Covid-19 cjepivo u trudnoći

Cjepiva Pfizer i Moderna protiv COVID-19 sigurna su i za trudnice.

Do ovog zaključka došli su međunarodni znanstvenici koji su od sredine prosinca 2020. godine do kraja veljače 2021. godine proveli studiju s cjepivima tvrtki Pfizer i Moderna na više desetaka tisuća trudnica. Cjepivo Johnson&Johnson nije bilo uključeno u studiju, jer je bilo odobreno dan prije završetka studije.

Za trudnoću specifične nuspojave podjednake su kao i u populaciji trudnica koje nisu primile cjepivo.

Rezultati studija pod nadzorom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. Center for Disease Control and Prevention, CDC) o trudnicama cjepljenim cjepivima Pfizer i Moderna protiv COVID-19 su sljedeći:

  • 70% bilo je nespecifičnih nuspojava, tj. općenitih, nevezanih za trudnoću, kao što su bolnost u/oko područja uboda, umor i glavobolja,
  • 30% nuspojava bilo je povezanih s trudnoćom, te su uključivale spontani pobačaj (12.6%), mrtvorođenče (0.1%), prijevremeni porod (9.4%) i vaginalno krvarenje.

Radi potpunije slike, treba reći i kako je oko 80% takvih trudnoća završilo terminskim porodom živog i zdravog novorođenčeta.

Na temelju iznesenoga, te 70% nespecifičnih nuspojava, zaključeno je kako organizam trudnice jače imunološki reagira na ova cjepiva, dok su za trudnoću specifične nuspojave, ukupno 30%, zapravo podjednake kao i u populaciji trudnica koje nisu primile cjepivo. Odnosno, to je postotak lošeg ishoda trudnoća kao u općoj populaciji trudnica, koji je očekivan i koji se brojčano ne mijenja.

Neki od nedostataka ovih studija su u tome što nije bilo uniformiranog pribavljanja i prikazivanja rezultata.

Smatra se kako se rezultati mogu smatrati vjerodostojnima, ali isto tako se navodi kako su daljnja istraživanja neophodna.

Savjetovati trudnici cijepljenje protiv COVIDa-19 ili ne?

Ova studija objavljena je u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine. S obzirom na broj uključenih trudnica, te provoditelje studije, kao i na osobito važan podatak što nije bilo sukoba interesa, važan je doprinos proučavanju ove tematike. Smatra se i dobrim putokazom za provođenje razgovora i savjetovanja trudnica, ne samo onih zainteresiranih za cijepljenje, nego općenito.

Cijepljenje je u prošlosti iskorjenilo mnoge bolesti, o kojima danas uglavnom čitamo u knjigama. Počeci su uvijek teški, no sjetimo se starih Latina, Per aspera ad astra.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika