Kako se dodacima prehrani obraniti od gripe

Gripa je virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Širi se kapljicama u zraku koje nastaju kihanjem, kašljanjem, ali i samim govorom. Virus ne podnosi temperaturu iznad 56 stupnjeva, dok na sobnoj temperaturi može preživjeti.

Gripa je virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Širi se kapljicama u zraku koje nastaju kihanjem, kašljanjem, ali i samim govorom. Virus ne podnosi temperaturu iznad 56 °C, dok na sobnoj temperaturi može preživjeti i nekoliko dana, a izrazito mu pogoduju niže temperature. Razumljivo je da se gripa najčešće javlja za vrijeme hladnijih mjeseci kada virusima niske temperature omogućavaju lakše preživljavanje i izvan organizma. Određeni nutrijenti i pripravci imaju – neki već desetljećima, a neki u novije vrijeme – dokazano blagotvorno djelovanje kod prehlade i gripe. Njihovim se unosom, u nekim slučajevima (pogotovo prehlade), može u potpunosti prevenirati razvoj bolesti, dok se u većini slučajeva mogu ublažiti simptomi, spriječiti komplikacije i skratiti trajanje bolesti.

Vitamin C

Danas možemo reći da postoje prilično dobri dokazi kako vitamin C skraćuje trajanje i ublažava simptome prehlade i gripe. Iako uzimanje vitamina C skraćuje trajanje bolesti za samo jedan ili dva dana, vitamin C je jeftin, siguran i jednostavan za primjenu. Terapijski učinak vitamina C postiže se unosom 500 mg do 2 g vitamina C dnevno.

Cink

Cink u obliku pastila skraćuje trajanje obične prehlade i gripe za 40% jer utječe na umnažanje virusa, objavljeno je u časopisu Open Respiratory Medicine Journal. Već se 80-tih godina prošlog stoljeća počelo s istraživanjima učinka cinka, u obliku pastila koje se otapaju u ustima, u liječenju obične prehlade. Rezultati zadnjih provedenih analiza ukazuju na pojavu nuspojava poput lošeg okusa u ustima, ali nema podataka da bi tablete cinka mogle uzrokovati dugoročnije neželjene učinke, čak i u dozama oko 90 mg.

Sve navedeno namećeprimjenu pastila cinka kao sigurnu i korisnu mogućnost liječenja obične prehlade i gripe. Vrlo je važno započeti s uzimanjem pastila cinka čim se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije.

Ehinaceja

Ekstrakt Echinacee, podrijetlom iz Amerike, dobiva se iz biljke Echinacea angustifolia. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da ehinaceja djeluje snažno imunomodulacijski, ublažava bol, smanjuje upalu te ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Analiza 11 studija koje su proučavale utjecaj ehinaceje na simptome gripe i prehlade pokazala je kako je čak 10 studija zabilježilo skraćenje trajanja bolesti. Ehinaceja povećava broj leukocita u krvi i pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita te na taj način djeluje protuupalno. Valja napomenuti da je kontraindicirana kod oboljelih od autoimunih bolesti (multipla skleroza, reumatoidni artritis, dijabetes, autoimune bolesti štitnjače) te da se ne smije koristiti dulje od osam tjedana bez pauze.

Ginseng

Ginseng se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi već tisućama godina, a vjeruje se da ima „adaptogena“ svojstva odnosno da može ojačati individualnu sposobnost pojedinca da se obrani od mentalnog i fizičkog stresa. Studije na životinjama i kliničke studije pokazuju kako Panax ginseng aktivira makrofage i limfocite te potiče proizvodnju citokina i antitijela. Iako su Panax ginseng i Panax quinquefolius kemijski vrlo slični, samo se Panax ginseng pokazao učinkovitim u obrani od gripe i prehlade.     

Ekstrakt češnjaka

Alicin je organosumporni spoj iz češnjaka za kojeg je utvrđeno da posjeduje blagotvoran učinak kod kardiovaskularnih bolesti i antikarcinogena svojstva, a in vitro istraživanja su pokazala i njegovu sposobnost uništavanja virusa. Alicin se oslobađa prilikom usitnjavanja češnjaka, a inaktivira se kuhanjem. Studija u kojoj je sudjelovalo 146 odraslih osoba pokazala je kako unos 180 mg alicina dnevno tijekom 12 zimskih tjedana, smanjuje učestalost gripe i prehlade za dramatičnih 65 posto. A ako se simptomi gripe i prehlade pojave, alicin skraćuje trajanje bolesti za čak 70 posto. No valja dodati kako je 180 mg alicina prilično visoka doza, jer se u jednom režnju svježeg češnjaka može naći samo 5 do 9 mg alicina. Međutim, za sada nisu utvrđene nuspojave uzimanja visokih doza alicina, osim neugodnog podrigivanja.

Propolis, matična mliječ i cvijetni prah

Otopine propolisa djeluju antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Propolis se kod tretiranja određenih bolesti i stanja obično primjenjuje sa medom ili drugim pčelinjim proizvodima. Matična mliječ ima baktericidna svojstva te djeluje kao prirodni biostimulator. Radovi o ljekovitim svojstvima cvijetnog praha – peluda svjedoče da pelud vrlo dobro djeluje protiv malaksalosti, da normalizira rad probavnih organa, popravlja apetit i povećava razinu hemoglobina u krvi. 

Probiotici

Probavni sustav sadrži najveći broj stanica imunološkog sustava – čak 60 %. Za postizanje i održanje povoljne ravnoteže intestinalne mikroflore važan je adekvatan unos korisnih bakterija ili probiotika putem hrane i dodataka prehrani. Najučinkovitijim imunostimulatorima pokazali su se probiotici iz roda Lactobacillus.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika