglom imobilizacijom i starvacijom kod opsežnih trauma i opeklina kao i postoperativno kod velikih ortopedskih i drugih nebilijarnih kirurških zahvata, direktni prijenos infekcije s okolnih tkiva, postpartalno, hematogenim ili limfogenim putem, ishemija zbog spazma perifenih krvnih žila u cirkulacijskim poremećajima, maligna oboljenja. Također se susreće i u raznim sistemskim bolestima, te nakon produžene parenteralne alimentacije. U više od polovine slučajeva bez kamenca uzrok ostane nepoznat. Dijagnostički postupak je isti kao i kod kalkuloznog kolecistitisa, a liječenje također operativno.
Akutni kolecistitis počinje kao bilijarna kolika koja se postupno pogoršava i to značajno brže kod bolesnika kod kojih je uzrokovana opstrukcijom cističnog kanala. Dvije trećine bolesnika u anamnezi već imaju ranije epizode navedenih tegoba koje su spontano prestale. Kod blažih upala prisutne su samo dispeptičke smetnje, umjerena bol pod desnim rebrenim lukom i nešto viša temperatura. Kada se mehaničkoj pridruže i kemijska i bakterijska upala bol se pojačava i postupno širi na cijeli gornji desni kvadrant trbuha te desno rame i lopaticu, uz lokalni mišićni spazam, mučninu i uporno povraćanje,te opće loše stanje bolesnika sa zimicom i tresavicom. Žutica nije česta u početku bolesti pa njena pojava ukazuje na širenje upale na žučovode i najbliže limfne čvorove.

U 30-50% bolesnika moguće je napipati uvećani žučnjak malo lateralno od medioklavikularne linije uz pojačanje boli kod dubokog udisaja i kašlja pri istovremenoj palpaciji žučnjaka (Murphyjev znak). Lokalizirana distenzija crijeva i smanjena peristaltika su uglavnom znak pogoršanja bolesti dok proširenost ovih fenomena na cijeli trbuh ukazuje na moguću perforaciju.
Dijagnoza se najčešće postavlja već na osnovu anamnestičkih podataka i fizikalnog pregleda. Nagli nastanak osjetljivosti u gornjem desnom kvadrantu, temperatura i leukocitoza (10-15000 sa skretanjem u lijevo) čine dijagnozu još vjerojatnijom. Karakteristični su još i umjerena hiperbilirubinemija te porast transaminaza do vrijednosti pet puta viših od normalnih. Nativna snimka trbuha može vizualizirati 20% kamenaca, a vidljive su i komplikacije kao zrak u vodovima zbog fistulacije u digestivnu cijev te rijetko ileus uzrokovan kamencem i slobodna preforacija. Poseban entitet je takozvani emfizematozni kolecistitis koji nastaje zbog superinfekcije bakterijama koje proizvode plin. Bolest ima veliki mortalitet ukoliko se ne prepozna na vrijeme.

Ultrazvuk je visoko specifična metoda kojom će se dijagnosticirati više od 95% kamenaca, ali i zadebljanje stijenke, perikolecistitis, hidrops te gangrena i apscesi. Noviji aparati dijagnosticiraju kamence veće od 2 mm, te je uz iskusnog liječnika mogućnost lažno pozitivnog ili lažno negativnog nalaza svega 2-4%. Tu je važno pridržavati se dobro definiranih kriterija (sjena u lumenu žučnog mjehura koja se zbog gravitacije pomiče ovisno o položaju bolesnika). Kolegrafija i sintigrafske metode su napuštene.
Najvažnije komplikacije akutnog kolecistitisa su empijem i hidrops žučnjaka. Kod empijema se najčešće radi o perzistentnoj opstrukciji cističnog kanala te sekundarnoj infekciji retinirane žuči s bakterijama koje izazivaju tešku upalnu reakciju sa stvaranjem gnoja. Klinička slika je burna s prostracijom, visokom temperaturom, palpabilnim bolnim žučnjakom i znacima lokalnog peritonitisa te uz visoku leukocitozu do leukemoidne reakcije. Hitni kirurški tretman je obavezan uz antibiotsku potporu. Hidrops nastaje takodjer dugotrajnom opstrukcijom cističnog kanala s posljedičnim lučenjem sluzi (mucocoele) ili bistrog transudata (hidrops). Bolest je često asimptomatska sve do vidljivog tumora pod desnim rebrenim lukom. Tretman je takodjer kirurški. Gangrena je posljedica ishemije zida žučnjaka koja može nastati zbog torzije i okluzije arterije, vaskulitisa, šećerne bolesti te empijema. U neprepoznatim slučajevima uvijek završava perforacijom i difuznim peritonitisom pa je hitna operacija jedino liječenje. Mliječna žuč i porculanski žučnjak su komplikacije nastale taloženjem soli kalcija u upalom izmijenjenu stjenku žučnjaka. Apsolutna su indikacija za kolecistektomiju zbog sklonosti malignoj alteraciji.

Diferencijalno dijagnostički dolaze u obzir ulkusna bolest, refluksni ezofagitis, pankreatitis, pektoralna angina i infarkt miokarda, intestinalna opstrukcija, apendicitis, lezije kolona, pleurodinija, plućna embolija, pijelonefritis, bubrežne kolike, herpes zoster te radikulitis.
Iako je kirurško liječenje terapija izbora za kolecistitis vrijeme intervencije je još uvijek predmet rasprava. Hitna kolecistektomija neophodna je kod najmanje sumnje na komplikacije kao što su empijem, gangrena, perforacija ili emfizematozni kolecistitis. I nekomplicirani oblici bolesti su apsolutna indikacija za hitnu kolecistektomiju ako je dijagnoza nedvojbena, a tegobe traju manje od 72 sata. Antibiotici širokog spektra se daju bolesnicima s apsolutnim ili relativnim kontraindikacijama za operaciju ili ako bolest traje duže od 72 sata.
Akutni kolangitis najčešće nastaje u uvjetima bilijarne opstrukcije, bilo kamencima ili zbog strikture, a rjeđe zbog malignog tumora bilijarnog trakta. Klinički se manifestira tzv. Charcotovim trijasom (bilijarna kolika, ikterus i tresavice s intermitentnom vrućicom) uz leukocitozu. Razlikujemo akutni nesupurativni kolangitis koji se uz adekvatnu terapiju smiruje najčešće tijekom 2-3 dana i akutni supurativni kolangitis koji se manifestira dramatičnom kliničkom slikom septičkog šoka. Radi se najčešće o potpunoj opstrukciji žučnih kanala koje u potpunosti ispunjava purulentni materijal pa se može govoriti i o intrahepatalnom apscesu. Medikamentozna terapija je neučinkovita bez endoskopskog (ERCP) ili kirurškog zahvata radi odstranjivanja uzroka opstrukcije i drenaže bilijarnog stabla.

Literatura

  • Fialkowski E, Halpin V, Whinney RR. Acute cholecystitis. Clin Evid. 2008;4;pii:0411.
  • Kadakia SC. Biliary tract emergencies. Acute cholecystitis, acute cholangitis, and acute pancreatitis. Med Clin  North Am 1993;77(5):1015
  • Johnston DE, Kaplan MM. Medical progress: pathogenesis and treatment of gallstones. N Engl J Med  1993;328:412
  • Peters JH. Early cholecystectomy for acute cholecystitis. Am J Surgery 1994;167(5):552

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

ACNES

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi (gabapentin), antidepresivi (amitriptylin, duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster […]

Dermatitis

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

Bubreg

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Laktobacili

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Analni otvor

Izrasilne oko analnog otvora – molim mišljenje

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.