Hitna služba u ginekologiji

Koja stanja u ginekologiji i porodništvu zahtijevaju hitni ginekološki pregled? Je li to svako odstupanje od uobičajenoga? Ili neka odstupanja mogu pričekati sljedeći radni dan nadležnog ginekologa…?

Koja stanja u ginekologiji i porodništvu zahtijevaju hitni ginekološki pregled? Je li to svako odstupanje od uobičajenoga? Ili neka odstupanja mogu pričekati sljedeći radni dan nadležnog ginekologa?

U ovom tekstu pojasnit ćemo koja stanja u ginekologiji i porodništvu doista zahtijevaju javljanje u hitnu ginekološku službu, a koja mogu i/ili trebaju pričekati sljedeći radni dan i javljanje nadležnom ginekologu.

Ovim tekstom ujedno dodatno pokazujemo društvenu osvješćenost, jer u kontekstu najava iz nadležnog ministarstva o reorganizacijama hitnih službi pojašnjavamo termin hitnih stanja u ginekologiji i porodništvu.

Nenormalno vaginalno krvarenje

Treba li se svaka žena s nenormalnim vaginalnim krvarenjem (to je svako vaginalno krvarenje izvan redovne i očekivane menstruacije) javiti u hitnu ginekološku službu? Ne.

Svako nenormalno vaginalno krvarenje zabrinut će ženu, što je razumljivo, međutim ako nije u pitanju trudnoća (neovisno o trajanju), ako nije u pitanju naglo krvarenje iza spolnog odnosa (dobrovoljnog ili nasilnog) ili neke druge ozljede/nesreće, ako nije u pitanju vaginalno krvarenje u vidu izljeva, s posljedičnom malaksalošću, tada žena s nenormalnim vaginalnim krvarenjem smije pričekati sljedeći radni dan i nadležnog ginekologa.

Ako je u žene već dijagnosticirana neka bolest (ne nužno ginekološka) ili je u tijeku liječenje uz koje se može očekivati nenormalno vaginalno krvarenje, te ako nije riječ o izljevu tada žena i s takvim vaginalnim krvarenjem smije pričekati redovan radni dan i izabranog ginekologa.

Nagli bolovi u trbuhu

Treba li se svaka žena s pojavom naglih bolova u trbuhu javiti u hitnu ginekološku službu? Radije ćemo reći da, iako je omjer hitnih stanja i onih koja ne zahtijevaju hitni pregled i postupanje, a javljaju se s naglom boli u trbuhu otprilike podjednak.

Međutim, kako se ne bi gubilo vrijeme na detaljna objašnjenja telefonom ili u osobnom kontaktu, radije ćemo ženu s pojavom naglih bolova u trbuhu uputiti u hitnu ginekološku ambulantu. Naravno, pojmove kao što su „naglo“, „jako“ i slično pojedinci različito doživljavaju, pa će ipak ginekolog najjasnije procijentiti koliko je stanje ozbiljno.

Trudovi ili spontano otjecanje plodove vode

Višerotke će pojavu prvih trudova ili spontano otjecanje plodove vode smirenije shvatiti i najčešće će odgoditi dolazak u hitnu ginekološku službu, odnosno rodilište dok trudovi ne budu pravilni, redovni, bolniji, a također će si uzeti vremena pripremiti se za boravak u rodilištu i ako spontano počne otjecati plodova voda.

Prvorotke će se najčešće već uz prve trudove ili odmah po početku otjecanje plodove vode hitno javiti u rodilište, što je također u redu.

Treba reći i kako ova stanja zahtijevaju dolazak u hitnu ginekološku službu i ako nije riječ o terminskoj trudnoći. Štoviše, tek onda su to doista hitna stanja.

Kako je s navedenim tegobama ako sljedeći dan nije redovno radni, ako se radi o vikendu, praznicima, blagdanu, boravku izvan mjesta stanovanja/boravišta?

Tada je najčešće preporuka ipak se javiti u hitnu ginekološku službu, kao i u svim drugim stanjima zbog kojih će se žena (neovisno je li trudnica ili nije) osjećati zabrinuto.

Sve navedeno, a i drugo, čega se u ovom osvrtu nismo dotakli, ali o čemu smo u mnogim ranijim tekstovima na ovim stranicama posebno pisali, različite osobe će različito doživjeti; neke žene imaju visoki prag tolerancije na bol, na shvaćanje ozbiljnosti tegoba itd, druge nemaju. No već se puno može učiniti i telefonskim razgovorom (kojega vodi ginekolog, postavljajući ciljana pitanja), pa će ponekad žena pravilno biti usmjerena u redovnu ambulantu, bez potrebe dolaženja u hitnu ginekološku službu.

Nepotrebnim okupiranjem hitne ginekološke službe od strane ne-hitnih pacijentica može se izgubiti dragocjeno vrijeme na zbrinjavanje neke druge žene koja doista ima hitan ginekološki problem.

Homo homini lupus est? Ili ćemo svima i svemu usprkos pokazati kako smo ipak ljudi?

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika