Prehrambene zanimljivosti o patlidžanu

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom…

Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom. Njegove glavne nutritivne karakteristike su niska kalorijska vrijednost i nizak udio ugljikohidrata, a bogatstvo vlakana. No, njegov glavni adut su antioksidansi kojih ima obilje.

Antioksidansi u prirodi pružaju protutežu slobodnim radikalima. Istraživanja pokazuju kako antioksidansi imaju sposobnost prevenirati mnoge kronične bolesti poput bolesti srca i karcinoma.

Termička obrada povećava udio antioksidansa u patlidžanu

Izlaganje hrane toplini obično dovodi do gubitka vrijednih tvari poput vitamina, međutim to nije uvijek pravilo. Naime, postoje namirnice kojima nutritivna vrijednost kuhanjem ili pečenjem može narasti. Upravo je takav slučaj i s patlidžanom. Ozbiljna istraživanja pokazala su kako kuhanjem i pečenjem patlidžana na roštilju raste udio fenolnih komponenti, antioksidansa poput klorogene i kafeinske kiseline. Također, sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ponajviše ona superoksid aniona, je veća kod patlidžana koji su termički obrađeni u usporedbi sa sirovim patlidžanima. Slično je i s rajčicom, koja pripada istoj porodici kao i patlidžan, kojoj biološka aktivnost odnosno udio likopena s termičkom obradom raste.  

Blagodati patlidžana

Patlidžan je odličan u sklopu prehrane za kontrolu glukoze u krvi zbog niskog udjela ugljikohidrata, a visokog udjela vlakana. Također, određena su istraživanja pokazala kako polifenoli, od kojih se neki mogu pronaći i u patlidžanu, mogu smanjiti apsorpciju glukoze i povećati proizvodnju inzulina. Zbog male kalorijske vrijednosti patlidžan je idealna namirnica redukcijskog jelovnika. Određena istraživanja na životinjama pokazala su kako patlidžan može poboljšati funkciju srca i smanjiti razinu LDL kolesterola i triglicerida. Također, laboratorijska istraživanja su pokazala kako patlidžan sadrži specifičan glikozid koji uništava stanice karcinoma. No dok se ove činjenice ne potvrde kliničkim istraživanjima, mudro je obogatiti prehranu kako patlidžanom, tako i drugim voćem i povrćem jer epidemiološka istraživanja pokazuju veliku korist prehrane bogate voćem i povrćem za prevenciju karcinoma.

Kako ga pripremati

U sklopu dijete s nižim udjelom ugljikohidrata, kriške patlidžana uvaljane u brašno i kratko popržene u ulju mogu zamijeniti kruh u sendvičima
Od patlidžana se priprema odličan namaz na kruh – patlidžan ispeći u pećnici u kori dok ne postane sasvim mekan, ostaviti ga pokrivenog da se malo ohladi, oguliti, te pomiješati s maslinovim uljem, češnjakom, limunovim sokom, jogurtom i začinima po želji
Kockice patlidžana pečenog u pećnici ili na roštilju dodajte u šalšu s tjesteninom, hladne salate s kvinojom ili poslužite kao prilog mesu uz pečene tikvice i papriku
Napravite povrtnu musaku tako da slažete redove kriški pečenog patlidžana, polijevate umakom od rajčice i pospete ribanim sirom i zapečete u pećnici
Dobro je znati kako se patlidžan nalazi pri dnu popisa voća i povrća u kojima se nalaze ostaci pesticida. Od apsorpcije pesticida plod uvelike štiti njegova kora.

Kada u prehrani izbjegavati patlidžan

Iako se na temelju dosadašnjih istraživanja ne može donijeti konačan zaključak kako biljke iz porodice pomoćnica djeluju negativno na simptome autoimunih bolesti, ipak se savjetuje oprez. Moguće je kako alkaloid solanin iz te porodice biljaka izaziva upalu i da je odgovoran zašto se nekim osobama koje pate od upale popraćene jakom boli primjerice kod reumatskih bolesti, simptomi ublaže kada eliminiraju navedene namirnice iz prehrane.

Također, patlidžan može izazivati alergije. Identitet mnogih alergena iz patlidžana još nije otkriven, no ustanovljeno je kako uzročnik alergije kod određenih osoba može biti i važan enzim polifenol oksidaza.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pluća

Egzacerbacija astme

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaAstma je kronična (dugotrajna) bolest dišnog sustava koja uzrokuje otežano disanje zbog suženja i upale dišnih putova u plućima. Ljudi koji boluju od astme često osjećaju zaduhu, stezanje u prsima, kašalj i piskanje pri disanju. Ti se simptomi mogu pojaviti povremeno, a ponekad se i pogoršaju – osobito tijekom noći, rano ujutro, pri naporu ili […]

Gljivice na noktima

Kvržica na prstu – što mi je činiti dalje?

Depresija

Esketamin u liječenju depresije otporne na liječenje

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovo istraživanje pokazuje kako je esketamin u kombinaciji s inhibitorom ponovne pohrane serotonina (SSRI) i noradrenalina (SNRI) za depresiju otpornu na liječenje (TRD) bio je povezan sa značajno nižim stopama nekoliko štetnih ishoda u odnosu na esketamin uz selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina (SSRI). Prethodna istraživanja pokazala su da je esketamin u kombinaciji s bilo […]

Zdravlje

Pretjerana pospanost – ozbiljan zdravstveni problem

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovoobjavljeni stav Američke akademije za medicinu spavanja (AASM) ističe pospanost kao ključni simptom poremećaja spavanja i budnosti te niza psihijatrijskih i neuroloških poremećaja stoga se smatra kako je procjena i liječenje pospanosti kod pacijenata od velike važnosti. Izjava je objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine. Pretjerana pospanost ima dalekosežne učinke na zdravlje. Ona predstavlja […]

Onihomikoza

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Penis

Problem s kožom penisa – što da napravim?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]