Inovacija – rješenje za malnutriciju

U zajedničkom istraživačko-razvojnom projektu vrijednom 9 milijuna kuna, koga s 6,1 milijun kuna sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, stručnjaci Instituta Ruđer Bošković i Belupa razvijat će inovativne proizvode iz kategorije hrane za posebne medicinske potrebe.

Znanstveno-industrijski multidisciplinarni tim tako će sljedeće tri godine razvijati nove formulacije kliničke prehrane namijenjene nutritivnoj potpori osoba koje se nalaze u riziku ili su oboljele od malnutricije, oboljelima od dijabetesa i onkološkim bolesnicima. Većina financijskih sredstava uložit će se u istraživanje i razvoj novih formulacija, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka.

Inovativni iskorak koji se očekuje, kao rezultat projekta je primjena suvremenih nutricionističkih principa u formulacije s novim senzorskim osobinama, prilagođenima našem podneblju i prehrambenim navikama građana.

Procjenjuje se da čak 20 milijuna ljudi u EU pati od pothranjenosti, u bolnicama ona pogađa oko 40 posto pacijenata, a u umirovljeničkim domovima ta brojka doseže čak 60 posto. Razlog tome je nedostatak javnozdravstvene strategije, obveznog provođenja procjene nutritivnog statusa kao dio rutinske prakse te edukacije liječnika i medicinskog osoblja o važnosti procjene nutritivne uhranjenosti pacijenata u bolnici kao i općenito u starijoj populaciji podložnoj problemu pothranjenosti.

S druge pak strane, problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije zdravstvene probleme u Hrvatskoj. Štoviše, vodeći uzroci smrti RH su bolesti srca i krvnih žila koje su izravno povezane s prehranom, dok je stopa dijabetesa 54,7 % veća u RH, nego u ostalim novim članicama Europske unije. Procijenjeni troškovi liječenja bolesti povezanih s prehranom su vrlo visoki i predstavljaju značajan teret za hrvatsko gospodarstvo. Nadalje, malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća 20-60 % bolničkih pacijenata.

Brojne studije pokazuju da pravodobna i adekvatna nutritivna terapija doprinosi smanjenju broja dana provedenih u bolnici i broja ponovljenih hospitalizacija te posljedično smanjuje troškove zdravstvenog sustava.

*Poziv „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ KK.01.1.1.07, u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Belupa.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Alergije

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Nutricionizam

Kako si pomoći kod refluksa i žgaravice?

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta. Želučani refluks je pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih.  No, ako se javlja više od dva puta tjedno, […]

Debljina

Što je to personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije javnozdravstvene probleme. U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4%, od čega debljinu ima 18,7% stanovnika. Brojke ukazuju na alarmantno stanje upravo u mediteranskim zemljama te potvrđuju premisu da se mediteranska […]

Nutricionizam

Ortoreksija – kad „zdrava“ prehrana prestane biti zdrava

Uobičajeno je razmišljanje kako se pravilnom prehranom može pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje i spriječiti pojavu nekih nezaraznih kroničnih bolesti.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako smršaviti?

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Keto dijeta za debljinu i povišen kolesterol

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]