Prevencija i liječenje raka hranom

Danas se hrana smatra glavnim oružjem protiv raka. Potrebno je mnogo vremena da se rak potpuno razvije. To znači da imate godine na raspolaganju da izgladnjujete ili hranite potencijalni rak. Uobičajeno razdoblje.

Danas se hrana smatra glavnim oružjem protiv raka. Potrebno je mnogo vremena da se rak potpuno razvije. To znači da imate godine na raspolaganju da izgladnjujete ili hranite potencijalni rak. Uobičajeno razdoblje od trenutka kada jedna stanica doživi genetske promjene, mutacije, do pojave tumora je dva do tri desetljeća i koji puta četiri do pet desetljeća.
Ono što jedete može utjecati na razvoj raka u mnogim fazama, od početka do rasta i širenja raka. Neke tvari moraju biti aktivirane prije nego što mogu potaknuti rak. Hrana to može spriječiti. Tvari koje se nalaze u hrani mogu u tijelu podići sustav za neutralizaciju otrova, sprečavajući genetsko oštećenje stanica, uvod u rak. Tvari koje se nalaze u hrani mogu u stanicama odrediti da li virus koji uzrokuje rak ili prirodni izazivači raka poput estrogena mogu pretvoriti tkivo u kancerogeno. Antioksidacijske tvari u hrani, uključujući vitamine, mogu uništiti kancerogene, pa čak i obnoviti oštećene stanice. Čak i nakon što su se stanice okupile u još uvijek dobroćudne male nakupine koje mogu izrasti u opasne tumore, spojevi koji se nalaze u hrani mogu posredovati u zaustavljanju daljnjeg rasta. Prehrana, iako puno manje djelotvorna u kasnijim fazama, još uvijek može utjecati na metastaze i širenje raka. Tvari koje se nalaze u hrani mogu razvijati neprijateljsko ili povoljno okruženje.
Bezbrojni načini  na koje hrana može utjecati na rak zaista su složeni, nisu potpuno shvaćeni i isprepleteni su s mnogim drugim čimbenicima. Pa čak i ako su genetika i vaš stil života protiv vas, vaša prehrana još uvijek može napraviti ogromnu razliku u izgledima da dobijete rak.

Što treba jesti da bi se spriječile sve vrste raka

Jesti više voća i povrća. Najvažnije oružje protiv raka koje se nalazi u voću i povrću je beta karoten. Nitko zapravo ne zna koja je količina voća i povrća najbolja protiv raka, ali barem dva komada različitog voća i tri komada različitog povrća dnevno je cilj kojem treba težiti. Češnjak i luk su jaka preventivna sredstva. Jedite ih svaki dan. Više od 30 različitih neprijatelja kancerogena otkriveno je u češnjaku  i luku.
Nije tajna da je rajčica moguće oružje protiv raka. Radi se o pigmentu likopenu koji rajčici daje njezinu crvenu boju za koji je otkriveno da je dva puta moćniji od beta karotena u uništavanju slobodnih molekula kisika, otrovne molekule koja može izazvati rak u stanicama. Velika koncentracija likopena nalazi se u lubenici, a ima ga malo i u marelicama.
Jedite naranče, grejp, limune i limetu zato što sadrže sve vrste prirodnih tvari
(karotenoidi, flavonoidi, terpeni, limonoidi i kumarini) koji neutraliziraju jake kancerogene spojeve. Jedna analiza je otkrila da agrumi sadrže pedeset i osam poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.
Nastojite jesti zeleno povrće naročito zeleno lisnato povrće. Zeleno povrće kao što je špinat, kelj, tamnozelena salata i brokula, prepuno je različitih antioksidansa uključujući beta karoten i folnu kiselinu, kao i lutein. Što je povrće zelenije to ima više karotenoida koji sprečavaju rak.
Soja ima veliki antikancerogeni potencijal. Ima antiestrogeno djelovanje koje može zaustaviti razvoj hormonski ovisnog raka, poput raka dojke i prostate. Soja je najbogatiji izvor tzv. inhibitora proteaze, fitosterola i saponina koji mogu pojačati imunitet i prekinuti razmnožavanje kancerogenih stanica.
Razvijte želju za čajem. Crni i zeleni čaj imaju antikancerogeno djelovanje.
Zasićene masti u mlijeku izazivaju određene vrste raka. Trebalo bi jesti mlijeko koje sadržava malo masti, najbolje jogurt i to onaj koji je napravljen od acidofilnih kultura. Masti životinjskog porijekla i višestruko nezasićena biljna ulja obično izazivaju rak.
Ako se meso prži i peče na žaru ili roštilju na visokim temperaturama, stvaraju se velike količine kancerogenih tvari. Češće pirjajte, kuhajte i poširajte meso. Radije jedite srednje kuhanu nego jako kuhanu govedinu.
Često korištene višestruko nezasićene masti tipa omega 6, kao što je kukuruzno ulje, predstavljaju opasnost za dobivanje raka. Jednostruko nezasićene masti, tip koji prevladava u maslinovom ulju, pomažu u sprječavanju raka. Masne kiseline tipa omega-3 koje se nalaze u hrani iz mora također pomažu sprečavanju određene vrste raka. 
Umjereno s alkoholom jer alkohol može potaknuti širenje raka, smanjujući djelovanje imunološkog sustava.

Zaključak

Da možete imati pravilnu prehranu do kraja života kojom biste izbjegli rak bili biste vegetarijanac ili poluvegetarijanac koji jede i nešto hrane iz mora.  Izbjegavali biste crveno meso, te hranu životinjskog porijekla i mliječne proizvode, poput sira i punomasnog mlijeka  koji sadrže puno zasićenih masti. Da ipak jedete meso bila bi to pureća prsa bez kože, ali nikada dimljeno sušeno meso kao što je slanina ili salama. Kruh bi bio gnjecav i napravljen od cjelovitih žitarica, a jeli biste ga bez maslaca ili margarina. Odrekli biste se jako slanih i sušenih proizvoda. Odabrali biste maslinovo ulje, ulje od repice ili egzotičnije laneno ulje. Bili biste pobornik salate i stalno bi jeli zeleno povrće. Bili biste skloni šarenom voću poput jagoda, malina, lubenica, naranča. Jeli biste crno grožđe. Jeli biste koštunjave  plodove zbog zaštitnog vitamina E, brazilski oraščić zbog selena, bademe zbog oleinske kiseline.
Manje je vjerojatno da mršaviji ljudi koji jedu manje količine hrane postanu žrtvom raka.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijete

Kako liječiti lišaj na ruci djeteta?

Algurija

Poremećaji mokrenja

Općenite definicije stanovitih stanja znaju biti vrlo korisne u razumijevanju uzroka i manifestacija raznih bolesti i tegoba. Tako je i s mokrenjem. Premda ta je funkcija vrlo često, dok ne nastanu značajnije tegobe, ispod razine svijesti i obavlja se gotovo automatski pa ljudi na nju i ne obraćaju osobitu pozornost. Već tijekom razgovora s bolesnikom, […]

hiperpigmentacije

Melasma – cjelogodišnji pristup

Melazma je dermatološki poremećaj, odnosno stanje kože koji se karakterizira pojavom tamnih mrlja na koži, posebno na licu. Te mrlje obično su smeđe ili sive boje i javljaju se uglavnom na čelu, obrazima, nosu i gornjoj usni. Često se pojavljuju simetrično. Najčešće se javlja kod žena, posebno tijekom trudnoće ili tijekom hormonalnih promjena, kao što […]

Encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija je poremećenje funkcije mozga koja je povezane s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Često se spominje u vezi s kontaktnim sportovima, ali može se pojaviti kod svakoga tko pati od ponovljenih trauma glave. Kronična traumatska encefalopatija vrsta je neurodegenerativne bolesti povezana s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Radi se o […]

Dermatoskop

Okrugla izraslina nalik žulju na madežu – što je to?

Disfunkcija mozga

Što je encefalopatija?

Encefalopatija je skupina stanja koja uzrokuju disfunkciju mozga. Disfunkcija mozga može se pojaviti kao smetenost, gubitak pamćenja, promjene osobnosti i s drugim tegobama. Postoje različiti tipovi, svaki s različitim uzrocima koji variraju od infekcije, izloženosti toksinima, bolesti mozga i brojna druga stanja. Koje su vrste encefalopatije? Najčešći tipovi encefalopatije i njihovi uzroci su: – Anoksična […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]