Trudnica treba “mirovati”

Trudnice često od nadležnog ginekologa dobiju upute kako trebaju „mirovati“. I tako se pokrene lavina. Množe se pitanja, brige, nervoza…

Trudnice često od nadležnog ginekologa dobiju upute kako trebaju „mirovati“. I tako se pokrene lavina. Množe se pitanja, brige, nervoza, … ne samo u trudnica, nego i u njihovoj okolini – obitelji, radnoj sredini itd.

Koliko mirovati? Znači li to ležati? Stalno? Smije li se ipak nešto raditi? Zapravo, zašto mirovati, ako je trudnoća uredna? Ili nije uredna?

„Mirovanje“ se gotovo rutinski preporuči trudnicama i najčešće samo ukazuje na činjenicu kako neke zahtjevnije fizičke aktivnosti, kojima se trudnica prije trudnoće možda bavila, narednih nekoliko mjeseci nisu posve prikladne. Ponajprije se to odnosi na natjecateljsko bavljenje nekim sportskim aktivnostima, na teže kućanske poslove ili one koji su u opisu radnog mjesta i slično.

U nabrojenim situacijama trudnoća je zapravo uredna i doista nema razloga za brigu.

U situacijama moguće ugroze trudnoće, tj. trudnice i/ili njenog nerođenog djeteta, daju se posebne, detaljnije upute o mirovanju. Ponekad to znači doista cjelodnevno ležanje u krevetu, ponekad minimalno ustajanje i hodanje bez saginjanja ili drugih kretnji, ponekad se upute odnose samo na neke aktivnosti itd.

Neke trudnice cijelu trudnoću trebaju „mirovati“ – neke doista strogo, u drugih „mirovanje“ nije tako rigorozno. Neke najprije trebaju mirovati, pa se te upute ukinu, pa se nakon izvjesnog vremena ponove. Neke se zbog potrebe strogog mirovanja upute na bolničko liječenje, koje može trajati cijelu trudnoću ili dok se ne procijeni kako isto više nije neophodno.

Najčešće situacije u kojima trudnice dobiju upute o „mirovanju“ su vaginalno krvarenje u trudnoći, mučnina i/ili povraćanje, te bolovi; u drugim slučajevima to su okolnosti radnog mjesta koje mogu dovesti do nekih od upravo spomenutih stanja, itd.

Napokon, neki ginekolozi, prema svojem iskustvu, rutinski daju upute o „mirovanju“, iako u datom trenutku nema (jasnih) naznaka ugroze trudnice ili ploda.

Zato, kako ne bi bilo nejasnoća, zabrinutosti, nervoze, … u trudnice i članova njezine obitelji i okoline, uvijek se treba jasno pitati ginekologa što „mirovanje“ podrazumijeva. Bez obzira na kratkoću vremena, na užurbanost, na razmišljanje kako će se to već razjasniti, trudnica (i ne samo trudnica) ne bi trebala izaći iz ordinacije s pitanjima na koja ne zna odgovore.

I na kraju, ali ne manje važno, je i pitanje koje se neminovno nudi kada je riječ o „mirovanju“ u trudnoći, odnosno o poštedi od nekih fizičkih aktivnosti, a to je pitanje spolnih odnosa u trudnoći.

Dakle, drage naše čitateljice i čitatelji, o ovome ipak ovdje nećemo pisati. Zašto? Zato što o ovoj tematici imamo zaseban tekst u ovoj kolumni. Koji je svojevremeno polučio veliki interes, pa je možda vrijeme da se kolumna ponovno prolista, nije li?

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika