Ponovljeni spontani pobačaji

Negativan utjecaj rentgenskih zraka na plod dobro je poznat već desetljećima. Stoga se rentgenska dijagnostika u trudnice provodi tek uz za nju vitalnu indikaciju i po strogo određenim pravilima.

Termin spontani pobačaj odnosi se na spontani završetak trudnoće do 20. do 22. tjedna.
Većina spontanih pobačaja desi se do 12. tjedna trudnoće, pa je u narodu uvriježeno kako se s objavom trudnoće treba pričekati drugo tromjesečje.
U najširem smislu pojma, to obuhvaća i tzv. biokemijske trudnoće (kada se tek prema vrijednostima β-HCG-a može reći kako je trudnoća postojala, međutim se završila sa slijedećom menstruacijom, koja je možda „malo kasnila”, bila unekoliko obilnija, s ponekim ugruškom i slično).
Prema nekim izvorima, spontani pobačaj desit će se u 3 od 10 trudnica, a kada se govori o uzrocima, u mnogim slučajevima ostane nejasno zašto je do toga došlo.

Međutim, zna se slijedeće:

 • učestalost spontanih pobačaja raste sa životnom dobi trudnice
 • češći su u trudnica koje konzumiraju alkohol ili su nikotinske ovisnice (ili su u pitanju druge ovisnosti i štetne navike)
 • češće se dogode u višeplodnoj trudnoći

Neki od mogućih uzroka spontanih pobačaja su:

 • kromosomske (genetske) greške (najčešće)
 • spolno prenosive bolesti, naročito neprepoznate i neliječene
 • problemi u čimbenicima zgrušavanja krvi
 • neke sistemske, odnosno imunološke bolesti (neliječeni dijabetes, sistemski lupus i drugo)

Postoji li u neke žene rizik za spontani pobačaj?
Bez razgovora s (budućom) trudnicom, pregleda i dijagnostičke obrade ne može se dati odgovor na ovo pitanje, a često ni nakon učinjenoga svega što se treba učiniti.
Iz ovog je razloga jako važno savjesno i precizno uzeti anamnezu trudnice, uobičajeno pri prvom pregledu u trudnoći. Anamnestički podaci bit će nit vodilja što treba učiniti, što se može očekivati, na što treba posebno paziti.
No u nekim slučajevima ne možemo ni na koji način predvidjeti loš ishod trudnoće, spontani pobačaj.
Ako se spontani pobačaj dogodi jednom, koliko god to nehumano zvučalo, prema pravilima struke nije potrebna posebna dijagnostička obrada.

Međutim nakon dva ili više spontanih pobačaja (habitualni pobačaji) svakako je potrebno učiniti detaljnu dijagnostičku obradu, koja uključuje, osim uobičajenog ginekološkog pregleda na ginekološkom stolu s uzimanjem uzoraka za PAPA-test, ginekološkog ultrazvučnog pregleda te uobičajenih pretraga krvi i mokraće, krvne grupe i Rh-faktora, još i:

 • mikrobiološke pretrage uzoraka iz rodnice/s vrata maternice i urinokulturu
 • proširene pretrage koagulacije, testove trombofilije, razna antitijela u krvi i sofisticirane biokemijske pretrage
 • hormone štitnjače i neke od spolnih hormona
 • TORCH-test
 • markere na hepatitis, sifilis i HIV
 •  kariogram oba supružnika
 •  dodatne pretrage prema uputama subspecijalista humane reprodukcije

Obzirom na nalaze navedenih pretraga odlučit će se o potrebitosti preventivnog prepisivanja nekih lijekova, odnosno o invazivnim dijagnostičkim/terapijskim postupcima prije planirane trudnoće ili u trudnoći.

Kolika je mogućnost za ponavljanjem spontanih pobačaja?
Veća je vjerojatnost kako će se opet desiti u žene koja je jednom već imala spontani pobačaj nego u žene koja je jednom rodila.
U žene koja je već imala spontani pobačaj, vjerojatnost kako će i slijedeća trudnoća tako završiti je oko 20%, u one koja je imala dva spontana pobačaja vjerojatnost kako će se isto opet desiti je skoro 30%, u žene koja je imala 3 spontana pobačaja ta je vjerojatnost preko 40%; u žena koje su imale više od 3 spontana pobačaja ta je vjerojatnost još i veća.

Kakav odgovor dati ženama s više od jednog spontanog pobačaja u anamnezi?
Trebalo bi jasno iznijeti statističke podatke, ne davati ni previše optimistične ni pesimistične prognoze, uputiti što se treba učiniti (dijagnostički, terapijski) i planirati postupanje korak po korak.

Iz svakodnevnih primjera vidimo kako su svi scenariji mogući, pa nerijetko znamo reći kako ipak život piše najljepše priče.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Gardnerella vaginalis – čime se liječi?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – Osnovni pojmovi – 1. dio

Što je mikrobiota tijela? Ljudsko tijelo sadrži mnoge mikroorganizme, uključujući veliki broj bakterija, virusa, gljivica i praživotinja, koji se nazivaju mikrobiota, koje žive u ili na ljudskom tijelu. U usporedbi s brojem stanica koje čine ljudsko tijelo, utvrđeno je da je broj mikrobiote mnogo veći. Ljudska bića su holobionti, tj.bića koje se sastoje od drugih bića […]

Ginekologija

Testovi na trudnoću – najčešća pitanja

Gdje se može nabaviti test na trudnoću? Vrlo jednostavno, može se kupiti u svakoj ljekarni. Na što se mora obratiti pozornost? Obavezno slijediti upute! Kako upotrijebiti test? Kako očitati rezultate testa? Proizvođači nude različite opcije. Npr. odmah se detektira rezultat u vidu trudnoće ili nije trudnoća, kod digitalnih testova. Neki testovi nude smajlića ili bilo […]

Ginekologija

Ukoliko sam u menopauzi i bez menstruacije već 4 godine – smijem li imati spolne odnose bez zaštite i straha da ne ostanem trudna?