Medicinski pobačaj

Medicinski ili ne-kirurški pobačaj je namjerni prekid neželjene trudnoće koji se izvodi lijekovima.

Cijena medicinskog i kirurškog pobačaja je slična, no za ženu je medicinski pobačaj manje traumatičan i isključuje moguće komplikacije koje su povezane s instrumentalnim dovršenjem neželjene trudnoće, od kojih neke mogu biti vrlo ozbiljne.

Laici medicinski pobačaj smatraju jednostavnim i, nećemo pretjerati kažemo li i elegantnim načinom za prekid neželjene trudnoće. Međutim, nije svaka trudnica koja želi namjerni prekid trudnoće ujedno i dobar kandidat za medicinski pobačaj. Kao i inače, postoje kontraindikacije i ograničenja, te će ginekolog dati konačni prijedlog za način dovršenja neželjene trudnoće.

U Hrvatskoj se medicinski prekid neželjene trudnoće za sada izvodi jedino u Rijeci, od proljeća ove godine. Rezultata o tome kod nas stoga još nema, međutim pozitivna iskustva drugih država, ponajprije nama susjedne Slovenije s ovakvim pristupom prekidu neželjene trudnoće pokazuju kako bi u budućnosti trebalo težiti za promjenom zakonske regulative u smislu da upravo medicinski pobačaj bude prva opcija za dovršenje neželjene trudnoće.

Medicinski pobačaj izvode ginekolozi (ili negdje u svijetu posebno educirani stručnjaci neke druge medicinske struke), a prema preporukama smije se izvoditi od trenutka potvrđene sumnje na trudnoću do devetog tjedna amenoreje (neovisno o tome što naše zakonodavstvo dozvoljava namjerni prekid neželjene trudnoće do 10/12-og tjedna). Uspješnost postupka je vrlo visoka, 95-98%.

Lijekovi koji se kombinirano primjenjuju za medicinski pobačaj su mifepriston i misoprostol, a djeluju na način da blokiraju učinak progesterona na maternicu, odnosno uzrokuju kontrakcije maternice i krvarenje.

Postupak uzimanja lijekova traje do četiri dana, započinje u ginekološkoj ordinaciji uputama ginekologa i dalje se nastavlja u kućnim uvjetima. Uspjeh postupka potrebno je potvrditi kontrolnim ginekološkim pregledom, najčešće 7-14 dana od završetka tretmana. Dokazano uspješno proveden postupak ne zahtijeva daljnje kontrole.

Tijekom samog postupka, žena može osjećati neke neugodne nus-pojave, kao što su grčevi, vaginalno krvarenje, mučnina, glavobolja i slično, što ubrzo spontano prolazi, ali ako se javi nešto od navedenoga, smije se primijeniti i simptomatsko liječenje.

U svakodnevnom radu često se susrećemo s pitanjima o medicinskom pobačaju. Željeli bismo da se u traženju informacija o takvom prekidu neželjene trudnoće informirate i na našim stranicama i rado ćemo odgovoriti na pitanja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika