Zdrava i lijepa koža i u trećoj životnoj dobi

Sve promjene koje se u trećoj životnoj dobi žene dešavaju posljedica su promjena u razinama hormona i najviše su odraz manjka/nedostatka estrogena…

Sve promjene koje se u trećoj životnoj dobi žene dešavaju posljedica su promjena u razinama hormona i najviše su odraz manjka/nedostatka estrogena. Tijekom perimenopauze, menopauze i postmenopauze razina estrogena se postupno smanjuje, zbog čega je narušen uredan integritet ženskog organizma.

Estrogeni su hormoni jajnika čije stvaranje je pod kontrolom viših centara u mozgu. Preko tzv. receptora estrogeni djeluju na mnoga tkiva i organe. Stoga će se manjak ili nedostatak estrogena očitovati drugačijom funkcijom i izričajem cjelokupnog organizma.

Naravno, ne radi se samo o manjku/nedostatku estrogena – promijenjene su razine i mnogih drugih hormona, koji direktno ili indirektno imaju veze sa stvaranjem i djelovanjem estrogena.

Estrogeni dokazano utječu na brojne funkcije stanica, tkiva i organa: utječu na rast i diferencijaciju spolnih organa, utječu na rast i proliferaciju (umnažanje) tkiva dojke, sprečavaju urogenitalnu atrofiju (jednostavnije rečeno, sprečavaju gubitak urednog integriteta mokraćnih i spolnih organa), usporavaju starenje kože, održavaju zdravlje kosti, čuvaju zube, povoljno djeluju na sastav tijela (mišiće i masno tkivo), zaštitno djeluju na kardiovaskularni sustav, potiču vazodilataciju (elastičnost, širenje krvnih žila), smanjuju rizik od raka debelog crijeva, povoljno djeluju na funkciju jetre, smanjuju intraokularni tlak, zaštitno djeluju na živčani sustav, imaju povoljan učinak na osjetila, zaslužni su za dobro raspoloženje.

Iz navedenoga je razvidno kako će se manjak/nedostatak estrogena ispoljiti drugačijim funkcioniranjem organizma. Mnoge su promjene vidljive i mogu ženu ometati u svakodnevnim i radnim aktivnostima, druge nisu toliko vidljive, no mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja zdravlja.

Promjene na koži, naročito na koži lica, lako se i relativno brzo uoče – koža gubi vlažnost, sjaj i napetost, javljaju se bore, rane/ozljede teže zacjeljuju, boja više nije „zdrava“, … a mogu se javiti i tzv. akne, koje u ovoj životnoj dobi imaju drugačiju genezu, pa se i drugačije liječe od onih u mladosti.

Znajući naprijed rečeno o estrogenima, napose o njihovu utjecaju na kožu, nije teško pretpostaviti i prihvatiti činjenicu kako će upravo liječenje koje se temelji na primjeni hormona doprinijeti očuvanju kože u menopauzi zdravom i lijepom.

Nekim ženama će upravo očuvanje kože lijepom i zdravom biti jedan od glavnih razloga zbog kojega će posegnuti za hormonskim preparatima za menopauzu, tzv. hormonskom nadomjesnom liječenju (HNL) u menopauzi, od kojih će imati i druge koristi. Ovi preparati najčešće su u vidu tableta za peroralnu primjenu, a kada je o koži riječ, mogu se koristiti i kreme na bazi estrogena.

Osim HNL-a, koji se preporuča ženama u menopauzi, za njegu kože žena treće životne dobi (kao i za svaku dob) postoji i posebno formulirana preparativna kozmetika i za dnevnu/noćnu i periodičnu primjenu. Uz sve navedeno, nije naodmet počastiti se i kozmetičkim tretmanima.

I na kraju, sve spomenute savjete za očuvanje kože zdravom i lijepom i u trećoj životnoj dobi zaokružit će uravnotežena prehrana, boravak na svježem zraku, fizička aktivnost … ukratko – zdravi „lifestyle“.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika