Hitna služba u ginekologiji

Koja stanja u ginekologiji i porodništvu zahtijevaju hitni ginekološki pregled? Je li to svako odstupanje od uobičajenoga? Ili neka odstupanja mogu pričekati sljedeći radni dan nadležnog ginekologa…?

Koja stanja u ginekologiji i porodništvu zahtijevaju hitni ginekološki pregled? Je li to svako odstupanje od uobičajenoga? Ili neka odstupanja mogu pričekati sljedeći radni dan nadležnog ginekologa?

U ovom tekstu pojasnit ćemo koja stanja u ginekologiji i porodništvu doista zahtijevaju javljanje u hitnu ginekološku službu, a koja mogu i/ili trebaju pričekati sljedeći radni dan i javljanje nadležnom ginekologu.

Ovim tekstom ujedno dodatno pokazujemo društvenu osvješćenost, jer u kontekstu najava iz nadležnog ministarstva o reorganizacijama hitnih službi pojašnjavamo termin hitnih stanja u ginekologiji i porodništvu.

Nenormalno vaginalno krvarenje

Treba li se svaka žena s nenormalnim vaginalnim krvarenjem (to je svako vaginalno krvarenje izvan redovne i očekivane menstruacije) javiti u hitnu ginekološku službu? Ne.

Svako nenormalno vaginalno krvarenje zabrinut će ženu, što je razumljivo, međutim ako nije u pitanju trudnoća (neovisno o trajanju), ako nije u pitanju naglo krvarenje iza spolnog odnosa (dobrovoljnog ili nasilnog) ili neke druge ozljede/nesreće, ako nije u pitanju vaginalno krvarenje u vidu izljeva, s posljedičnom malaksalošću, tada žena s nenormalnim vaginalnim krvarenjem smije pričekati sljedeći radni dan i nadležnog ginekologa.

Ako je u žene već dijagnosticirana neka bolest (ne nužno ginekološka) ili je u tijeku liječenje uz koje se može očekivati nenormalno vaginalno krvarenje, te ako nije riječ o izljevu tada žena i s takvim vaginalnim krvarenjem smije pričekati redovan radni dan i izabranog ginekologa.

Nagli bolovi u trbuhu

Treba li se svaka žena s pojavom naglih bolova u trbuhu javiti u hitnu ginekološku službu? Radije ćemo reći da, iako je omjer hitnih stanja i onih koja ne zahtijevaju hitni pregled i postupanje, a javljaju se s naglom boli u trbuhu otprilike podjednak.

Međutim, kako se ne bi gubilo vrijeme na detaljna objašnjenja telefonom ili u osobnom kontaktu, radije ćemo ženu s pojavom naglih bolova u trbuhu uputiti u hitnu ginekološku ambulantu. Naravno, pojmove kao što su „naglo“, „jako“ i slično pojedinci različito doživljavaju, pa će ipak ginekolog najjasnije procijentiti koliko je stanje ozbiljno.

Trudovi ili spontano otjecanje plodove vode

Višerotke će pojavu prvih trudova ili spontano otjecanje plodove vode smirenije shvatiti i najčešće će odgoditi dolazak u hitnu ginekološku službu, odnosno rodilište dok trudovi ne budu pravilni, redovni, bolniji, a također će si uzeti vremena pripremiti se za boravak u rodilištu i ako spontano počne otjecati plodova voda.

Prvorotke će se najčešće već uz prve trudove ili odmah po početku otjecanje plodove vode hitno javiti u rodilište, što je također u redu.

Treba reći i kako ova stanja zahtijevaju dolazak u hitnu ginekološku službu i ako nije riječ o terminskoj trudnoći. Štoviše, tek onda su to doista hitna stanja.

Kako je s navedenim tegobama ako sljedeći dan nije redovno radni, ako se radi o vikendu, praznicima, blagdanu, boravku izvan mjesta stanovanja/boravišta?

Tada je najčešće preporuka ipak se javiti u hitnu ginekološku službu, kao i u svim drugim stanjima zbog kojih će se žena (neovisno je li trudnica ili nije) osjećati zabrinuto.

Sve navedeno, a i drugo, čega se u ovom osvrtu nismo dotakli, ali o čemu smo u mnogim ranijim tekstovima na ovim stranicama posebno pisali, različite osobe će različito doživjeti; neke žene imaju visoki prag tolerancije na bol, na shvaćanje ozbiljnosti tegoba itd, druge nemaju. No već se puno može učiniti i telefonskim razgovorom (kojega vodi ginekolog, postavljajući ciljana pitanja), pa će ponekad žena pravilno biti usmjerena u redovnu ambulantu, bez potrebe dolaženja u hitnu ginekološku službu.

Nepotrebnim okupiranjem hitne ginekološke službe od strane ne-hitnih pacijentica može se izgubiti dragocjeno vrijeme na zbrinjavanje neke druge žene koja doista ima hitan ginekološki problem.

Homo homini lupus est? Ili ćemo svima i svemu usprkos pokazati kako smo ipak ljudi?

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Test na trudnoću

Trebam li ponoviti test na trudnoću?

Komucha

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Cista

Ciste korioidnog pleksusa fetusa u trudnoći (CPC)

Korioidni pleksus (latinski- plexus chorioideus), sastoje se od spleta krvnih žila koje su obložene ependimom, on oblaže krvne žile poput resica. Korioidni pleksus proizvodi cerebrospinalnu tekućinu. Ta tekućina oblaže mozak i kralježničku moždinu i struji kroz moždane komore. U čovjeka se u likvorskim prostorima nalazi 100 do 150 ml likvora. Tijekom 6-8 sati prosječno se […]

Cistocela

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Folna kiselina

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Beta HCG

Jesam li trudna ako je nalaz iz krvi negativan?

Iz iste kategorije

Ginekologija

Ako mijenjam kontracepcijske tablete, trebam li koristiti zaštitu?

Ginekologija

Ventrikulomegalija

Ventrukulomegalija je proširenje lateralnih moždanih komora. Obično se dijagnosticira na rutinskom ultrazvučnom pregledu (fetal anomaly scan) od 18 do 22 tjedna gestacije, a učestalost pojavnosti je 1-2 na 1000 trudnoća. Ventrikulomegalija se uočava u poprečnom presjeku fetalne glavice koji je iznad razine presjeka gdje se mjeri biparijetalni promjer. Proširenje najčešće započinje u području stražnjih rogova […]

Ginekologija

Malformacije središnjeg živčanog sustava fetusa

AKRANIJA je poremećaj u razvoju kostiju glave u fetusa. Poremećaj u razvoju plosnatih kostiju lubanje (neurokranija) – odsustvo svoda lubanje. Kosti neurokranija, odnosno plosnate kosti lubanje počinju sa osifikacijom (okoštavanjem) već potkraj prvog tromjesečja, tako da tada postaju vidljive, odnosno dostupne ultrazvučnoj dijagnostici. Ako se u tom gestacijskom dobu ultrazvukom ne vidi okoštala lubanja, postavlja […]

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Prvi spolni odnos- molim Vaš savjet

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]