Abortus – praktični savjeti

Odluka o prekidu uredne, ali neplanirane i neželjene trudnoće nikada nije jednostavna. Što ženu vodi takvoj odluci najbolje zna ona sama. Najčešći razlozi…

Abortus je latinski naziv za prekid trudnoće, koji može biti namjerni ili spontani.

U ovom nastavku bit će riječi o namjernom pobačaju (lat. Abortus artificialis), sa stajališta najčešćih nedoumica žena koje su se odlučile za namjerni prekid neželjene trudnoće.

Odluka o prekidu uredne, ali neplanirane i neželjene trudnoće nikada nije jednostavna. Što ženu vodi takvoj odluci najbolje zna ona sama. Najčešći razlozi koje žene koje se odluče na namjerni pobačaj su nepovoljan vremenski trenutak (najčešće poslovne i/ili financijske prirode), neadekvatan partner (partner koji se ipak nije pokazao odgovornim i kojega žena ipak ne vidi kao oca svojeg djeteta), njena novodijagnosticirana bolest i neizvjestan ishod liječenja iste itd.

O namjernom pobačaju vode se rasprave u svim društvima i na svim razinama, svatko ima nešto za reći, ne samo liječnici. Na drugačiji način će o ovoj tematici raspravljati liječnici (ne samo ginekolozi), pravnici, političari, teolozi/svećenici, narod.

Koliko je ova tematika kompleksna možda ponajbolje pokazuje činjenica kako je u našoj državi regulirana zakonom iz 1978. godine, a zakonodavstvo kojim se regulira namjerni prekid trudnoće vrlo je šaroliko i neujednačeno ne samo u svijetu, nego i unutar Europske unije. Po svemu sudeći, ni naše vladajuće strukture neće dirati ovaj „vrući krumpir“, pa kako bi sve bilo unutar zakonskih okvira, važno je imati na umu neke činjenice, o kojima će biti riječi u nastavku.

Ne ulazimo u moralne dvojbe žene/para koja/koji se odluči na namjerni prekid trudnoće, ni ginekologa koji obavlja zahvat, kao ni u pitanje ne-korištenja (ili nepravilnog korištenja) kontracepcije itd.

U situaciji kada se odluči na ovaj korak, žena najčešće ima tisuću pitanja, bez odgovora, ili bez pravih odgovora. I tu nastupamo mi – korisnim savjetima, uputama, odgovorima.

Slijedi nekoliko najčešćih praktičnih savjeta za žene koje su se odlučile na namjerni prekid neplanirane i neželjene trudnoće:

Svaka žena generativne dobi, koja je imala nezaštićene spolne odnose (ili jedan), neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa, po izostanku očekivane menstruacije treba učiniti tzv. kućni, urinski test na trudnoću (u slobodnoj je prodaji u ljekarnama). Test na trudnoću nije 100% pouzdan, pa ako je i negativan, a postoji opravdana sumnja na trudnoću, sljedeći korak je odlazak ginekologu (koji se ne treba odgađati!), koji će obaviti pregled, a u dvojbenim situacijama uputit će i na određivanje betaHCG-a, tzv. hormona trudnoće, iz krvi. Pozitivan nalaz betaHCG-a pouzdan je, tj. definitivno ukazuje na trudnoću.
Žene generativne dobi koje nemaju redovite menstruacijske cikluse, ne mogu se osloniti na izostanak menstruacije. U njih se preporuča oko dva-tri tjedna od nezaštićenog spolnog odnosa učiniti tzv. kućni test na trudnoću i dalje postupiti kako je već spomenuto.
U slučaju da se potvrdi trudnoća (uredna, unutar maternice, s pozitivnom cirkulacijom u embrija), treba se obaviti (ultrazvučni) pregled u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se planira obaviti zahvat; taj se pregled plaća prema cjeniku dotične zdravstvene ustanove. Ako se pregledom u bolnici potvrdi uredna trudnoća, manja od 10 tjedana veličine ploda, odredit će se termin za obavljanje zahvata (pazi se da i na dan zahvata trudnoća nije veća od 10 tjedana veličine ploda).
Na dan zahvata potrebno je doći u bolnicu u jutarnjim satima s nalazima krvne slike, koagulacije, te krvne grupe i Rh-faktora, kao i osobnim stvarima za jednodnevni boravak u bolnici. Što se tiče vremena provedenog u bolnici, najčešće se oko 2 sata iza zahvata žena otpušta iz bolnice, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi tijekom zahvata, odnosno netom po obavljenom zahvatu.
Uobičajeno se preporuči kontrola oko 2 tjedna iza zahvata, kod nadležnog ginekologa.
Važno je napomenuti kako sve što se tiče namjernog pobačaja žena osobno plaća. Cijena samog zahvata ovisi o odabiru anestezije (opća je nešto skuplja od lokalne), te o metodi (na izbor su kirurški pobačaj, tj. klasična kiretaža s vakuum aspiracijom ili medicinski pobačaj, s lijekovima. Ne izvode se oba tipa zahvata u svim zdravstvenim ustanovama, pa je uputno o ovome se prethodno raspitati u samoj ustanovi). Prije operacijske pretrage također žena osobno plaća (nadležni ginekolog ili liječnik opće/obiteljske medicine nije dužan izdati uputnice). Također, cijene nisu u svim zdravstvenim ustanovama iste, pa je uputno i o tome se unaprijed informirati.
Žena koja je neplanirano ostala trudna unatoč korištenju kontracepcije (kako je u ranijim tekstovima pisano, ni jedna metoda kontracepcije nije 100% učinkovita!), razmislit će o nekoj drugoj metodi kontracepcije, odnosno o drugoj oralnoj hormonskoj kontracepciji (ako je upravo tijekom uzimanja OHK zanijela), ili će nastaviti s onom koju je koristila, ali će obratiti veću pažnju na upute o primjeni te određene kontracepcije.
Žena koja je neplanirano ostala trudna, a nije koristila kontracepciju, svakako bi se odgovorno ponijela da iza zahvata ozbiljno razmisli o jednoj od mnogih metoda kontracepcije koje su joj na izbor. Pri tom je najneodgovornije osloniti se na metodu tzv. plodnih i neplodnih dana.
Odgovorna žena generativne dobi, koja je prošla kroz ovaj nimalo psihički i emotivno ugodan postupak, svakako će započeti razgovor s nadležnim ginekologom o kontracepciji i neće se dovesti u situaciju da ponovno iskusi ovo već proživljeno iskustvo. Iako nije rijetkost da se neplanirana trudnoća opet „dogodi“, pa i više puta, no, ako se već jednom i desila, treba se nastojati poduzeti sve da se ne desi ponovno.

Za kraj imamo potrebu istaknuti kako ne osuđujemo nikoga ni zbog kakvih odluka, a najmanje su ginekolozi ti koji će držati prodike. Zato savjete ginekologa o primjeni kontracepcije treba shvatiti dobronamjerno, brigom za ženino ponajprije reproduktivno zdravlje, što je u našem društvu danas gotovo imperativ. U situaciji kada su demografski pokazatelji poražavajući, još je važnije odgovorno se ponašati prema samome sebi, kao i prema drugima (prema partneru), kako bi se i roditeljstvo ostvarilo doista u za sve pogodnom trenutku.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika