Gastroskopija

Gastroskopija je zasad nezamjenjiva pretraga u svakodnevnoj upotrebi poznata i pod nazivom gornja endoskopija. To je pretraga koja omogućuje liječniku detaljan pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika kod pacijenta koji imaju određene simptome.

Gastroskopija je zasad nezamjenjiva pretraga u svakodnevnoj upotrebi poznata i pod nazivom gornja endoskopija.  To je pretraga koja omogućuje liječniku detaljan pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika kod pacijenta koji imaju određene simptome. Vrlo je pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upalnih promjena sluznice, vrijedova (ulkusa) i tumora jednjaka, želuca ili dvanaesnika.

Liječnik može tokom pretrage na vidljivo promijenjenoj sluznici uzeti mali uzorak tkiva za dodatne pretrage da se utvrdi da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promijeni, kao i za dokazivanje prisutnosti H.pylori, koja predstavlja čimbenik rizika za razvoj nekih bolesti želuca.

Želudac mora biti potpuno prazan i pacijent ne smije ništa jesti i piti osam sati prije pregleda. Važno je liječniku kazati o trajnoj terapiji prije pretrage i posavjetovati se s njim da li uzimati terapiju prije gastroskopije ili nakon nje. Također je važno obavijesti ga ako bolujete od plućnih ili srčanih bolesti, te ako znate da ste alergični na nešto.

Pretraga se izvodi na lijevom boku, a endoskop se lagano uvodi kroz usta u jednjak, želudac i dvanaesnik. Endoskop ne smeta kod disanja.
Pregled je bezbolan ali se može javiti refleksni nagon na povraćanje koji uzrokuje prisutnost endoskopa u ustima i gornjem probavnom traktu. Prije pretrage moguće je lokalnim anestetikom smanjiti podražaj endoskopa, a može se dati i blaži sedativ koji opusti pacijenta i olakša pretragu.
Međutim ako se slijede upute osoblja koje vode pretragu to najčešće nije potrebno.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika