Pristup bolesniku s Gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB)

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)  je povezana s nemogućnošću normalnog funkcioniranja antirefluksnog mehanizma da štiti sluznicu protiv učestalog i pojačanog gastroezofagealnog refluksa.

Liječnik PZZ s 1700 bolesnika imat će -10% bolesnika s GE problematikom. Od toga 60-70% imati će GERB.

Patofiziologija GERB-a sastoji se od:

  • inkompetentnog antirefluksnog mehanizma koji čine trajno povišena “tranzitorna relaksacija” donjeg sfinktera jednjaka,  hipotenzivan donji sfinkter jednjaka, skraćen donji sfinkter jednjaka i hiatalna hernija,
  • oslabljenog pražnjenja jednjakaporemećaj motiliteta (sklerodermia),
  • oslabljenog pražnjenja želuca te
  • volumena i korozivnosti refluksnog sadržaja.

Komponente tkivne otpornosti koje štite od ozljede jednjaka kiselinom su preepitelna obrana  koju čini mukozni sloj, vodeni sloj, površinski bikarbonati, zatim epitelna obrana koju predstavlja struktura stanične membrane, međustanične veze, epitelni transport, Na K izmjenjivači, intracelularni bufferi, stanična replikacija te postepitelna obrana koju čini protok krvi, tkivni acidobazni status.

Životne navike i prehrana pojedinca vrlo su bitne u nastanku simptoma GERB-a. Tako nastaje slabost donjeg mišića jednjaka uslijed konzumacije masne hrane, šećera, čokolade, vina, luka, kave, alkohola, cigareta, nekih lijekova. Direktni iritansi mukoze koji mogu uzrokovat GERB su citrusi, rajčica, začinjena hrana, kava, čaj, kola pića, neki lijekovi. Pojačan tlak u trbuhu uzrokovan sagibanjem, podizanjem tereta, vježbanjem predisponira GERB.

Simptomi refluksne bolesti manifestiraju se kao tipični- bol u epigastriju, žgaravica, regurgitacija, bolno gutanje, otežano gutanje i atipični- povraćanje, bol u prsima, kašalj, “kronični bronhitis”,  promuklost. Neliječeni GERB može se stvarati komplikacije koje često nastaju bez prethodnih simptoma refluksne bolesti, a naročito kod starije populacije. Hematemeza i melena, sideropenijska anemija, disfagija povezana s benignom strikurom ili rakom u Barrettovom jednjaku vrlo su ozbiljne komplikacije koje mogu uzrokovati letalni ishod.

Kako pomoći bolesnicima s GERB-om? Razlikujemo nefarmakološke mjere (“life-style”), farmakološke mjere (IPP – održavajuća,  IPP – povremena, IPP – prema potrebi), endoskopske tehnike i kiruršku terapiju. Ciljevi liječenja su cijeljenje ezofagitisa (ako je prisutan), kontrola (uklanjanje) simptoma, sprečavanje recidiva te prevencija komplikacija (strikture, Barrettov jednjak, adenokarcinom). Glavne mjere rješavanja GERB-a

Predstavlja pažljivije uzimanje lijekova- izbjegavati NSAR i ako je moguće izbjegavati ili smanjiti dozu nitrata, antagonista kalcijevih kanala, i antikolinergika, izbjeći ili smanjiti pušenje- može biti kontraproduktivno zbog dobivanja na tjelesnoj masi, izbjegavati obilno uzimanje hrane i pića unutar 3 sata prije spavanja – uzimati češće, manje obroke tijekom dana. Izbjegavati ili smanjiti masnoće i čokoladu. Izbjegavati ili smanjiti svaku hranu i piće koja potiče tegobekiselo voće, voćni sokovi, čaj i kava, pepermint, luk, češnjak, cimet, klinčić.

U samoj terapiji razlikuje se pristup ovisno o jačini smetnji. Blagi GERB (bez ili blagi ezofagitis, simptomi blagi ili srednje izraženi) po“Step up” strategiji liječi se općim mjerama (antacidi i alginati), potom H2 receptor antagonisti u standardnoj dozi kroz 4-6 tj., a na kraju IPP-om za one sa slabim odgovorom na prethodnu terapiju. Primjena je pogodna za mnoge bolesnike u svakodnevnoj praksi, a endoskopski pregled nije potreban. Kod “Step down” strategije početi sa IPP-om u punoj dozi te smanjivati istu. Uznapredovali GERB (ozbiljan ezofagitis s mogućim krvarenjem, strikturom ili ulkusom u Barrettovom jednjaku)

Isključivo “Step down” strategija i to IPP kroz 8 tj. Smanjiti dozu za pola ako je moguće. U slučaju krvarenja ili ulkusa potrebna je kontrolna EGDS, a može biti potrebna i dvostruka preporučena doza IPP. Kod atipičnih simptoma (respiratorni) potrebno je prolongirano liječenje IPP-om, često visoke doze, poželjna je potvrda GERB-a pH monitoringom, te potvrditi supresiju kiseline s pH monitoringom ako nema odgovora na terapiju.

Još uvijek traju istraživanja o povezanosti GERB-a i H. Pylori infekcije te se očekuju daljni zaključci i preporuke vezani za eradikaciju H.pylori.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

ACNES

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi (gabapentin), antidepresivi (amitriptylin, duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster […]

Bubreg

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Dermatitis

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

Laktobacili

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Analni otvor

Izrasilne oko analnog otvora – molim mišljenje

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Ljeto je, kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, […]

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.

Gastroenterologija

Gutanje