Hoće li beba biti dobro?

Ovo je pitanje koje trudnice, neovisno o trajanju trudnoće, postave i prije pregleda. Naročito u hitnoj službi, pa ćemo se posebno osvrnuti na situacije zbog kojih se trudnice javljaju na hitan ginekološki pregled.

Ovo je pitanje koje trudnice, neovisno o trajanju trudnoće, postave i prije pregleda. Naročito u hitnoj službi, pa ćemo se posebno osvrnuti na situacije zbog kojih se trudnice javljaju na hitan ginekološki pregled.
Odgovor na ovo, naoko jednostavno pitanje, nikada nije kratko „da“ ili „ne“.
Zašto? I na ovo se pitanje ne može jednostavno odgovoriti.
Razmotrimo o čemu sve ginekolog razmišlja, a sigurno ima i još razloga, koji možda i nisu očiti, kada u hitnoj službi pregledava zabrinutu trudnicu.

 

Trudnice se najčešće javljaju u hitnu ginekološku službu zbog vaginalnog krvarenja. Različito značenje ima vaginalno krvarenje u ranoj, odnosno poodmakloj trudnoći. Dok u ranoj trudnoći više od polovice trudnica imaju iskustva s ovim stanjem i u većine je bezazleno, u poodmakloj trudnoći najčešće zahtijeva bolnički nadzor i veća je vjerojatnost ugroze ploda.

U ranoj trudnoći, osim kada je riječ o tzv. bezazlenom vaginalnom krvarenju, što će procijeniti ginekolog iza pregleda, vaginalno krvarenje može ukazivati i na patološku trudnoću, zbog čega će biti potrebno neko medicinsko postupanje, najčešće u bolničkim uvjetima.

Naravno, svaka trudnica koja vaginalno prokrvari treba se javiti ginekologu i ako se ustanovi kako je trudnoća u tom trenutku, osim vaginalnog krvarenja uredna, dobit će upute o lijekovima koje treba uzimati i ostalom postupanju. I upute o daljnjem razvoju situacije glede vaginalnog krvarenja – hoće li se nastaviti, hoće li se pojačati/smanjiti, kada se treba zabrinuti i slično. Razumljivo, teško je unaprijed predvidjeti sve moguće situacije glede vaginalnog krvarenja u ranoj trudnoći, svaka žena različito doživljava termine „oskudno“ i „obilno“ vaginalno krvarenje i slično, pa će ginekolog uobičajeno reći kako se trebaju javiti zbog bilo kakve situacije koja bi ih uznemirila ili zabrinula.

Drugi najčešći razlog zbog čega se trudnice različitog trajanja trudnoće javljaju u hitnu ginekološku službu su bolovi u donjem dijelu trbuha. Ovi bolovi najčešće prate rast maternice, razmicanje okolnih struktura i najčešće su bezazleni. No, u ranoj trudnoći, naročito uz vaginalno krvarenje (naročito uz ono koje je obilno, s „komadićima“) mogu ukazivati i na patološku, propalu trudnoću. U poodmakloj trudnoći mogu predstavljati početak osjećanja pokretanja ploda, što je normalno, ili početak pravih kontrakcija/trudova, zbog čega će biti potrebno bolničko liječenje i nadzor, ako trudnica nije u terminu.

Bolovi u drugim dijelovima trbuha, odnosno tijela ne moraju biti povezani s trudnoćom, no trudnice se redovito zbog bilo kakvih tegoba najprije jave ginekologu. Ako ginekolog iza pregleda procijeni kako je s trudnoćom u tom trenutku sve u redu, poslat će trudnicu u druge specijalističke službe. Ovakvo postupanje je često i kada se trudnica zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći javi najprije u ginekološku službu, čak i kada je isključena ozljeda trbuha.

 

Kada se na pregledu (zbog bilo čega navedenoga) ustanovi kako je u tom trenutku trudnoća zapravo uredna, to doista znači „u tom trenutku“. Naime, ne mogu se unaprijed predvidjeti daljnji tijek trudnoće niti sve moguće situacije koje mogu istu zakomplicirati. Napokon, trudnoća u svakom trenutku, ponekad bez ikakvih upozoravajućih simptoma, može krenuti neželjenim smjerom.

I za kraj ćemo ipak navesti i sljedeće. Plod u ranoj trudnoći naziva se embrij, kasnije fetus; termin „dijete“ prikladan je za novorođenče i kasnije. Ovo već spada djelomično i u filozofske rasprave, kao što je i tematika o tome kada počinje život i slično. Zato ćemo ovdje raspravu o pitanju iz naslova završiti.

… a dalje ćemo raspravljati kroz odgovore na Vaša pitanja.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika