Bakterijske vaginoze – 2. dio

Bakterijske vaginoze i PAPA test

U postavljanju dijagnoze bakterijske vaginoze važnu ulogu ima i PAPA test s osjetljivošću od 50% i specifičnošću od 95%. To je vrlo jednostavna metoda postavljanja dijagnoze bakterijske vaginoze i kod asimptomatskog i kod simptomatskog oblika infekcije. Bakterijska vaginoza kao infekcija stvara povoljne uvjete drugim uzročnicima spolno prenosivih bolesti kao što su klamidija trahomatis, infekcija gonokokom HSV 1, HSV 2, te HIV (herpes simplex tip 1, herpes simplex tip 2 i virus humane imunodeficijencije). Glavno objašnjenje za takvo stanje je nedostatak laktobacila koji djeluju protektivno, što dovodi do osjetljivosti prema drugim uzročnicima spolno prenosivih bolesti nakon spolnog kontakta.

Bakterijska vaginoza je vrlo česta u žena s HPV infekcijom. S druge strane HPV infekcija se češće pojavljuje u žena s bakterijskom vaginozom. Većina žena koje imaju bakterijsku vaginozu i HPV infekciju mlađe su od 30 godina. Skvamozna intraepitelna lezija i rak vrata maternice češće se pojavljuju u HPV-pozitivnih žena s bakterijskom vaginozom. Učestalost cervikalnih intraepitelnih lezija (CIN I, CIN II, CIN III) također su češće u skupini žena s bakterijskom vaginozom. Općenito kronični upalni proces povezan je s procesom karcinogeneze. Stalni (perzistentni) upalni proces povećava stanični metabolizam osobito unutar epitelnih stanica koji rezultira pojavom stanica visokog rizika na malignu transformaciju. S druge strane upalni proces može prekriti rijetke maligne stanice u citološkom obrisku cerviksa (PAPA test). Takvi procesi mogu pri rezultatu PAPA test dati lažno negativni rezultat. Premda svi moramo biti svjesni da PAPA test (kao i svi drugi testovi i rezultati testiranja) može biti lažno pozitivan i lažno negativan.

Što je to lažno pozitivan nalaz? Kada na primjer PAPA test pokazuje cervikalnu intraepitelnu displaziju (CIN I, CIN II) a zapravo nije u pitanju displazija. Ili lažno negativni nalaz, kada je nalaz PAPA test uredan, a zapravo u podlozi leži cervikalna displazija.

Kolposkopski pregled kod bakterijskih vaginoza

Po postupniku se kod cervikalnih displazija radi se kolposkopski pregled vrata maternice i rodnice. Kolposkopski pregled i biopsija u pacijentica sa stalnim upalnim promjenama u PAPA testu bez drugih abnormalnosti otkrivaju u 38% slučajeva cervikalnu intraepitelnu leziju, a u 19 % slučajeva SIL visokog stupnja (CIN II , CIN III). Kod same kolposkopije bakterijske vaginoze mogu dati patološke kolposkopske slike, koje su karakteristične za cervikalne intraepitelne displazije, kao što je aceto bijeljenje i abnormalne krvne žile.

Komplikacije u trudnoći?

U trudnoći se bakterijske vaginoze javljaju u 15 – 41% slučajeva te mogu uzrokovati opstetričke komplikacije kao što su chorioamnionitis (infekcija plodovih ovoja, koriona i amniona), prijevremeno prsnuće vodenjaka, prijevremeni porođaj i postpartalni endometritis (post porođajna upala maternice). Mogu uzrokovati spontani pobačaj i posljedično upalnu bolest zdjelice. Liječenje u trudnoći treba provesti najbolje nakon prvog tromjesečja, najbolje iza 20. tjedna.

Terapija bakterijske vaginoze

Bakterijska vaginoza liječi se kao anaerobna upala. Liječenje se provodi metronidazolom. Postoji jednodnevna primjena metronidazola od 2 grama, podijeljena u dvije doze. Postoji opcija sedmodnevnog liječenja dva puta po 500 mg dnevno na usta kroz 7 dana ili 3 puta 250 mg kroz sedam dana. Drugi je izbor klindamicin ili ampicilin. Klindamicin se daje 2 puta po 300 mg na usta tijekom 7 dana. Terapira se i sa azitromicinim 1 gram na usta jednokratno. Upotrebljava se amoksicilin kroz sedam dana. Koristi se i lokalna terapija. Vaginalete od metronidazola od 500 mg uvečer u rodnicu kroz 10 dana, te klindamicin krema jedanput dnevno aplikacija 2% kreme uvečer u rodnicu kroz 7 dana.

Još uvijek se vode rasprave treba li liječiti asimptomatske bakterijske vaginoze, kao i je li potrebno paralelno liječenje partnera. Postoje čvrste osnove da se bakterijsku vaginozu treba liječiti istodobno s partnerom. Takav stav se temelji na činjenici što će asimptomatska vaginoza u 50 – 70% pacijentica prijeći u roku od 1 do 2 godine u simptomatsku. Tiha bakterijska vaginoza će izazvati kliničku upalu prilikom svake ginekološke operacije. Poslije provedenog liječenja česti su recidivi. Recidivi u roku od jednog do dva mjeseca su dosta česti, čak u 5 – 15% slučajeva. Nakon liječenja treba se provesti test izlječenja. Treba spomenuti da se nakon liječenja metronidazolom najbolje obnavlja laktobacil. Moramo imati na umu da liječenje neće iskorijeniti anaerobe i Gardnerellu. Oni će uvijek biti nazočni, ali sada u svojim fiziološkim koncentracijama. Za vrijeme terapije treba se suzdržavati od spolnih odnosa.  

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika