Alkohol i zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Odnos konzumacije alkohola i njegovih posljedica na zdravlje je predmet brojnih studija, upravo zbog brojnih, prvenstveno štetnih učinaka na ljudsko zdravlje. Postoji čitav niz dokazanih štetnih posljedica alkohola na zdravlje.

„Liječnik ne treba ohrabrivati one koji ne piju da počnu piti, a oni koji piju jedno do dva alkoholna pića uz večeru ne uvjeravati da im to škodi” – Beilin

Odnos konzumacije alkohola i njegovih posljedica na zdravlje je predmet brojnih studija , upravo zbog brojnih, prvenstveno štetnih,  učinaka na ljudsko zdravlje. Postoji čitav niz dokazanih štetnih posljedica alkohola na zdravlje počev od oštećenja nervog sustava  zbog pijenja žestica („nordijski alkoholizam“), jetre  zbog pijenja vina („mediteranski alkoholizam“) , gušterače  zbog pijenja piva („germanski alkoholizam“ ). Dakako , ovo su vrlo uprošće sheme, jer alkohol napada cijeli organizam , sve organske sustave , bez obzira o kojoj se vrsti pića radi. Konačno alkoholizam , sam po sebi, posebno je opasan poradi ogromnih društveno-ekonomskih šteta koje prouzrokuje: smatra se da zbog alkoholičara neposredno trpi krug od 20- tak  osoba ( obitelj, radna sredina, društvo …).

S druge strane pobornici pijenja alkohola  navode korisne učinke alkohola na zdravlje, često spominjući „francuski paradoks“. On ukazuje da je Francuska zemlja sa najmanjom smrtnošću od bolesti srca i žila radi konzumacije vina i mediteranske prehrane ali zanemaruju činjenicu da je smrtnost od jetrene ciroze (kao posljedice konzumacije vina ) među najvećim u svijetu (35/100.000). Ako pogledamo zadnja izvješća Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je u Genovi 11. veljače objavila rezultate istraživanja konzumacije alkohola po državama svijeta, doznaje se da je u prosjeku svaki čovjek na Zemlji u godinu dana popio 6,1 litru čistog alkohola!  Rezultati pokazuju da su najveći potrošači Europljani te  stanovnici država bivšeg Sovjetskog Saveza. Ono što posebno zabrinjava , skoro  30 posto ukupnog alkohola koji se popije u godinu dana je iz „kućne radinosti“ koja su  posebno štetna. Kolika je opasnost od alkoholizma, govori podatak SZO-a koji   procjenjuje da je zbog prekomjerne konzumacije alkohola umrlo  2,5 milijuna ljudi u  svijetu, što je više od AIDS-a ili tuberkuloze!.

U Rusiji je, primjerice, jedna od pet smrti muških osoba uzrokovana alkoholom. Što se tiče Hrvatske per capita se  u prosjeku popije oko  12,5 litara alkohola na godinu, što  Hrvatsku  smješta pored Rusije, Velike Britanije i Francuske  koje su  samom vrhu konzumacije alkohola. Kod nas se  najviše konzumira vino (47 %) i pivo (37 %), dok se žestice pri dnu potrošnje  (15 %) Suprotna je situacija u  BiH, gdje se najviše piju žestoka pića (73 %), dok su pivo (23 % i vino (4 %) manje zastupljeni . Zapadne zemlje su dobro shvatile opasnosti koje donosi alkoholizam: u SAD je rapidno pala potrošnja alkohola (koje je bila izuzetno visoka nakon prohibicije 1928 do 80-tih) nakon široke društvene akcije kojom su alkoholizam i pušenje označeni kao glavni uzroci visokog mortaliteta u SAD. Slično je učinjeno u Francuskoj i Italiji gdje je potrošnja alkohola značajno pala nakon poduzimanja društvenih mjera (edukacija i sl.) za suzbijanje alkoholizma,

S druge strane , neke zemlje muku muče s problemom alkoholizma, koji u Irskoj i Škotskoj i dijelovima V. Britanije zadnjih godina  bilježi uzastopan porast. Administrativna zabrana  (prohibicija alkohola) se pokazala neuspješna mjera za suzbijanje alkoholizma (primjer  SAD iz 1928) , čini se da je pravi način borbe edukacija o štetnosti alkohola. Konačno, postavlja se pitanje: ako alkohol nije zabranjen ( osim u zemljama Bliskog istoka radi vjerskoh razloga) kolika je dopuštena količina alkohola koja se može koristiti bez posljedica? Odgovor nije jednostavan , jer alkohol nije nužan u ljudskoj ishrani,više se radi o tradiciji pijenja. Brojne kontrolirane, prospektivne studije ukazuju da je količina od 1 do 2 čaše vina dnevno ( srazmjerna količina aperitiva, mala doza žestice ili pivo) ona količina koju ljudski organizam može podnijeti bez posljedica sa mogućim benefitima na KVS sustav. Stoga duhoviti paradoks  na početku ovog teksta nudi i odgovor liječnicima kojima se nerijetko obraćaju pacijenti sa gore navedenim pitanjem.  

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Začeće

Koliko vremenski djeluje tableta za hitnu kontracepciju?

Srčana kaheksija

Kaheksija u bolesnika sa srčanim popuštanjem (srčana kaheksija)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kaheksija je sindrom nenamjernog gubitka 5% ili više tjelesne težine unatrag godine dana uz prisutne sljedeće kliničko-laboratorijske faktore (barem tri moraju biti prisutna): snižen indeks tjelesne mase, umor, smanjena mišićna snaga, gubitak apetita, poremećaj biomarkera u krvi (snižen hemoglobin i serumski albumin, povišen interleukin 6 i C-reaktivni protein). Ona se može javiti u mnogim kroničnim […]

Koža

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Mokraćni mjehur

Smetnje mokrenja – dvojna terapija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Postoje tzv. kombinirani lijekovi za smetnje mokrenja koji se koriste u muškaraca starije životne dobi. Takav primjer je i kombinacija tamsulosina i solifenacina koja objedinjuje dvije aktivne supstance u djelotvornim koncentracijama i to u jednoj tableti. Cilj ovog kombiniranog lijeka je smanjiti opstruktivne, ali istodobno i iritativne tegobe mokrenja koje se često istodobno javljanju u […]

Rak prostate

Rana dijagnostika raka prostate – nacionalni program

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Temeljem preporuka EU od početka veljače 2024. pokrenut je, na inicijativu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo te stručnog povjerenstva Nacionalni program rane detekcije raka prostate. Program je pokrenut obzirom da je rak prostate treći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u muškoj populaciji i time predstavlja javno-zdravstveni problem koji zahtijeva sustavni pristup. Posebni […]

Trudnoća

Trudnoća i snižene vrijednosti AMH

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Možete li mi protumačiti nalaz gastroskopije?

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]