Kalij, natrij i visoki krvni tlak – 1.dio

U ovom članku želio bih istaknuti utjecaj kalija i natrija na visoki krvni tlak ili arterijsku hipertenziju (AHT). Poznata je važnost ova dva elektrolita za održavanje normalnih funkcija našega tijela. S druge strane, postoje dokazi da prekomjerni unos kalija i natrija hranom ili kao dodaci hrani ima izravni utjecaj na krvni tlak.

U ovom članku želio bih istaknuti utjecaj kalija i natrija na visoki krvni tlak ili arterijsku hipertenziju (AHT). Poznata je važnost ova dva eletrolita za održavanje normalnih funkcija našega tijela. S druge strane postoje dokazi da prekomjerni unos kalija i natrija hranom ili kao dodaci hrani ima izravni utjecaj na krvni tlak. Danas su vrlo popularne različite dijete za smanjenje prekomjerne tjelesne težine, ali potreban je oprez radi mogućnosti unosa hranom prekomjerne ili smanjene količine elektrolita. Visoki krvni tlak je dosta česta bolest tako da jedna od tri odrasle osobe ima ovu bolest. Bolest je dugo godina bez simptoma tako da je vjerojatno njezina  učestalost sigurno i veća. Također je poznata činjenica da oko 65% bolesnika kojima je otkrivena  arterijska hipertenzija nije optimalno kontrolirano, a to znači da kod njih nije postignuta ciljna vrijednost krvnog tlaka. Posljedice arterijske hipertenzije su višebrojne; oštećenje srčanog mišića, koronarnih arterija, nastanak moždanog udara, oštećenja bubrežne funkcije, oštećenje vida i erektilna disfunkcija u muškaraca.  Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je77% bolesnika s prvim moždanim udarom, 69% bolesnika s prvim srčanim infarktom i 74% s prvim zatajivanjem srca imalo visoki krvni tlak (RR viši od 140/90 mmHg).

Kada se dijagnosticira AHT obično se bolesnicima preporuči dijetalna prehrana s redukcijom unosa soli hranom. Vrlo često se u liječenju primjenjuju diuretici, lijekovi koji povećavaju izlučivanje vode, a time i gubitak kalija i natrija i mogu uzrokovati elektrolitski disbalans. Preveliki gubitak kalija može rezultirati značajnim sniženjem njegove koncentracije u serumu što nazivamo hipokalemija. Simptomi hipokalemije su grčevi u mišićima, srčane aritmije, mučnina, drhtavica, konfuzija i povećanje osjetljivosti na sol.

Da ne bi došlo do hipokalemije uz diuretik se preporuča unos kalija hranom ili supstitucija kalija u tabletama. Preporuka je stručnjaka nutricionista da dijetalni pripravci sadrže 12 vitamina i 22 minerala u vrlo malim količinama, koja se mjeri u miligramima (mg.) ili  mikrogramima (yg.), a koji su esencijalni za normalnu funkciju našega tijela. Kalij i natrij su elektroliti koji su također esencijalni za održavanje volumena izvanstanične tekućine u našem tijelu, za prijenos živčanih podražaja i za kontrakciju i relaksaciju mišića. Prema Smjernicama za dijetalnu prehranu iz 2010. godine iz SAD, preporuka je dnevnog unosa natrija ograničena na 2,300 mg ili manje. Za bolesnike s AHT, osobe srednje i starije životne dobi dnevni unos natrija ne smije biti veći od 1,500 mg.
Koje su posljedice prekomjernog unosa natrija hranom? Posljedice su višebrojne, a to su zadržavanje ili retencija natrija u organizmu, zadržavanje tekućine i povećanje volumena izvanstanične tekućine u našem tijelu i povišenje krvnog tlaka. Visoki krvni tlak čimbenik je rizika za bolesti srca i za moždani udar. Postoje i drugi negativni učinci povećanog unosa natrija, a to su: povećanje izlučivanja kalcija, oštećenje bubrega, aterogeni učinak, hipertrofija lijeve klijetke srca, povećanje rizika za karcinom želuca i povećanje rizika za demenciju.

U sljedećem članku biti će govora o sadražju kalija i natrija u pojedinim namirnicama tako da bi čitatelji mogli odrediti količinu tih elektrolita koje dnevno unose hranom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika