Zašto je važno prepoznati i liječiti spolno prenosive infekcije

Spolno prenosive infekcije (engl. sexually transmitted infections), kako sam naziv kaže, prenose se spolnim kontaktom.

U iznimnim slučajevima postoje i drugi, rjeđi putovi prijenosa infekcija, no kada se govori o mjerama za sprječavanje prijenosa STI poglavito se misli na upute o odgovornom spolnom ponašanju.

Uzročnici spolno prenosivih infekcija mogu biti bakterije, virusi i paraziti. Iako STI zahvaćaju oba spola, često su posljedice ozbiljnije u žena. Npr. naročito neprepoznate i neliječene spolno prenosive infekcije mogu dovesti do nepopravljivog oštećenja unutarnjih genitalnih organa, do neplodnosti, do (ponavljanih) spontanih pobačaja i slično.

STI se također mogu razviti i u trudnica, kada mogu imati negativnog utjecaja i na sam tijek trudnoće (spontani pobačaj, prijevremeni porođaj), a također mogu utjecati na rast i razvoj ploda (in utero infekcije ploda, koje mogu dovesti do razvojnih anomalija ili do odumiranja ploda). Stoga je jako važno na vrijeme prepoznati i pravilno liječiti STI (liječe se STI uzrokovane bakterijama i parazitima; virusne STI se ne liječe, nego se različitim mjerama zaliječe i drže pod kontrolom).

Spolno prenosive infekcije često nemaju simptoma, međutim postoje neka stanja, odnosno životne okolnosti, koje ukazuju na možebitno postojanje STI. Te, tzv. rizične okolnosti su:

– nezaštićeni spolni odnosi,
– (nezaštićeni) spolni odnosi s osobama koje liječe spolno prenosivu infekciju,
– promiskuitetno ponašanje.

Ukoliko postoje, najčešći simptomi spolno prenosivih infekcija su:
– pojačani iscjedak,
– neugodan miris,
– svrbež u području vanjskog spolovila,
– peckanje,
– crvenilo,
– bolni odnosi i slično.

Kada postoji sumnja na STI, potrebno je učiniti mikrobiološku analizu uzoraka iz rodnice/s vrata maternice (tzv. cervikalni brisevi). Postupak je bezbolan, provodi se pri rutinskom ginekološkom pregledu na ginekološkom stolu, slično kako što se uzimaju uzorci za citološku analizu (tzv. PAPA-test).

Kada se mikrobiološkim testiranjem dokaže spolno prenosiva infekcija, istu je potrebno liječiti i uvijek se liječe oba spolna partnera. Potom se rade kontrolna mikrobiološka testiranja. Ponekad se STI ne izliječi u potpunosti inicijalnom terapijom, pa je potrebno ponoviti liječenje, obično drugim lijekom.

Također se dokazane STI liječe i u trudnoći – tada se mora paziti na izbor lijeka, obzirom na njegovu/njihovu sigurnost primjene u trudnoći (prema čemu su svi lijekovi svrstani u 5 kategorija, a najčešće primjenjivani lijekovi u trudnoći su u kategoriji B, eventualno C).

Izbor lijeka ovisi o uzročniku, o možebitnoj preosjetljivosti osobe na neki lijek, odnosno neku komponentu lijeka i o tome je li žena trudna.
Nikada nemojte samoinicijativno posegnuti za nekim lijekom! Liječenje spolno prenosivih infekcija uvijek je na preporuku ginekologa.

Iz Belupove ljekarne, za liječenje spolno prenosivih infekcija mogu se primijeniti:
– od penicilina: AMOKSICILIN
– od cefalosporina: CEFALEKSIN
– od tetraciklina: DOKSICIKLIN
– od makrolida : ERITROMICIN
– od imidazola: MEDAZOL
– od antimikotika: ITRAC 3, ROJAZOL

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika