Vertigo

Vertigo je izrazito učestala smetnja zbog koje se pacijenti javljaju u neurološku ambulantu. Radi se o iluzija kretanja bolesnika ili njegove okolice. Osjećaj vrtoglavice može se opisati kao okretanje, vrtnja oko osi, ljuljanje ili naginjanje, što je često popraćeno vegetativnim.

Vertigo je izrazito učestala smetnja zbog koje se pacijenti javljaju u neurološku ambulantu.
Radi se o iluzija kretanja bolesnika ili njegove okolice.
Osjećaj vrtoglavice može se opisati kao okretanje, vrtnja oko osi, ljuljanje ili naginjanje, što je često popraćeno vegetativnim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, strah.
Izrazito često pacijenti navode i druge smetnje koje  „imenuju“ vrtoglavicom te je potrebno uzeti detaljnu anamnezu kako bi se ta druga stanja isključila i postavila točna dijagnoza jer postojanje vrtoglavice podrazumijeva poremećaj središnjih ili perifernih živčanih putova vestibularnog sustava.
 
Najčešće se pacijenti žale na vrtoglavicu koja se javlja kod naglih pokreta glavom (saginjanje, ustajanje, okretanje u postelji, okretanje glave prema natrag, rad uz povišen ili spušten položaj glave).
Takva vrtoglavica je kratkotrajna (30 sekundi do 1 minute) ali kod pacijenata često izaziva i osjećaj straha te nesigurnosti uz osjećaj opće nesposobnosti pa i životne ugroženosti.
Mnogi od pacijenata počinju izbjegavati sve potencijalno opasne situacije kao što se penjanje ili silazak niz stepenice, prelazak prometnica, svaku situaciju u kojoj se susreću sa većim brojem ljudi ( dućani, pijaca, stadioni, crkve, različita društvena događanja) a čime sebi bitno smanjuju kvalitetu življenja.
 
Gore navedena smetnja uglavnom ispunjava kriterije za postavljanje dijagnoze benigne položajne paroksizmalne vrtoglavice ( BPPV) a što ne isključuje potrebu za daljnjom  dijagnostičkom neurološkom i ORL obradom.
 
Važno je znati da je BPPV neugodna ali lječiva, bezopasna smetnja koju uzrokuje taloženje otolita u stražnjem polukružnom kanaliću uha te je potrebno pristupiti terapiji .
Uzročna terapija je u prvom redu fizikalno vježbanje položaja glave.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika