Inovacija – rješenje za malnutriciju

U zajedničkom istraživačko-razvojnom projektu vrijednom 9 milijuna kuna, koga s 6,1 milijun kuna sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, stručnjaci Instituta Ruđer Bošković i Belupa razvijat će inovativne proizvode iz kategorije hrane za posebne medicinske potrebe.

Znanstveno-industrijski multidisciplinarni tim tako će sljedeće tri godine razvijati nove formulacije kliničke prehrane namijenjene nutritivnoj potpori osoba koje se nalaze u riziku ili su oboljele od malnutricije, oboljelima od dijabetesa i onkološkim bolesnicima. Većina financijskih sredstava uložit će se u istraživanje i razvoj novih formulacija, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka.

Inovativni iskorak koji se očekuje, kao rezultat projekta je primjena suvremenih nutricionističkih principa u formulacije s novim senzorskim osobinama, prilagođenima našem podneblju i prehrambenim navikama građana.

Procjenjuje se da čak 20 milijuna ljudi u EU pati od pothranjenosti, u bolnicama ona pogađa oko 40 posto pacijenata, a u umirovljeničkim domovima ta brojka doseže čak 60 posto. Razlog tome je nedostatak javnozdravstvene strategije, obveznog provođenja procjene nutritivnog statusa kao dio rutinske prakse te edukacije liječnika i medicinskog osoblja o važnosti procjene nutritivne uhranjenosti pacijenata u bolnici kao i općenito u starijoj populaciji podložnoj problemu pothranjenosti.

S druge pak strane, problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije zdravstvene probleme u Hrvatskoj. Štoviše, vodeći uzroci smrti RH su bolesti srca i krvnih žila koje su izravno povezane s prehranom, dok je stopa dijabetesa 54,7 % veća u RH, nego u ostalim novim članicama Europske unije. Procijenjeni troškovi liječenja bolesti povezanih s prehranom su vrlo visoki i predstavljaju značajan teret za hrvatsko gospodarstvo. Nadalje, malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća 20-60 % bolničkih pacijenata.

Brojne studije pokazuju da pravodobna i adekvatna nutritivna terapija doprinosi smanjenju broja dana provedenih u bolnici i broja ponovljenih hospitalizacija te posljedično smanjuje troškove zdravstvenog sustava.

*Poziv „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ KK.01.1.1.07, u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Belupa.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika