Jesam li trudna?

Pitanja kao što su ova u nastavku, unatoč mnogim edukativnim i savjetodavnim nastojanjima medicinskih djelatnika i dalje su vrlo česta: „dečko i ja smo se gledali – jesam li trudna?“, „imam neredovite menstruacije, imali smo odnose u neplodne dane – jesam li trudna?“, „nisam imala odnose, ali me bole grudi – jesam li trudna?“ itd.

Pitanja kao što su ova u nastavku, unatoč mnogim edukativnim i savjetodavnim nastojanjima medicinskih djelatnika i dalje su vrlo česta: „dečko i ja smo se gledali – jesam li trudna?“, „imam neredovite menstruacije, imali smo odnose u neplodne dane – jesam li trudna?“, „nisam imala odnose, ali me bole grudi – jesam li trudna?“ itd.

Pozabavit ćemo se upravo time: kako dolazi do trudnoće, kada posumnjati na trudnoću, kako se zaštititi.

Za oplodnju je dovoljna jedna ženska spolna stanica, oocita i jedna muška spolna stanica, spermij. Oocita i spermij se mogu spojiti na razne načine, a spermiji neko vrijeme mogu “preživjeti” i izvan organizma, na rublju, na koži, na vanjskim genitalijama itd.

Metoda kontracepcije koja se temelji na računanju plodnih i neplodnih dana vrlo je nesigurna, a žene koje imaju neredovite i produžene menstruacijske cikluse zapravo uopće ne mogu rabiti ovu metodu. One također ne mogu znati kasni li menstruacija, ili je taj menstruacijski ciklus još i duži, te će u tom ciklusu menstruacija zapravo nastupiti još kasnije.

Osnovni „simptom“ trudnoće je izostanak menstruacije, iako menstruacija može izostati i iz mnogih drugih razloga. Međutim, ponekad vaginalno krvarenje koje se pojavi u vrijeme očekivane menstruacije žena, koja još ne zna sigurno da je trudna može shvatiti kao menstruaciju. Ovo najčešće nije problem kada se radi o željenoj i urednoj trudnoći, međutim ako se radi o neželjenoj trudnoći koja se želi prekinuti, što je potrebno obaviti u zakonskim okvirima, može biti.

 

Kada, dakle, posumnjati na trudnoću i kako postupiti ako se posumnja na trudnoću?

Žena generativne dobi iza nezaštićenog spolnog odnosa, ako trudnoća nikako nije opcija u datom trenutku, treba unutar 3-5 dana uzeti hitnu kontracepciju, radi čega se treba javiti nadležnom ginekologu. Ovo nije potrebno jedino kada se nezaštićeni spolni odnos desi tijekom menstruacije, ili tik pred očekivanu menstruaciju (u žena koje imaju redovite menstruacijske cikluse).

Ako se potreba za hitnom kontracepcijom zanemari, izostanak menstruacije u žena koje imaju redovite menstruacijske cikluse i koje su u tom ciklusu imale nezaštićeni spolni odnos treba pobuditi jasnu sumnju na moguću trudnoću. Tada se preporuča kao prvi korak oko dva tjedna po izostanku menstruacije učiniti kućni (urinski) test na trudnoću. U slučaju negativnog rezultata testa, te ako menstruacija i dalje nije nastupila, zbog mogućnosti lažno negativnog nalaza, potrebno je obaviti pregled kod nadležnog ginekologa, koji će, ako i dalje postoji sumnja, a nalaz je nejasan, zatražiti određivanje betaHCG-a iz krvi.

Žene koje nemaju redovite menstruacijske cikluse, a koje su zanemarile hitnu kontracepciju, najranije oko 3-4 tjedna od nezaštićenog spolnog odnosa trebale bi napraviti kućni (urinski) test na trudnoću. U slučaju negativnog rezultata testa, a ako ipak postoji jasna sumnja na mogućnost trudnoće, treba se obaviti ginekološki pregled i/ili odrediti betaHCG iz krvi.

Postavlja se pitanje, zašto se uopće dovesti u ovakve nedoumice?

Ako, dakle, trudnoća u datom trenutku nikako nije opcija, odgovorno bi bilo koristiti neku od sigurnijih metoda kontracepcije, kao što su oralna hormonska kontracepcija, OHK, pilule, uz dodatno i prezervativ (i za prevenciju spolno prenosivih infekcija). Prije uzimanja OHK potrebno je utvrditi zdravstveno stanje žene, odnosno isključiti eventualne kontraindikacije, te zatim obavljati redovite kontrole.

A ako je trudnoća željena, onda je jedini savjet iza nezaštićenog spolnog odnosa učiniti najprije kućni (urinski) test na trudnoću i to oko 2 tjedna po izostanku menstruacije u žena koje imaju redovite menstruacijske cikluse, odnosno oko 3-4 tjedna u žena koje nemaju redovite menstruacijske cikluse. Kako kućni test na trudnoću može biti lažno negativan (i rjeđe, lažno pozitivan), poželjno je dodatno obaviti određivanje betaHCG-a iz krvi i ginekološki pregled kod nadležnog ginekologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika