Retroplacentarni hematom – trebamo li se brinuti ?

Retroplacentarni hematom naziv je za kolekciju krvi između posteljice i unutarnje stijenke maternice (endometrija), a nastaje tijekom procesa implantacije, odnosno placentacije (urastanje posteljičnih, placentarnih resica u sluznicu maternice).

To je proces koji se zbiva na početku trudnoće te tako retroplacentarni hematom uobičajeno nestaje, odnosno razgrađuje se kako trudnoća napreduje (bilo sam od sebe, bilo uz primjenu određenih lijekova).
U nekim slučajevima, međutim, može rasti i biti uzrokom spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja.

Kada posumnjati na retroplacentarni hematom?
Svako vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći zahtijeva ginekološki pregled, po kojem će se moći zaključiti koliko je to stanje ozbiljno, odnosno radi li se o tzv. bezazlenom vaginalnom krvarenju u početku trudnoće (što je i najčešće).
U nekim slučajevima uzrok tzv. bezazlenom vaginalnom krvarenju u ranoj trudnoći može biti postojanje retroplacentarnog hematoma, što zahtijeva mirovanje i primjenu preparata gestagena. U pravilu napredovanjem trudnoće hematom nestaje, a osim vaginalnog krvarenja (koje može biti konstantno ili s prekidima, osrednje obilno, ponekad s ugrušcima ili vrlo oskudno) trudnica nema drugih tegoba. Naravno, uvijek je prisutan i strah i uobičajeno i razumljivo pitanje „Hoće li sve biti u redu?” Naš odgovor je kako se uvijek nadamo najboljemu, pa takav stav savjetujemo i trudnicama.

Kako se dijagnosticira retroplacentarni hematom?
Dijagnoza retroplacentarnog hematoma postavlja se temeljem ultrazvučnog pregleda – iza gestacijskog mjehurića, odnosno posteljice prikazuje se kao tamna (hipoehogena) zona. Veličinom se opisuje kao manji (do 1-2 cm) ili veći (više od 2 cm), pa se u daljnjem napredovanju trudnoće prati raste li, smanjuje li se ili je nestao (razgradio se). Naravno, najpovoljnija situacija je kada nestane, no razloga za optimizam ima i ukoliko se smanjuje; najmanje povoljna varijanta je povećanje retroplacentarnog hematoma.

Kakav je terapijski postupak kod nalaza retroplacentarnog hematoma?
Prvo i osnovno je mirovanje. Koliko strogo i kako dugo ovisit će o daljnjim nalazima i procjeni ginekologa. U pravilu se barem tijekom prvog tromjesečja, odnosno dok traje vaginalno krvarenje/sukrvica preporuča pošteda od bilo kakvih fizičkih aktivnosti (svakodnevnih kućanskih poslova, radnih obaveza, spolnih odnosa, podizanja starije djece i slično) i shodno tomu otvara se bolovanje radi komplikacija u trudnoći. U daljnjem napredovanju trudnoće, ukoliko su nalazi uredni, početne preporuke mogu se modificirati.
Preporuča se i primjena preparata gestagena barem tijekom prvog tromjesečja, odnosno u nekim slučajevima i do kraja trudnoće (ovo prvenstveno ovisi o stavu izabranoga ginekologa).
Obzirom na ostale okolnosti (niski hemoglobin i željezo u krvi; uznemirenost trudnice) preporučaju se i preparati željeza i benzodiazepinski preparat (tzv. trudnički Normabel od 2 mg) vjerojatno tijekom cijele trudnoće.

Kakva je prognoza daljnjeg napredovanja trudnoće obzirom na nalaz retroplacentarnog hematoma?
Za očekivati je kako će napredovanjem trudnoće retroplacentarni hematom nestajati (resorbirat će se) – u tom slučaju prognoza je odlična (ako se ne razviju neke druge otežavajuće okolnosti, neovisno o ovom nalazu).

U manjeg broja trudnica retroplacentarni hematom raste i tada je prognoza ozbiljna – trudnoća češće završi spontanim pobačajem, odnosno prijevremenim porođajem.
O ovim problemima koji kompromitiraju tijek trudnoće čitajte u narednim nastavcima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika