Upotreba antiepileptika u prevenciji migrene

Migrena je primarna glavobolja epizodnog karaktera od koje boluje oko 12% odrasle populacije SAD-a i zapadnoeuropskih zemalja.

Migrena je primarna glavobolja epizodnog karaktera od koje boluje oko 12% odrasle populacije SAD-a i zapadnoeuropskih zemalja . U žena se javlja  tri puta češće nego u muškaraca. Profilaktičko liječenje migrenskih napadaja uvodi se, ako se  napadi javljaju tri ili više puta mjesečno, traju duže od 72 sata, ako se učestalost ataka povećava, ako nisu zadovoljavajuće liječene akutnom terapijom ili su nuspojave značajne. U profilaksi se upotrebljavaju beta-blokatori, antidepresivi, serotoninski agonisti, blokatori Ca kanala i neki antiepileptici. Od antiepileptika u profilaksi migrene najčešće se primjenjuju topiramat (Tiramat), lamotrigin (Arvind), gabapentin (Katena), valproat, karbamazepin. U profilaksi migrene s EEG promjenama, poglavito sa specifičnim epileptogenim promjenama, terapija izbora su antiepileptici. Najučinkovitiji od antiepileptika su topiramat (Tiramat) i valproat. Antiepileptici smanjuju broj dana s glavoboljom, intenzitet boli i broj konzumiranih lijekova u akutnim napadajima.

Doza antiepileptika se postepeno povećava. Topiramat (Tiramat) i lamotrigin (Arvind) se daju u dozi od 25-100 mg dnevno. U navedenim dozama, pacijetni ih dobro podnose, bez utjecaja su na kognitivne funkcije. U profilaksi migrene kod bolesnika refraktornih na drugu profilaktičku terapiju, učinkovitim se pokazo gabapentin (Katena) u dozi od 900-1880 mg dnevno, podijeljno u dvije dnevne doze.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika