Kronično zatajenje srca s očuvanom istisnom frakcijom lijeve klijetke

Velika je učestalost zatajenje srca s očuvanom tj. normalnom istisnom frakcijom lijeve klijetke u bolesnika koji se prezentiraju zatajenjem srca.

Velika je učestalost zatajenje srca s očuvanom tj. normalnom istisnom frakcijom lijeve klijetke u bolesnika koji se prezentiraju zatajenjem srca. Obzirom na istisnu frakciju lijeve klijetke zatajenje srca može se podijeliti u dvije skupine, jedna je skupina s očuvanom i druga sa sniženom istisnom frakcijom lijeve klijetke. Prije više od 40 godina u literaturi su opisani bolesnici sa zatajenjem srca s očuvanom istisnom frakcijom lijeve klijetke. Zatajenje srca s očuvanom  istisnom frakcijom lijeve klijetke određeno je istisnom frakcijom koja je jednaka ili veća od 50%. Ovaj tip zatajenja srca znatno je češći u žena i u starijim dobnim skupinama. Rezultati velike multicentrične studije (engl. Cardiovascular Research Network – CRN) u koju je bilo uključeno 11 994 bolesnika sa zatajenjem srca pokazali su da je 51,8% bolesnika imalo očuvanu  istisnu frakciju lijeve klijetke. Zatajenje srca sa sniženom istisnom frakcijom lijeve klijetke imalo je 32,6% bolesnika, a 15,6% bolesnika imalo je graničnu sistoličku disfunkciju lijeve klijetke. U ovom istraživanju istisna frakcija lijeve klijetke ustanovljena je ehokardiografski. U istraživanju je ustanovljeno da stariji bolesnici, žene, hipertoničari, bolesnici s fibrilacijom atrija u anamnezi, sa sniženim hemoglobinom i sniženom glomerularnom filtracijom češće imaju zatajenje srca s očuvanom istisnom frakcijom lijeve klijetke. Također je ustanovljeno da su ovi bolesnici kompleksniji s brojnim nekardijalnim pridruženim bolestima. U tih bolesnika povećana je učestalost kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), bolesti jetre, depresije i demencije. Ove brojne pridružene bolesti imaju utjecaj na lošiji ishod liječenja uz potrebu za češćim hospitalizacijama i uz veću smrtnost bolesnika.

Bolesnici koji su preboljeli akutni infarkt miokarda i imaju u anamnezi fibrilaciju ventrikula ili ventrikulsku tahikardiju rjeđe imaju zatajenje srca s očuvanom odnosno normalnom istisnom frakcijom lijeve klijetke.

Broj hospitaliziranih bolesnika sa zatajenjem srca s očuvanom istisnom frakcijom lijeve klijetke u zadnjih 20 godina značajno se povećao. Postavlja se pitanje zašto je tako ? Više čimbenika uzrokuje povećanje broja ovih bolesnika. Povećanju broja bolesnika sigurno doprinosi starenje populacije, a time i povećanje incidencije fibrilacije atrija, povećanje incidencije pretilosti, šećerne bolesti i arterijske hipertenzije. Perkutana koronarna intervencija utječe na veće preživljenje bolesnika nakon akutnog koronarnog sindroma, zatim i učinkovita terapija s ACE inhibitorima i beta blokatorima s učinkom na remodeliranje lijeve klijetke koronarnih bolesnika i hipertoničara također doprinosi povećanju broja bolesnika sa zatajenjem srca s očuvanom istisnom frakcijom lijeve klijetke.

U zaključku možemo naglasiti da je kronično zatajenje srca s očuvanom tj. normalnom istisnom frakcijom lijeve klijetke vrlo često. Više od 50% bolesnika koji se prezentiraju sa zatajenjem srca imaju očuvanu tj. normalnu sistoličku funkciju lijeve klijetke. Ovaj tip zatajenja srca češći je u žena i u starijim dobnim skupinama.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika