Utjecaj glutena na zdravlje žene

Za neke tipično ženske simptome, odnosno stanja može biti krivac gluten. Ukoliko primjetite neke od simptoma kao što su umor, iscrpljenost, bezvoljnost, bilo bi dobro otići nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine. Iznimno su važni anamnestički podaci (nabrajanje osobnih tegoba), koji će biti nit vodilja ka postavljanju dijagnoze i preporukama za liječenje.

Proljeće je tu, priroda se budi, dan je duži, nekim je ljubavima kraj, a neke su na početku. A vi ste umorni, bezvoljni, pospani, … ništa vam se ne da … i čekate da „proljetni umor“ prođe. No, je li doista riječ samo o tzv. proljetnom umoru? Treba li čekati i očekivati da će se vremenom situacija sama od sebe promijeniti na bolje? Ili ćete se odlučno zauzeti za sebe i krenuti u potragu za uzrokom ovih tegoba?

Možda situacija i nije bezizgledna, možda čak i nije nerješiva, štoviše, možda je rješenje na dohvat ruke. Možda je krivac za sve ovo – gluten.

Ovo je, dakle priča o glutenu i njegovu utjecaju na zdravlje žene.

Gluten

Gluten je bjelančevinasta tvar koja se nalazi u nekim žitaricama, kao što su pšenica (žito), brašno, raž, ječam, pir i zob. Urođena preosjetljivost na gluten naziva se celijakija, no osim ove bolesti, što je krajnji vid netolerancije na gluten, postoje i blaži oblici glutenske netolerancije, pa osoba zapravo i ne zna kako je u podlozi nekih njenih, naoko uobičajenih tegoba gluten, odnosno preosjetljivost na gluten. Štoviše, smatra se kako 9 od 10 osoba ne zna za svoju nepodnošljivost glutena, pa stalno pati, u većoj ili manjoj mjeri, od određenih tegoba.

Simptomi

Najčešći simptomi netolerancije na gluten su: nadutost, proljevaste stolice ili zatvor, umor, depresija, neraspoloženje, uznemirenost, ukočenost ili trnci u rukama i nogama, malapsorpcija, grčevi u mišićima, osip na koži, lomovi kostiju kao posljedica osteoporoze (zbog smanjene mogućnosti apsorpcije kalcija) i drugo.

Bolesti

Najčešće bolesti koje se dovode u vezu s netolerancijom na gluten su: autoimune bolesti (lupus primjerice), šećerna bolest tipa 1, poremećen rad štitnjače i drugo.

Sve navedeno može se ustanoviti u osoba oba spola, ništa od ovoga nije spolno uvjetovano.

No, osim navedenoga, gluten se navodi kao krivac za neke tipično ženske simptome, odnosno stanja.

Utjecaj glutena na ravnotežu ženskih spolnih hormona

Znanstveno je dokazan utjecaj glutena na ravnotežu ženskih spolnih hormona.

U perimenopauzalnoj dobi, kada se razine ženskih spolnih hormona mijenjaju, ovaj utjecaj može biti naročito izražen, pa će žene s preosjetljivošću na gluten sve menopauzalne tegobe proživljavati značajno intenzivnije. Odnosno, neke se mogu osjećati doista kao „prave“ bolesnice.

U generativnoj dobi u nekih žena s dijagnozom neplodnosti u podlozi problema također može biti i gluten. Naročito se o ovoj mogućnosti treba promisliti u slučajevima tzv. idiopatske neplodnosti, tj. kada su svi nalazi uredni, a do trudnoće ipak ne dolazi.

Što poduzeti kada se primijete neki od gore navedenih simptoma, odnosno stanja?

Za početak, put treba voditi nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine. Iznimno su važni anamnestički podaci (nabrajanje osobnih tegoba), koji će biti nit vodilja ka postavljanju dijagnoze i preporukama za liječenje.

Liječenje se temelji na isključivanju namirnica koje sadrže gluten iz prehrane. U bolje opskrbljenim prodavaonicama postoje razni proizvodi koji ne sadrže gluten, što znatno olakšava promjenu prehrambenih navika.

Mnoge javne osobe kroz medije iznose svoja iskustva o konzumiranju bezglutenskih namirnica i posljedičnim pozitivnim promjenama na i u sebi koje primjećuju, što se počinje događati ubrzo po isključivanju glutena. To bi vas trebalo učvrstiti u odluci o temeljitoj promjeni prehrane.

… I tada samo treba ustrajati na novousvojenim, zdravim, prehrambenim navikama. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika