Ortoreksija – kad „zdrava“ prehrana prestane biti zdrava

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Uobičajeno je razmišljanje kako se pravilnom prehranom može pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje i spriječiti pojavu nekih nezaraznih kroničnih bolesti.

Međutim, za neke ljude fokus na „zdravu“ prehranu može prerasti poremećaj prehrane poznat kao ortoreksija. Kao i kod drugih poremećaja prehrane, potrebna je intervencija od strane zdravstvenih stručnjaka kako bi se ovakav problem uspješno prevladao.

Što je ortoreksija?

Ortoreksija ili ortoreksija nervoza, je poremećaj prehrane koji obuhvaća nezdravu opsesiju „zdravom“ i pravilnom prehranom. Za razliku od ostalih poremećaja prehrane, osobe s ortoreksijom iznimno su usredotočene na kvalitetu hrane, a ne količinu, odnosno, primaran im cilj nije gubitak kilograma. Umjesto toga, oni imaju ekstremnu fiksaciju čistoćom njihove hrane, kao i opsesiju blagodatima zdrave prehrane. Medicinska zajednica polako počinje prepoznavati ortoreksiju kao problem, iako još službeno nije definirana kao poremećaj prehrane. Izraz „orthorexia“ po prvi je puta uveo liječnik Steven Bratman i to 1997., a izveden je iz grčke riječi “orthos”, a ima značenje “pravo”.

Što uzrokuje ortoreksiju?

Treba naglasiti kako postoji razlika između pojedinaca koji žele promijeniti način života i poboljšati svoje zdravlje mijenjajući svoju prehranu i onih kod kojih taj fokus može postati ekstremniji, odnosno koji razviju ortoreksiju.

Istraživanja o uzrocima ortoreksije je malo, ali opsesivno-kompulzivne tendencije i povijest poremećaja prehrane prepoznati su kao faktori rizika. Ostali faktori rizika uključuju sklonost perfekcionizmu, anksioznost ili potrebu za kontrolom. Pokazalo se kako se kod osoba određenih profesija, kao što su zdravstveni radnici, operni pjevači, baletni plesači, glazbenici simfonijskog orkestra i sportaši, ovaj poremećaj češće pojavljuje, nego u prosječne populacije. Rizik također može ovisiti o dobi, spolu, razini obrazovanja i socioekonomskom statusu, ali potrebno je provesti više istraživanja prije nego što se donesu konačni zaključci.

U nekim slučajevima može biti teško odrediti razliku između ortoreksije i opće brige o zdravoj prehrani. Također, budući da ne postoje univerzalno dogovoreni dijagnostički kriteriji, teško je odrediti točnu dijagnozu.

Problemi s kojima se susreću

Pojedinci s ortoreksijom ni u jednom trenutku ne vole gubiti kontrolu kada je u pitanju hrana. Prateći rigorozne obrasce prehrane mogu učiniti svakodnevne situacije itekako kompliciranima i zahtjevnima. Sudjelovanje u normalnim društvenim aktivnostima u kojima je hrana fokus, poput  objedovanja u društvu i izvan kuće nimalo im nisu jednostavna. Uz to, nametljiva razmišljanja vezana uz hranu i sklonost da se njihove prehrambene navike smatraju superiornijima mogu dodatno zakomplicirati društvene interakcije. Sve to može dovesti do socijalne izolacije, koja je kako se čini, uobičajena među ljudima koji imaju ortoreksiju.

Ukoliko im se poremete planovi i navike vezane uz hranu i objedovanje, pojedinci s ortoreksijom često doživljavaju intenzivnu frustraciju. Kršenje nametnutih prehrambenih pravila može uzrokovati osjećaj krivnje, predbacivanja samima sebi, prisiljavanja na čišćenje organizma ili post. Puno vremena troše na čitanje prehrambenih deklaracija, provjeravanje je li hrana dovoljno „čista“, na otkrivanje podrijetla namirnica i moguće kontaminacije istih. To može uključivati​​ zabrinutosti zbog izloženosti pesticidima, mliječnih proizvoda s dodatkom hormona, umjetnih aroma ili konzervansa. Slobodno vrijeme provode tako da istražuju, raspoređuju, važu ili mjere hranu te planiraju buduće obroke. Nedavna istraživanja pokazuju da je ta neprekidna zaokupljenost hranom i zdravljem povezana sa slabijom radnom memorijom. Oni koji imaju ortoreksiju manje su uspješni u obavljanju zadataka koji zahtijevaju fleksibilno rješavanje problema.

Negativni učinci ortoreksije na zdravlje

Iako su studije o ortoreksiji ograničene, postoji značajan rizik za pojavu zdravstvenih komplikacija koje se javljaju i u drugih poremećaja prehrane. Neki od njih su nedostatak esencijalnih hranjivih tvari uzrokovanog restrikcijom namirnica što može rezultirati neuhranjenošću, anemijom ili poremećajima u radu srca. Dodatni zdravstveni problemi mogu uključivati ​​probavne smetnje, neravnotežu elektrolita i hormona te narušeno zdravlje kostiju.

Kako pobijediti ortoreksiju

Posljedice ortoreksije mogu biti ozbiljne kao i one drugih poremećaja prehrane. Ako se ne liječe, mogu dovesti do velikog broja zdravstvenih komplikacija. Prvi korak u prevladavanju ortoreksije je prepoznavanje njene prisutnosti. To može biti izazovno, jer pojedinci koji imaju ovaj poremećaj često to ne prepoznaju te ne uviđaju negativan utjecaj takvoga ponašanja na svoje zdravlje i na vlastiti društveni život. Nakon što je problem prepoznat, preporučuje se potražiti pomoć multidisciplinarnog tima zdravstvenih stručnjaka, poput onog koji uključuje liječnika, psihologa i dijetetičara. Uobičajeni postupci liječenja uključuju prevenciju izlaganja potencijalnim okidačima, promjene u obrascima ponašanja, kognitivno restrukturiranje i različite oblike treninga opuštanja. Konačno, edukacija o znanstveno valjanim podacima o prehrani također može pomoći osobama s ortoreksijom da preispitaju svoja vjerovanja o pojedinim namirnicama i hrani.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nutricionizam

Bol i nelagoda na lijevoj strani trbuha

Kardiovaskularne bolesti

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Prehrana

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLoše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

SHBG

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

raspoloženje

Prehrana i raspoloženje

Protuupalni citokini

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePosljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]