Nesteroidni antireumatici i fibrilacija atrija

U skupinu nesteroidnih antireumatika spadaju neselektivni antireumatici i selektivni, a to su inhibitori ciklooksigenaze-2 (COX-2).

U skupinu nesteroidnih antireumatika spadaju neselektivni antireumatici i selektivni, a to su inhibitori ciklooksigenaze-2 (COX-2). Uobičajena je široka primjena ovih lijekova u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Primjenjuju se kao analgetici, antireumatici i antiupalni lijekovi. Bolesnici često uzimaju ove lijekove zbog uklanjanja boli ili smanjenja intenziteta boli uslijed degenerativnih, upalnih promjena zglobova ili uslijed traume.

Meta-analiza 31 studije s ukupno 116 429 bolesnika učinjena je zbog procjene kardiovaskularnih događaja povezanih s nesteroidnim antireumaticima. U usporedbi s placebom ustanovljeno je značajno povećanje rizika za infarkt miokarda, moždani udar, kardiovaskularnu smrtnost i ukupnu smrtnost u skupini koja je uzimala nesteroidne antireumatike. Rezultati studija pokazuju da od nesteroidnih antireumatika jedino naproksen nije povezan s povećanjem rizika za kardiovaskularne događaje.

Odnos između uzimanja nesteroidnih antireumatika i rizika za fibrilaciju atrija još nije u potpunosti razjašnjen. Moguće objašnjenje je nepovoljan utjecaj ovih lijekova na bubrežnu funkciju, povećanje retencije tekućine, poremećaj ravnoteže elektrolita i oscilacije krvnog tlaka, što sve može utjecati na pojavnost fibrilacije atrija. Meta-analiza 114 studija sa selektivnim antireumaticima, inhibitorima COX-2 pokazuje značajno povećanje incidencije srčanih aritmija. Također je moguće doprinos nesteroidnih antireumatika zatajenju srca i povišenju krvnog tlaka i na taj način mogu dovesti do fibrilacije atrija. Dokazi studija upućuju na to da je fibrilacija atrija dodatni kardiovaskularni rizik povezan s uzimanjem nesteroidnih antireumatika. Ustanovljena je snažna povezanost i za nove bolesnike koji su počeli uzimati nesteroidne antireumatike kao i za bolesnike koji su na dugotrajnoj terapiji. Ova saznanja imaju značajne kliničke implikacije zbog čestog propisivanja ovih lijekova za liječenje bolnih sindroma i upalnih stanja. Potrebna je posebna pozornost kod starijih bolesnika koji zbog svoje dobi imaju povećani rizik za nastanak fibrilacije atrija. Bolesnici starije životne dobi s dijagnozom arterijske hipertenzije ili zatajenja srca također imaju dodatno povećanje rizika za fibrilaciju atrija zbog uzimanja nesteroidnih antireumatika.

U zaključku važno je naglasiti da rezultati studija pokazuju da su nesteroidni antireumatici povezani s povećanjem rizika za fibrilaciju atrija. Povećani rizik je kod novih bolesnika i kod bolesnika koji su na dugotrajnoj terapiji poglavito u starijih bolesnika koji imaju u anamnezi kroničnu bubrežnu bolest, zatajenje srca ili arterijsku hipertenziju. Zbog toga je uvijek potreban dodanti oprez prije donošenja odluke o primjeni nesteroidnih antireumatika u navedenim skupinama bolesnika.

Iz Belupove ljekarne u terapiji fibrilacije atrija mogu se primijeniti lijekovi iz skupine beta-blokatora: bisoprolol, atenolol, nebivolol i carvedilol, antiaritmika: amiodaron.

Literatura:

1. Schmidt M, Christiansen CF, Mehnert F, et. al. Non-steroidal anti-inflammatory drug use and risk of atrial fibrillation or flutter: population based case-control study. BMJ 2011;343:d3450.

2. De Caterina R, Ruigomez A, Rodriguez LA. Long-term use of anti-inflammatory drugs and risk of atrial fibrillation. Arch Intern Med 2010;170:1450-1455.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika