Retroplacentarni hematom – trebamo li se brinuti ?

Retroplacentarni hematom naziv je za kolekciju krvi između posteljice i unutarnje stijenke maternice (endometrija), a nastaje tijekom procesa implantacije, odnosno placentacije (urastanje posteljičnih, placentarnih resica u sluznicu maternice).

To je proces koji se zbiva na početku trudnoće te tako retroplacentarni hematom uobičajeno nestaje, odnosno razgrađuje se kako trudnoća napreduje (bilo sam od sebe, bilo uz primjenu određenih lijekova).
U nekim slučajevima, međutim, može rasti i biti uzrokom spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja.

Kada posumnjati na retroplacentarni hematom?
Svako vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći zahtijeva ginekološki pregled, po kojem će se moći zaključiti koliko je to stanje ozbiljno, odnosno radi li se o tzv. bezazlenom vaginalnom krvarenju u početku trudnoće (što je i najčešće).
U nekim slučajevima uzrok tzv. bezazlenom vaginalnom krvarenju u ranoj trudnoći može biti postojanje retroplacentarnog hematoma, što zahtijeva mirovanje i primjenu preparata gestagena. U pravilu napredovanjem trudnoće hematom nestaje, a osim vaginalnog krvarenja (koje može biti konstantno ili s prekidima, osrednje obilno, ponekad s ugrušcima ili vrlo oskudno) trudnica nema drugih tegoba. Naravno, uvijek je prisutan i strah i uobičajeno i razumljivo pitanje „Hoće li sve biti u redu?” Naš odgovor je kako se uvijek nadamo najboljemu, pa takav stav savjetujemo i trudnicama.

Kako se dijagnosticira retroplacentarni hematom?
Dijagnoza retroplacentarnog hematoma postavlja se temeljem ultrazvučnog pregleda – iza gestacijskog mjehurića, odnosno posteljice prikazuje se kao tamna (hipoehogena) zona. Veličinom se opisuje kao manji (do 1-2 cm) ili veći (više od 2 cm), pa se u daljnjem napredovanju trudnoće prati raste li, smanjuje li se ili je nestao (razgradio se). Naravno, najpovoljnija situacija je kada nestane, no razloga za optimizam ima i ukoliko se smanjuje; najmanje povoljna varijanta je povećanje retroplacentarnog hematoma.

Kakav je terapijski postupak kod nalaza retroplacentarnog hematoma?
Prvo i osnovno je mirovanje. Koliko strogo i kako dugo ovisit će o daljnjim nalazima i procjeni ginekologa. U pravilu se barem tijekom prvog tromjesečja, odnosno dok traje vaginalno krvarenje/sukrvica preporuča pošteda od bilo kakvih fizičkih aktivnosti (svakodnevnih kućanskih poslova, radnih obaveza, spolnih odnosa, podizanja starije djece i slično) i shodno tomu otvara se bolovanje radi komplikacija u trudnoći. U daljnjem napredovanju trudnoće, ukoliko su nalazi uredni, početne preporuke mogu se modificirati.
Preporuča se i primjena preparata gestagena barem tijekom prvog tromjesečja, odnosno u nekim slučajevima i do kraja trudnoće (ovo prvenstveno ovisi o stavu izabranoga ginekologa).
Obzirom na ostale okolnosti (niski hemoglobin i željezo u krvi; uznemirenost trudnice) preporučaju se i preparati željeza i benzodiazepinski preparat (tzv. trudnički Normabel od 2 mg) vjerojatno tijekom cijele trudnoće.

Kakva je prognoza daljnjeg napredovanja trudnoće obzirom na nalaz retroplacentarnog hematoma?
Za očekivati je kako će napredovanjem trudnoće retroplacentarni hematom nestajati (resorbirat će se) – u tom slučaju prognoza je odlična (ako se ne razviju neke druge otežavajuće okolnosti, neovisno o ovom nalazu).

U manjeg broja trudnica retroplacentarni hematom raste i tada je prognoza ozbiljna – trudnoća češće završi spontanim pobačajem, odnosno prijevremenim porođajem.
O ovim problemima koji kompromitiraju tijek trudnoće čitajte u narednim nastavcima.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Pijem redovito kontracepcijske pilule, a sada mi je menstruacija slabija. Postoji li zato mogućnost trudnoće?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Ukazuje li ova vrijednost na inzulinsku rezistenciju?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – Osnovni pojmovi – 1. dio

Što je mikrobiota tijela? Ljudsko tijelo sadrži mnoge mikroorganizme, uključujući veliki broj bakterija, virusa, gljivica i praživotinja, koji se nazivaju mikrobiota, koje žive u ili na ljudskom tijelu. U usporedbi s brojem stanica koje čine ljudsko tijelo, utvrđeno je da je broj mikrobiote mnogo veći. Ljudska bića su holobionti, tj.bića koje se sastoje od drugih bića […]