Alergije u trudnoći

Organizam buduće majke drugačije reagira na neke nokse nego organizam žene izvan trudnoće. To se, između ostaloga, odnosi i na reakcije organizma trudnice na neke poznate alergene, kao što su prašina, gljivice, pelud, mačja dlaka, također i sunce i drugo…

Organizam buduće majke drugačije reagira na neke nokse nego organizam žene izvan trudnoće. To se, između ostaloga, odnosi i na reakcije organizma trudnice na neke poznate alergene, kao što su prašina, gljivice, pelud, mačja dlaka, također i sunce i drugo, a na što žena izvan trudnoće inače ne reagira simptomima alergije. Ova činjenica i ne treba čuditi, jer je poznat podatak kako se znaju odjednom pojaviti ovi simptomi u trudnoći, odnosno žene u trudnoći upravo na ove, poznate alergene, ali i na druge alergene reagiraju tek u trudnoći, iako izvan trudnoće u njih nije zabilježena nikakva alergijska reakcija.

Koje su terapijske mogućnosti u trudnoći kod razvoja nekog vida alergijske reakcije, na neki poznati ili sasvim novi alergen?

Trudnicama se uobičajeno preventivno savjetuje izbjegavanje kontakata s poznatim alergenima, jer se unaprijed ne može znati kakva će reakcija biti, odnosno hoće li uopće biti reakcije, naročito ako inače nije alergična.

To znači:

  • udaljiti kućne ljubimce (mačke naročito) iz neposredne blizine trudnice, odnosno iz prostorija u domu u kojima se trudnica dulje zadržava (paziti da dlake kućnih ljubimaca ne budu na krevetu, garniturama za odmaranje/ležanje i drugo),
  • ne otvarati prozore u periodima godine kada počinje cvatnja,
  • redovito održavati primjerenu čistoću doma i pri tom nastojati ne koristiti previše agresivnih i kemijskih sredstava za čišćenje,
  • ne isprobavati neke nove (napose egzotične) namirnice, odnosno kombinacije nekih namirnica koje se inače ne konzumiraju, naročito ako nešto od toga ima alergena svojstva te
  • ne izlagati se direktnom utjecaju sunčevih zraka i slično.

Ako je u pitanju sezonska alergija, koju izvan trudnoće buduća majka svake godine iznova proživljava, a kao trudnica nema mogućnosti promijeniti podneblje (najčešće je tako), što od preparata koje inače, izvan trudnoće koristi, smije koristiti sada, kao buduća majka?

Sezonska alergija najčešće se manifestira suzenjem očiju, začepljenim nosom, otežanim disanjem, svrbežom i slično, dakle simptomima koji se inače uobičajeno tretiraju lokalnim preparatima u vidu sprejeva za nos, kapima za oči i nos i kremama, koji su u slobodnoj prodaji, te antihistaminicima za peroralnu primjenu (u vidu tableta).

U težim slučajevima, alergijska reakcija manifestira se astmom, a kao najteži oblik alergijske reakcije može razviti alergijski šok.

Antihistaminici kao što su loratadin i cetirizin su sigurni za primjenu u trudnoći, primjena nazalnih dekongestiva u trudnica je upitna, pa se radije ne preporučaju, kao ni započinjanje imunoterapije u trudnoći. Ako je imunoteraija protiv alergije već započela (dakle, prije trudnoće), preporuča se nastavak započete terapije i u trudnoći, uz povećani oprez.

Kako postupiti ako se u trudnice razvije prava alergijska reakcija, koja je i po život opasno stanje (bilo na već poznati alergen, ili na nešto na što trudnica inače izvan trudnoće nikada nije bila alergična)?

To je i inače stanje koje najčešće zahtijeva bolničko liječenje (odnosno za početak zbrinjavanje u ambulanti Hitne medicinske pomoći), pa je potrebno, bez odlaganja, pozvati hitnu pomoć ili, ako je tako jednostavnije, doći u hitni bolnički prijem. Trudnica neće pogriješiti ako prethodno uzme neki od naprijed spomenutih antihistaminika za peroralnu uporabu.

Hoće li dijete trudnice koja je i izvan trudnoće na nešto alergična, odnosno u koje se tijekom trudnoće razvije alergija na nešto, imati alergijsku dijatezu? Nije dokazana uzročno-posljedična povezanost, pa se jedino preporuča povećani oprez pri izlaganju novorođenčeta/djeteta poznatim alergenima, odnosno alergenima na koje je majka alergična. Prema reakciji novorođenčeta/djeteta vidjet će se smije li se sa sigurnošću odbaciti vjerojatnost alergije novorođenčeta/djeteta na nešto, odnosno ustanoviti alergija ili preosjetljivost na neki alergen, te će se dalje postupati prema utvrđenome.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika