Filtri za vodu – potreba ili obmana potrošača

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Voda koju pijemo nije idealna, stalno kruži u prirodi, te sastav tla, onečišćenja tla i atmosferska onečišćenja zraka utječu na kvalitetu vode za piće.

Stanovništvo Hrvatske koristi vodu iz:

  • javnih vodoopskrbnih objekata koji je najčešći i najsigurniji način korištenja vode;
  • lokalnih vodoopskrbnih objekata koji su izgradili i njime upravljaju grupe građana, tzv. lokalni seoski vodovodi. Ti vodovodi najčešće  nisu pod stručnim nadzorom, kakvoća vode ne analizira se redovito i kvaliteta vode podliježe hidrometeorološkim promjenama;
  • individualnih vodoopskrbnih objekata- vlastitih bunara, lokalnih vodotoka ili oborinskih voda iz  gusterni. Ti objekti nisu pod stručnim nadzorom, kvaliteta vode je promjenjiva i često upitna.

U vodoopskrbnom sustavu u Republici Hrvatskoj 87,4 % stanovništva priključeno na javnu vodoopskrbu, oko 3,7 % stanovništva priključeno je na lokalnu vodoopskrbu, dok se ostali dio stanovništva opskrbljuje vodom putem individualne vodoopskrbe (bunari, gusterne, vodotoci). Na temelju Zakona o vodi (NN 56/2013) koji je usklađen s Direktivom o kakvoći vode namijenjenoj za ljudsku uporabu vodoopskrbni sustavi u našoj zemlji podliježu stalnom monitoringu koji provode sami distributeri vode i  županijski zavodi za javno zdravstvo.

Zakonskom regulativom propisuju se granične vrijednosti (MDK) pojedinih kemijskih elemenata i spojeva koji vodu čine opasnom za ljudsko zdravlje ako se nalaze u koncentracijama većim od dopuštenih. Analiza vode obuhvaća organoleptička svojstva vode, fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje te prisutnost otrovnih tvari u vodi. Jedan od fizikalno-kemijskih pokazatelja kvalitete vode za piće su i ukupno otopljene tvari u vodi – anorganske soli. Glavninu soli čine ioni kalcija, magnezija, natrija, kalija te karbonati, hidrogenkarbonati, kloridi, sulfati i nitrati. Ukupno otopljene tvari u vodi potječu od prirodnih izvora, ali i od onečišćenja.

Neki sastojci (kloridi, sulfati, magnezij, kalcij i karbonati) utječu na koroziju i stvaranje kamenca u vodoopskrbnom sustavu i na kućanskim uređajima. Dobri su elektrovodiči te ih „vješti trgovci“ postupkom elektrolize  koriste da bi vas doveli u zabludu o lošoj kvaliteti vode koju pijete.

Kvaliteta vode za piće u Hrvatskoj

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2013. godini planom monitoringa obuhvaćeno je oko 91,1% stanovništva (javna i dio lokalne vodoopskrbe). Prema izvješću  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (izvor: Hrvatski zdravstveno statistički ljetopis za 2013. godinu) na području Republike Hrvatske od ukupnog broja uzoraka nešto ispod 15% (14,6%) uzoraka nije bilo sukladno Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće zbog jednog ili više pokazatelja.

Najveći postotak neodgovarajućih uzoraka (oko 70%) bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji zbog velikog broja lokalnih vodovoda koji koriste vodu bez prethodne prerade. Najčešći razlog neodgovarajućih uzoraka vode bilo je mikrobiološko onečišćenje vode za piće i to najčešće zbog povišenog broja aerobnih bakterija na 22 i 37 °C. U dvije županije niti jedan od fizikalno-kemijskih pokazatelja nije prelazio MDK-a vrijednosti iz Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Onečišćenje vode za piće iz razvodne mreže u fizikalno-kemijskom pogledu razlikovao se od županije do županije. Uglavnom se u kontinentalnim županijama  radilo o onečišćenju vode uslijed povećane mutnosti te sporadično povišenih vrijednosti amonijaka, nitrita, željeza i  mangana, dok su u primorskim županijama kao posljedica zaslanjivanja sirovih voda zabilježene  povišene koncentracije natrija, kalija, klorida i sulfata. 

Filtri za vodu

Pod filtrima za vodu misli se na male kućanske uređaje za pripravu pitke vode u domaćinstvima. Danas postoje različiti filtri za vodu koji iz vode uklanjaju i fizičke i kemijske nečistoće, a mogu se podijeliti u dvije glavne grupe uređaja:

  • ionski izmjenjivači, aktivni ugljen i dezinfekcija srebrom
  • različiti filtri, aktivni ugljen, reverzibilna osmoza sa ili bez remineralizacije.

Najčešći princip na kojima rade filtri za vodu je obrnuta ili reverizibilna osmoza. Njome se uklanjaju sve prisutne otopljene tvari u vodi, pa i kalcij i magnezij, koji su biogeni elementi za čovjeka i organizmu su višestruko potrebni. Takva voda je demineralizirana voda (destilirana) i zapravo je zdravstveno opasna. Uklonjeni kalcij i magnezij potrebno je nadoknaditi putem drugih izvora – namirnica bogatih kalcijem i magnezijem ili tableta kalcija i magnezija.

Metoda je preskupa, njome se uklanja kamenac koji za ljudski organizam nije štetan, jer je anorganskog podrijetla i nema veze sa pojavom bubrežnih i žučnih kamenaca u organizmu koji su organskog porijekla. Kamenac iz vode najštetniji je za kućanske uređaje. Najpouzdaniji filtri za vodu su kombinacija aktivnog ugljena i srebra. Aktivni ugljen apsorbira organske spojeve, uklanja neugodan miris klora i mehanički filtrira vodu, dok  srebro kao  baktericidno sredstvo dezinficira vodu. Kućne filtre za vodu potrebno je redovito mijenjati inače postaju neefikasni, promijenjene filtre potrebno je adekvatno ekološki zbrinut.

Kada je opravdana ugradnja kućnih filtara za vodu

U urbanim sredinama i mjestima priključenim na javni vodoopskrbni sustav nema potrebe koristiti uređaje za dodatno pročišćavanje vode, dakle 87% hrvatskog stanovništva ne treba se izlagati dodatnim troškovima i ugrađivati kućne filtre za pročišćavanje vode. Ako živite u području gdje je kvaliteta vode loše i nije pod adekvatnom kontrolom, potrebno je razmisliti o ugradnji kućnih filtara za vodu. To je oko 13% građane Hrvatske (pola milijuna stanovnika) koji  konzumiraju vodu iz lokalnih vodovoda ili individualnih vodoopskrbnih objekata koji nisu pod nazorom i  najčešće piju  neispravnu vodu, bez prethodne prerade i  kloriranja. Prije odluke o ugradnji filtra za vodu trebaju provjeriti kvalitetu vode u regionalnim zavodima za javno zdravstvo. Ovisno o vrsti onečišćenja konzultirati se sa stručnim osobama zavoda o najpovoljnijoj vrsti filtara za vodu.

Dakle, takav način prerade vode preporuča se u područjima koja nemaju zdravstveno ispravnu vodu i ako iz nekog razloga postoji potreba za mekom vodom (najčešće iz tehnoloških razloga). Iz ekoloških razloga primjena kućnih filtara za vodu ima prednost i u odnosu na flaširanu vodu koja je višestruko skuplja i iz poznatih razloga ekološki neprihvatljivija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Alkohol

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Trudnoća

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

posjekotina

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Supstance

Psihoza uzrokovana supstancama versus primarne psihoze – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedavna istraživanja o progresiji i liječenju psihoze potiču neke stručnjake na pitanje: Jesu li psihoze izazvane psihoaktivnim supstancama i primarna psihoza u svojoj osnovi različite, a ako jesu, je li to važno? Liječenje prve epizode psihoze kod pacijenata koji također koriste kanabis često je izazov jer je teško razlučiti je li pacijentova konzumacija kanabisa prethodila […]

Bol

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]