Amarant – pseudo žitarica s blagotvornim učinkom na zdravlje

Amarant je pseudo žitarica bogata nutrijentima te u usporedbi s drugim žitaricama superiornog sastava proteina. Predstavlja gotovo sasvim uravnoteženu namirnicu koju odlikuju funkcionalna svojstva blagotvornog djelovanja na zdravlje.

Amarant je pseudo žitarica bogata nutrijentima te u usporedbi s drugim žitaricama superiornog sastava proteina. Predstavlja gotovo sasvim uravnoteženu namirnicu koju odlikuju funkcionalna svojstva blagotvornog djelovanja na zdravlje. Pokazalo se kako konzumacija amaranta može smanjiti razinu kolesterola, stimulirati imunitet, djelovati antitumorski i povoljno kod hipertenzije i anemije. Također, pokazalo se da posjeduje antialergijska i antioksidativna svojstva.

Amarant je činio okosnicu prehrane drevnih civilizacija Inka, Maja i Asteka, a ponovno povećano zanimanje za tu biljnu kulturu pojavilo se 80-ih godina u SAD-u kada je Državna akademija znanosti provela istraživanja i otkrila njegovu visoku nutritivnu vrijednosti i agronomski potencijal.
Bilo da se gleda s botaničkog ili nutritivnog aspekta, amarant ima karakteristike i žitarice i mahunarke. Mahunarkama nedostaje aminokiselina metionin, dok žitaricama nedostaje lizin. Ukoliko se mahunarke u prehrani kombiniraju sa žitaricama, zajedno sadrže sve esencijalne aminokiseline. Zbog ukupnog sadržaja proteina i sastava aminokiselina, amarant bi se mogao smatrati mješavinom riže i graha tj. sadrži sve potrebne aminokiseline.
Amarant je bogat prehrambenim vlaknima te mnogim vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine B skupine (riboflavin, niacina), vitamin C, a od minerala magnezij i kalcij. Amarant se može pohvaliti i lunazinom – peptidom koji ima potencijalna antitumorska svojstva, a posjeduje ga i soja. U sastavu amaranta otkriveni su i neki specifični flavonoidi poput rutina kojeg sadrži i heljda te fenolne kiseline (galna, vanilinska i hidroksibenzojeva) s antioksidativnim djelovanjem.

Kontroverzno djelovanje na razinu glukoze u krvi

Iako određene studije pokazuju kako konzumacija bilo sjemenke ili ulja od amaranta štiti od nedostatka inzulina, postoje studije koje ukazuju kako zbog visoke probavljivosti škroba, posjeduje visoki glikemijski indeks te se ne preporuča dijabetičarima. Hrana visokog glikemijskog indeksa potiče hiperglikemiju i hiperinzulinemiju te prehrana koja obiluje takvom hranom ne stvara adekvatan osjećaj sitosti što može rezultirati prekomjernim unosom hrane, povećanjem tjelesne mase i promjenama u lipidnom statusu i lučenju inzulina i posljedično poticati razvoj bolesti srca i krvnih žila i dijabetesa.
S druge strane, istraživanje o utjecaju ulja i zrna amaranta na glukozu u krvi iz 2006. godine, objavljeno u časopisu Annals of Nutrition and Metabolism pokazalo je kako nakon 3 tjedna suplementacije dolazi do sniženja glukoze i krvi i povećanja razine inzulina u serumu kod miševa s induciranim dijabetesom.

Pogodan za celijakičare i alergičare

S obzirom da ne sadrži gluten, amarant u svojoj prehrani koriste celijakičari. Pokazalo se kako kolačići napravljeni od brašna od cjelovitog zrna amaranta imaju viši sadržaj proteina i prehrambenih vlakana u usporedbi s ostalim komercijalno dostupnim kolačićima bez glutena.
Istraživanja pokazuju kako bi se osim u prehrani kod celijakije, amarant mogao koristiti i u prehrani kod alergija primjerice kod astme i atopijskog dermatitisa. Znanstvenici su 2003. godine otkrili komponente u zrnu amaranta  koje mogu inhibirati proizvodnju IgE antitijela i povećati sintezu Th1 citokina te tako potisnuti kaskadne alergijske reakcije za specifične antigene.
Većina istraživanja o utjecaju amaranta na zdravlje provedena je na životinjama, a nedostaje kvalitetnih kliničkih istraživanja koja bi potvrdila ili odbacila dosadašnje rezultate. Stoga, iako istraživanja pokazuju kako snižava krvni tlak uslijed sadržaja specifičnih peptida i razinu kolesterola zbog sadržaja tokoferola, biljnih sterola i skvalena te kako djeluje antitumorski i jača imunitet, valja još malo pričekati za donošenje konačnih rezultata. A do tada, s obzirom na pokazani potencijal, svakako zaslužuje mjesto u našoj prehrani.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Asthenozoospermia

Kriptozoospermija i astenozoospermija

Glavobolja

Glavobolja uzrokovana sinusitisom

Sinusitis ili  sinusna infekcija, je upala ili oticanje tkiva koje oblaže sinuse. Ovo stanje može izazvati značajnu nelagodu i dovesti do različitih simptoma, uključujući glavobolje. Sinusa  su zrakom ispunjene šupljine smještene u lubanji oko nosa, čela i očiju. Sinusi proizvode sluz.  Kada se sinusi začepe ili napune tekućinom, bakterije, virusi ili gljivice mogu rasti i […]

Česti padovi

Nestabilan hod

Nesiguran hod, koji se često u neurologiji naziva ataksijom, stanje je koje karakterizira nedostatak koordinacije pokreta mišića, što dovodi do nestabilnosti u hodu. Klinički se može manifestirati kao teturajući hod, poteškoće u održavanju ravnoteže ili često posrtanje. Nestabilan hod može nastati zbog različitih uzroka, od neuroloških poremećaja do problema mišićno-koštanog sustava, i može značajno utjecati […]

Bol

Osteoporoza

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Hemangiom

Spinalni tumori – 3. dio

Spinalni tumori prema lokalizaciji. Primarni tumori kralježnice. Primarni tumori kralježnice su rijetki i čine manje od 10 posto svih tumora kralježnice. Primarni tumori kralježnice nastaju iz kostiju ili struktura mekog tkiva kralježnice uključujući hrskavicu. Primarni tumori kralježnice uključuju osteosarkom, hemangiom itd. Multipli mijelom je sistemska bolest koja pogađa ljude srednje dobi, a karakterizirana je lokalnom […]

Mjehur

Je li opasan nalaz UZV abdomena?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?