Endoskopija probavne cijevi video kapsulom

Unatoč tehnološkom napretku koji je nakon uvođenja endoskopije gornjeg i donjeg dijela probavne cijevi ( jednjak, želudac,  dvanaesnik te debelo crijevo) iste učinio rutinskim i relativno lako dostupnim…

Piše: Dr. Škurla Bruno, spec.gastroenterolog, KB Merkur

Unatoč tehnološkom napretku koji je nakon uvođenja endoskopije gornjeg i donjeg dijela probavne cijevi ( jednjak, želudac,  dvanaesnik te debelo crijevo) iste učinio rutinskim i relativno lako dostupnim, dijagnostika  tankog crijeva je donedavno bila  limitirana. Iako je i tanko crijevo zahvaljujući gore spomenutom tehnološkom napretku postalo dostupno i  endoskopskom pregledu putem enteroskopije,  ista još uvijek nije zaživjela kao rutinski, široko dostupan pregled.
Uvođenje pregleda tankog crijeva video kapsulom  predstavlja inovativnu, visoko tehnologiziranu pretragu čija je glavna prednost jednostavnost primjene i uklanjanje neugode kod pacijenta. Glavni nedostatak pregleda video kapsulom čini nemogućnost uzimanja biopsije te terapeutskih zahvata.
Slike dobivene video kapsulom su visoke rezolucije (320×320 piksela), uz osmerostruko uvećanje slike što je više nego kod konvencionalnih endoskopa.

nlčp

Slika 1.

Dimenzije video kapsule kojom se koristimo u KB“Merkur“ ( MiroCam®, IntroMedic)  je 11×24 mm, što je trenutno najmanja video kapsula na tržištu.

8o

Slika 2.

Posebnost navedene video kapsule je tehnološko rješenje kojim se prijenos slike omogućuje korištenjem prirodnih električnih impulsa ljudskog tijela, za razliku od ranije korištene radio frekvencije kao put prijenosa slike. Na taj način je omogućen dulji rad video kapsule – preko 11 sati, uz snimanje 3 sličice u sekundi. Nepotrebno je naglašavati da je u toj situaciji puno lakše za očekivati kompletan pregled tankog crijeva, neovisno o vremenu koje kapsula provede u želucu.
Endoskopija video kapsulom polazi od koncepta „fiziološke endoskopije“ budući da crijevo nije distendirano zrakom kao u konvencionalnoj endoskopiji.
Indikacije za pregled video kapsulom se razvijaju. Primarne indikacije za pregled predstavlja otkrivanje mjesta okultnog krvarenja , sumnja na Crohnovu bolest  (slika 4) te tumori  tankog crijeva. Nadalje, video kapsula je korisna u otkrivanju lezije sluznice tankog crijeva kod korištenja nesteroidnih antireumatika ( slika 5), u dijagnostici abdominalne boli nejasne etiologije te vjerojatno u dijagnostici celijakije.
Naša je rutina da pacijent prije pregleda napravi RTG pasažu tankog crijeva radi dijagnosticiranja suženja lumena tankog crijeva u kojem bi video kapsula mogla „zapeti“, i napraviti ozbiljne kliničke komplikacije.

thffasfda

 Slika 3.                     Slika 4.                   Slika 5.

Pacijenti za pregled trebaju biti dobro pripremljeni, jer će nečisto crijevo pregled učiniti insuficijentnim. Pacijent pred pregled 12 sati ne smije uzimati hranu. O primjeni prokinetika  nije donešen jasan stav, i  kod nas se oni ne primjenjuju. Pacijent dan pred pregled dobiva pripremu za kolonoskopiju . Tom pripremom se osim dodatnog čišćenja crijeva smanjuje količina žuči koja može smanjiti vidljivost unutar lumena .
Pred ingestiju kapsule se po koži trupa i abdomena nalijepe elektrode po točno određenom rasporedu.  Elektrode su putem kablova spojene sa prijamnikom čije dimenzije omogućuju jednostavno nošenje za pasom  tijekom snimanja.
Vađenjem kapsule iz originalnog pakiranja dolazi do automatskog pokretanja kapsule,  i  u tom trenutku se kapsula guta. Pacijent još 4 sata ne smije ništa jesti, ali može obavljati uobičajene aktivnosti. Nakon cca 12 sati se cijeli set vraća u Endoskopski laboratorij, a prijamnik spoji sa računalom koji sa svojim  programom generira prikaz u realnom vremenu. Iako softverska rješenja omogućuju brzu detekciju mjesta krvarenja, važno je napomenuti da je očitanje nalaza povezano sa višesatnim  pažljivim pretraživanjem, ponekad sliku po sliku da bi se otkrio patološki proces.
U zaključku, endoskopski pregled video kapsulom je vrijedan doprinos  u dijagnosticiranju bolesti prvenstveno tankog crijeva. Kao i kod svih drugih pretraga, valja pažljivo procijeniti koji pacijenti zahtijevaju pregled video kapsulom, a dijagnozu donijeti u suglasju sa drugim dijagnostičkim metodama.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Algurija

Poremećaji mokrenja

Općenite definicije stanovitih stanja znaju biti vrlo korisne u razumijevanju uzroka i manifestacija raznih bolesti i tegoba. Tako je i s mokrenjem. Premda ta je funkcija vrlo često, dok ne nastanu značajnije tegobe, ispod razine svijesti i obavlja se gotovo automatski pa ljudi na nju i ne obraćaju osobitu pozornost. Već tijekom razgovora s bolesnikom, […]

hiperpigmentacije

Melasma – cjelogodišnji pristup

Melazma je dermatološki poremećaj, odnosno stanje kože koji se karakterizira pojavom tamnih mrlja na koži, posebno na licu. Te mrlje obično su smeđe ili sive boje i javljaju se uglavnom na čelu, obrazima, nosu i gornjoj usni. Često se pojavljuju simetrično. Najčešće se javlja kod žena, posebno tijekom trudnoće ili tijekom hormonalnih promjena, kao što […]

Dijete

Kako liječiti lišaj na ruci djeteta?

Encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija je poremećenje funkcije mozga koja je povezane s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Često se spominje u vezi s kontaktnim sportovima, ali može se pojaviti kod svakoga tko pati od ponovljenih trauma glave. Kronična traumatska encefalopatija vrsta je neurodegenerativne bolesti povezana s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Radi se o […]

Dermatoskop

Okrugla izraslina nalik žulju na madežu – što je to?

Disfunkcija mozga

Što je encefalopatija?

Encefalopatija je skupina stanja koja uzrokuju disfunkciju mozga. Disfunkcija mozga može se pojaviti kao smetenost, gubitak pamćenja, promjene osobnosti i s drugim tegobama. Postoje različiti tipovi, svaki s različitim uzrocima koji variraju od infekcije, izloženosti toksinima, bolesti mozga i brojna druga stanja. Koje su vrste encefalopatije? Najčešći tipovi encefalopatije i njihovi uzroci su: – Anoksična […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.