Bakterijske vaginoze – 1. dio

Bakterijska vaginoza je sindrom koji je rezultat neravnoteže između laktobacila i anaerobnih bakterija koji žive u rodnici.

Što su aerobi?

To su mikroorganizmi za čiji je život potrebna niska razina kisika jer u prisutnosti kisika ne mogu preživjeti. Većini ovih bakterija je optimalna temperatura 37 °C što je čovjekova tjelesna temperatura.

U rodnici nalazimo mnoge anaerobne mikroorganizme, Peptococcus, Peptostreptococcus, Bacteroides, Fusobacterium, Clostridium, Eubacterium i Veillonella. Najčešći uzročnik bakterijske vaginoze je Gardnerella vaginalis. Vaginoza nije prava upala jer nema sve osobine upale pa je u prijašnjoj nomenklaturi bila svrstana kao nespecifični vaginitis. Bakterijska vaginoza može biti spolno prenosiva bolest s inkubacijom od 4 do 10 dana. Bakterijske vaginoze su uglavnom tihe, asimptomatske upale koje nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardnerelle te čine 50% svih upala rodnice. Ako dođe do porasta bakterija povećava se opasnost od pojačanja i proširenja upale iz rodnice na druge genitalne organe. Kada žena ima vaginitis bez simptoma, nakon liječenja u 40% slučajeva ima pozitivne kulture na Gardnerellu. Infekcija je vrlo tvrdokorna. Kako raste broj anaerobnih bakterija istodobno pada broj laktobacila te će iz asimptomatskog oblika nastati klinički simptomatsko stanje tj. evidentna upala sa svim popratnim osobinama i simptomima.

Kakvi su simptomi?

Najčešći simptom je pojačani vaginalni iscjedak bez svrbeža i žarenja. Iscjedak ima neugodan miris po ribi. Posebno je izražen nakon menstruacije i spolnog odnosa. Pregledom se vidi neproziran sivkasti iscjedak zalijepljen za stijenke rodnice i vrata maternice (cerviksa).

Kako se dijagnosticira?

Dodatkom 10% KOH pojačava se neugodan miris – oslobađanje biogenih amnina („whiff test“). Kod određivanja stupnja čistoće kada se razmaz rodnice direktno gleda pod mikroskopom vidi se da laktobacila skoro da i nema, malo je leukocita, a epitelne stanice su okružene brojnim bakterijama. pH vaginalnog iscjetka veći je od 4,5. Kod većeg broja bakterija javlja se svrbež, bolnost u donjem dijelu trbuha, učestalo mokrenje i bolnost pri spolnom odnosu te tada asimptomatski oblik prelazi u simptomatski.

Je li bakterijska vaginoza spolno prenosiva bolest?

Bakterijska vaginoza najčešći je oblik cervikovaginitisa (upala vrata maternice i rodnice) u žena reproduktivne dobi. Rizični čimbenici za nastanak bakterijske vaginoze jesu veći broj spolnih partnera, vaginalno ispiranje, pušenje cigareta, niži socioekonomski status, uporaba dijafragme i ranije spolnoprenosive bolesti. Važan je i utjecaj hormona, tako da se rijetko pojavljuje u djece i u postmenopauzi. No može se dijagnosticirati u adolescentica koje nisu spolno aktivne što je u suprotnosti s tvrdnjom da je spolni odnos nužan za obolijevanje. S druge strane gledišta spolni prijenos se ne može isključiti. Kod 90% muškaraca nema simptoma, obično prijenosnik nije niti svjestan. U literaturi se radije rabi termin „bolest potaknuta spolnim odnosom“ (sexually enhanced disease, SED).

O utjecaju na trudnoću, cervikalne intraepitelne displazije, PAPA testu i liječenju bakterijskih vaginoza pročitajte u drugom dijelu teksta.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika