Histeroskopija (1. dio)

Dijagnostička histeroskopija se izvodi kod upornih krvarenja iz maternice nepoznatog uzroka, u obradi neplodnosti, kod prisustva stranog tijela u materištu. Histeroskopija je vrlo korisna metoda lociranja i odstranjivanja unutarmeterničnog uloška (spirale) koji je ukopan u sluznicu ili je puknuo končić kojim se uložak izvlači. Ta metoda služi za prikaz polipa i mioma, te za detekciju raka endometrija. Histeroskopski je moguće ne samo otkriti rak endometrija nego i procijeniti njegovu lokalizaciju i proširenost. Može se odmah učiniti biopsija endometrija, tj. uzeti uzorke za patohistološku analizu.

To je endoskopska metoda kojom se u šupljinu maternice uvodi instrumet histeroskop. Histeroskop je šuplji instument u čijem je sastavu teleskop na koji se priključi kamera, tako da se cijeli tijek zahvata prati na ekranu. Šupljina maternice je virtualan prostor. Kako bi se jasno prikazao endometrij (sluznica maternice), šupljina maternice se mora rastegnuti i osvijetliti. Histeroskop osim teleskopa ima i metalnu košuljicu promjera od 6 do 8 mm kroz čiji vrh se u materište upumpava tekućina (niskoviskozna bistra otopina).

Otopina se u materište unosi kroz kanal u košuljici koji je spojen silikonskim crijevom s posebno oblikovanom rotacijskom pumpom.Ta pumpa regulira količinu tekućine koja ulazi u maternicu, tlak pod kojim se tekućina upumpava i regulira brzinu unošenja. Histeroskop ima u košuljici dva kana jadan za unošenje tekućine u materište, a drugi za pražnjenje tekućine. Na taj način se vidno polje stalno ispire od krvi i omogućava se dobra vidljivost u operacijskom polju. U košuljici je i radni kanal kroz koji se mogu uvesti u materište specijalno dizajnirane škarice ili hvataljka, ili se može uvesti histeroskop koji na vrhu može imati električnu omčicu, pomičnu elektrodu u obliku igle ili valjka. Histeroskopski pregled se obavlja uvijek u prvoj fazi ciklusa.Sluznica maternice je tanka i omogućava nam dobru vizualizaciju šupljine maternice. Razlikujemo operativnu hosteroskopijudijagnostičku histeroskopiju.

Dijagnostička histeroskopija je danas ambulantni zahvat za koji nije potrebna anestezija, traje 15 do 20 minuta i pacijentica poslije zahvata odlazi kući. Kroz rodnicu i kanal vrata maternice u šupljinu maternice se uvodi takozvani histeroskop po Bettochiju koji je malih dimanzija promjera od 3,8 mm do 5 mm. Kod ove metode nema potrebe za mehaničkim širenjem vrata maternice što zbog instrumenata malih dimenzije i same činjenice da je u prvoj fazi ciklusa kanal vata maternice dovoljno otvoren. Ukoliko se pokaže potreba za proširivanjem kanala vrata maternice u tu svrhu se koristi mlaz tekućine koja i zlazi iz vrha instrumenta. Samim tim činjenicama postupak ne izaziva bol i nije potrebna anestezija. Prisutna je samo mala nelagoda. Kamerom se pregleda kanal vrata maternice. Kada se uđe u šupljinu matrenice prikažu se oba ušća jajovoda, dno maternice, prednje i stražnja stijenka kao i postranične stijenke maternice. Ako su u pitanju manje abnormalnosti one se u tom aktu mogu i riješiti te se dobiveni materijal šalje na ptohistološku analizu.Tako je ta metoda ne samo dijagnotisčka već i terapijska. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika