Prevencija primarnih glavobolja topiramatom

Jedan od češćih problema s kojima se liječnici opće medicine i neurolozi svakodnevno susreću u svojoj praksi su glavobolje. Termin glavobolja trebao bi obuhvatiti sve vrste boli lokalizirane u glavi, no obično se taj termin.

Jedan od češćih problema s kojima se liječnici opće medicine i neurolozi svakodnevno susreću u svojoj praksi su glavobolje. Termin glavobolja trebao bi obuhvatiti sve vrste boli  lokalizirane u glavi, no obično se taj termin koristi za neugodne senzacije u predjelu lubanje, dok se  boli u predjelu lica , ždrijela ili grkljana opisuju posebno. Bolesnici najčešće dolazi u ordinacije zbog kronične ili ponavljane glavobolje koja traje istom jačinom stalno, ili se ponavlja mjesecima ili godinama. Drugi je razlog akutno nastala jaka glavobolja koju označava buran početak ili se  njezin intenzitet pogoršava. Kronične glavobolje najčešće su vaskularne, psihogene ili vertebrogene etiologije, dok akutna jaka glavobolja može biti znak ozbiljnih bolesti u podlozi (subarahnoidalna hemoragija, upalne bolesti središnjeg živčanog sustava).

Da bismo uspješno liječili glavobolju, potrebno je prije svega uzeti detaljnu anamnezu o početku bolesti, kvaliteti boli, učestalosti javljanja, lokalizaciji, trajanju, svim drugim pridruženim simptomima, eventualnu pojavnost sličnih glavobolja u obitelji i sl. Svakako treba uzeti u obzir i psihosocijalnu anamnezu.  Nakon detaljne anamneze i pregleda, neurolog odlučuje o potrebi daljnje obrade, koja najčešće uključuje EEG, neuroradiološku obradu mozga (CT/MRI mozga), transkranijski dopler, pregled očne pozadine i vida  te obradu svih drugih simptoma ili znakova verificiranih anamnestički ili na temelju neurološkog pregleda.

Dvije najčešće vrste primarnih glavobolja (dakle onih u koji je isključena organska patologija mozga) su migrenska  i tenzijska glavobolja.
Migrena je periodična hemikranijska, pulzirajuća hemikranija , obično praćena mučninom , povraćanjem, fono i fotofobijom, iscrpljujuća je za bolesnika , u 60 % slučajeva ima pozitivnu obiteljsku anamnezu , a anamestički se ponekad mogu utvrditi faktori koji je provociraju (perimenstrualni period, određene vrste hrane ili pića i dr.) Tenzijska glavobolja je često obostrana, tupa,karaktera pritiska ili pulsirajuća , može trajati bez prestanka mjesecima ili tjednima, često je povezana sa stanjima emocionalne napetosti i intezivne zabrinutosti.
I jedna i vrsta druga glavobolje iscrpljuljuće su za bolesnika, posebno ako se javljaju više od 15 dana u mjesecu, kada ujedno govorimo o kroničnim glavoboljama i one zahtijevaju poseban angažman liječnika te često upotrebu lijekova za prevenciju glavobolje.

U prevenciji migrenske glavobolje  koriste se lijekovi iz skupine antiepileptika, beta blokatora , antidepresiva , metode akupunture  i dr.  U prevenciji tenzijskih glavobolja prije svega bi se trebalo detaljno pozabaviti psihosocijalnom anamnezom te ovisno o tome odlučiti se za prevenciju.
U svojoj praksi vrlo često u prevenciji migrenske lijekove koristim topiramat. Topiramat je lijek registriran kao antiepileptik no brojne su studije pokazale njegovu učinkovitost u prevenciji migrenske glavobolje, no nikako ne u liječenju akutnog napada migrenske glavobolje. Lijek se najčešće propisuje u dozama 50 do 100 mg dnevno, podijeljeno u dvije doze. Nakon postupnog uvođenja lijeka , u rijetkog broja bolesnika javljaju se nuspojave. Najčešće su to  pospanost, nervoza, vrtoglavica, poremećaj koncentracije , promjene raspoloženja. Sve su te smetnje kratkotrajne i nestaju nakon najviše 2 tjedna uzimanja lijeka. Uz taj lijek opisan je gubitak težine. Do sada sam imala samo jedan slučaj pojačanog gubitka težine  radi čega je prekinuto uzimanje lijeka, dok se  u svih ostalih bolesnika kod kojih se ta nuspojava javila radilo samo o prolaznom,vrlo kratkotrajnom i zanemarivom gubitku tjelesne težine. Uz redovito uzimanje topiramata, bolesnici najčešće javljaju znatno manju učestalost migrene, s pojavnošću glavobolje 1-2 x mjesečno što se dobro kupira  tripatanskom terapijom. Iskustva u liječenju tenzijske glavobolje za sada su minimalna, iako se u bolesnica sa kliničkom slikom tenzijskeglavobolje, koje  pokazuje određene dizritmičke promjene u elektroencefalogramu, može razmisliti i o uvođenju topiramata u prevenciju.
Topiramat je djelotvoran i dobro podošljiv lijek u prevenciji migrenskih glavobolja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika