Vrtoglavica kao neugodan osijećaj

Vrtoglavica kao simptom javlja se u sklopu poremećaja rada više organskih sustava iako se najčešće povezuje sa središnjim vestibularnim poremećajem.Simptomi uzrokovani vrtoglavicom mogu varirati po intenzitetu.

Vrtoglavica kao simptom javlja se u sklopu poremećaja rada više organskih sustava iako se najčešće povezuje sa središnjim vestibularnim poremećajem.Simptomi uzrokovani vrtoglavicom mogu varirati po intenzitetu. U većini slučajeva su blagi i prolaze spontano.Bolesnike sa vrtoglavicom treba shvatiti ozbiljno jer ona može biti uvod u vrlo ozbiljna stanja.
Vrtoglavica stvara kod bolesnika osijećaj da se predmeti okreću oko njega ili da se on sam kreće u prostoru što dovodi po poremećaja orijentacije. Uz to se često javljaju i vegetativni simptomi poput mučnine i povraćanja koji mogu biti udruženi sa psihičkim smetnjama poput nelagode i anksioznosti.
Normalne ljudske aktivnosti odvijaju se velikim djelom u pokretu pri čemu ravnoteža ima glavnu ulogu.Uravnotežen pokret ovisi o brojnim signalima koji stižu iz raznih organskih sustava.Vid,senzorički živci dubokog osijeta i centri u unutarnjem uhu glavni su čimbenici koji pridonose pravilnoj ravnoteži što je nužno pri svakodnevnim aktivnostima.
Smetnje vida poput dvoslika te neuromuskularne bolesti koje dovode do poremećaja senzoričkih recepora u zglobovima i mišićima šalju mozgu krive informacije o trenutačnoj poziciji i pokretu tijela.Kordinator između vida,mišića,zglobova sa jedne i mozga sa druge strane je vestibularni aparat koji se nalazi u unutrašnjem uhu i odgovoran je za ravnotežu. Informacije iz vestibularnog aparata najčešće služe refleksnom utjecaju na mišiće sa svrhom da se kod promjene položaja tijela održi ravnoteža.Sve te informacije završavaju u malom mozgu i dešavaju se uglavnom nesvjesno.
Da bi ravnoteža bila odgovarajuća nužna je funkcija barem dva navedena sustava.(npr.hodanje zatvorenih očiju neće poremetiti ravnotežu ukoliko senzorički i vestibularni aparat dobro funkcionira).
Vrtoglavicu  kao simptom spominje i do 30% stanovništva. Onih koji zbog vrtoglavice ne posijećuju liječničke ordinacije,liječe se samostalno ili se uopće ne liječe smatra se da ima i do 50%. Većinom su tom male,kratkotrajne vrtoglavice koje ne dovode do poremećaja svakodnevnog životnog ritma.Zbog toga ju bolesnici ne doživljavaju kao ozbiljan problem.Često se bolesnici godinama nose sa tegobama jer nije svaka vrtoglavica razlog odlaska liječniku. Samo 5% njih posijećuje svog obiteljskog liječnika a od toga njih 10% se upućuje na daljnje specijalističke preglede.
Ono što bolesnike dovodi liječniku je :gubitak ravnoteže , nestabilnost , te neurovegetativni poremećaji kao što je mučnina ,povraćanje, osijećaj straha uz vidljive trzaje očnih jabučica(nistagmus).

Po mjestu nastanka vrtoglavice se dijele se na periferne i centralne

Domena otorinolaringologa su periferne vrtoglavice koje su često nepoznatog uzroka, kao što je benigni položajni vertigo koji se javlja pri promjeni položaja glave i Meniereova bolest koja nastaje pri povišenju tlaka u vestibularnom centru.
Virusne i bakterijske infekcije centralnog nervnog sistema , poremećaji cirkulacije,tumori mozga te traume glave također mogu biti uzrok vrtoglavice.
Pri postavljanju dijagnoze prvo treba razlučiti radi li se o vrtoglavici perifernog ili centralnog projekla i sa kojim je simptomima ona udružena.
Na temelju kliničkog otorinolaringološkog pregleda se već po izgledu nistagmusa može zaključiti radi li se o perifernoj vrtoglavici (pravilan horizontalno rotatorni nistagmus).

Ispitivanje sluha(audiogram,govorna audiometrija,timpanometrija,kohleostapedijalni refleks,elektrokohleografija,otoakustična emisija),vestibularni (elektronistagmografija) i testovi prostorne ravnoteže (kraniokorporgrafija) pomažu nam pri postavljanju dijagnoze periferne vrtoglavice.
Na osnovu toga otorinolaringolog razlučuje perifernu od centralne vrtoglavice i upućuje bolesnika na  daljnje pretrage. (MSCT,MR,serologija).
Glavnu ulogu u liječenju vrtoglavica ima farmakoterapija i vestibularna rehabilitacija dok je kirurško liječenje(presjecanje vestibularnog živca)ostavljeno samo za najteže slučajeve.
Sa liječenjem vrtoglavice započinje se prije dijagnostičke obrade jer simptomi često mogu biti vrlo dramatični.Kod blažih oblika dovoljne su  higijenskodijetetske mjere(izbjegavanje pušenja,alkohola,stresa,prekomjernog unosa soli i kofeina,regulacija tjelesne težine i fizičke aktivnosti). Od simptomatske terapije dobar učinak imaju razni nespecifični lijekovi sa hipotoničnim osmotskim djelovanjem,diuretici,kortikosteroidi,vazodilatatori,vitamini B skupine,antiemetici i psihofarmaci.Svi ti lijekovi djeluju na posljedice vrtoglavice (mučnina,povraćanje,strah,nelagoda) a neki imaju i neželjene nuspojave(psihofarmaci).
Specifičnu ulogu u liječenju vrtoglavica ima betahistin koji kao posljedicu svog djelovanja ima vazodilataciju i poboljšanje cirkulacije i na centralnom i perifernom nivou čime se postiže učinak u liječenju vrtoglavica i perifernog i centralnog podrijetla.
Uz farmako terapiju bolesnicima koji imaju opetovane smetnje savjetuje se izbjegavanje upravljanja  motornim strojevima,rad na visinama i rad pri jakim izvorima topline.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Algurija

Poremećaji mokrenja

Općenite definicije stanovitih stanja znaju biti vrlo korisne u razumijevanju uzroka i manifestacija raznih bolesti i tegoba. Tako je i s mokrenjem. Premda ta je funkcija vrlo često, dok ne nastanu značajnije tegobe, ispod razine svijesti i obavlja se gotovo automatski pa ljudi na nju i ne obraćaju osobitu pozornost. Već tijekom razgovora s bolesnikom, […]

hiperpigmentacije

Melasma – cjelogodišnji pristup

Melazma je dermatološki poremećaj, odnosno stanje kože koji se karakterizira pojavom tamnih mrlja na koži, posebno na licu. Te mrlje obično su smeđe ili sive boje i javljaju se uglavnom na čelu, obrazima, nosu i gornjoj usni. Često se pojavljuju simetrično. Najčešće se javlja kod žena, posebno tijekom trudnoće ili tijekom hormonalnih promjena, kao što […]

Dijete

Kako liječiti lišaj na ruci djeteta?

ACNES

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi, antidepresivi (duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster i kapsaicin […]

Dermatoskop

Okrugla izraslina nalik žulju na madežu – što je to?

Bubreg

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Iz iste kategorije

Neurologija

MR anigiografija – molim očitanje nalaza

Neurologija

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Neurologija

Migrena

Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Neurologija

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]

Neurologija

VEP – vrtoglavice i glavobolje

Neurologija

Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja […]

Neurologija

Traumatska ozljeda mozga

Traumatska ozljeda mozga je ozljeda glave ili mozga uzrokovana traumom koja remeti normalnu funkciju mozga. Događaji koji dovode do traumatske ozljede mozga razlikuju se. Među civilima, nesreće motornih vozila vodeći su uzrok traumatskih ozljeda mozga; među malom djecom i starijim odraslim osobama padovi su glavni uzrok traumatske ozljede mozga; a među vojnicima i veteranima, najčešći […]

Neurologija

Tumori pinealne regije

Tumori pinealne regije su tumori same pinealne žlijezde ili tkiva koje je okružuje. Pinelana žlijezda je mali organ u obliku graška u središtu mozga koji je odgovoran za proizvodnju i izlučivanje melatonina (koji je poznatiji kao hormon sna) u tamnom okruženju. Njegove primarne funkcije su reguliranje 24-satnog unutarnjeg tjelesnog sata (ili cirkadijalnog ritma), kao i […]