Prevencija i liječenje raka hranom

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Danas se hrana smatra glavnim oružjem protiv raka. Potrebno je mnogo vremena da se rak potpuno razvije. To znači da imate godine na raspolaganju da izgladnjujete ili hranite potencijalni rak. Uobičajeno razdoblje.

Danas se hrana smatra glavnim oružjem protiv raka. Potrebno je mnogo vremena da se rak potpuno razvije. To znači da imate godine na raspolaganju da izgladnjujete ili hranite potencijalni rak. Uobičajeno razdoblje od trenutka kada jedna stanica doživi genetske promjene, mutacije, do pojave tumora je dva do tri desetljeća i koji puta četiri do pet desetljeća.
Ono što jedete može utjecati na razvoj raka u mnogim fazama, od početka do rasta i širenja raka. Neke tvari moraju biti aktivirane prije nego što mogu potaknuti rak. Hrana to može spriječiti. Tvari koje se nalaze u hrani mogu u tijelu podići sustav za neutralizaciju otrova, sprečavajući genetsko oštećenje stanica, uvod u rak. Tvari koje se nalaze u hrani mogu u stanicama odrediti da li virus koji uzrokuje rak ili prirodni izazivači raka poput estrogena mogu pretvoriti tkivo u kancerogeno. Antioksidacijske tvari u hrani, uključujući vitamine, mogu uništiti kancerogene, pa čak i obnoviti oštećene stanice. Čak i nakon što su se stanice okupile u još uvijek dobroćudne male nakupine koje mogu izrasti u opasne tumore, spojevi koji se nalaze u hrani mogu posredovati u zaustavljanju daljnjeg rasta. Prehrana, iako puno manje djelotvorna u kasnijim fazama, još uvijek može utjecati na metastaze i širenje raka. Tvari koje se nalaze u hrani mogu razvijati neprijateljsko ili povoljno okruženje.
Bezbrojni načini  na koje hrana može utjecati na rak zaista su složeni, nisu potpuno shvaćeni i isprepleteni su s mnogim drugim čimbenicima. Pa čak i ako su genetika i vaš stil života protiv vas, vaša prehrana još uvijek može napraviti ogromnu razliku u izgledima da dobijete rak.

Što treba jesti da bi se spriječile sve vrste raka

Jesti više voća i povrća. Najvažnije oružje protiv raka koje se nalazi u voću i povrću je beta karoten. Nitko zapravo ne zna koja je količina voća i povrća najbolja protiv raka, ali barem dva komada različitog voća i tri komada različitog povrća dnevno je cilj kojem treba težiti. Češnjak i luk su jaka preventivna sredstva. Jedite ih svaki dan. Više od 30 različitih neprijatelja kancerogena otkriveno je u češnjaku  i luku.
Nije tajna da je rajčica moguće oružje protiv raka. Radi se o pigmentu likopenu koji rajčici daje njezinu crvenu boju za koji je otkriveno da je dva puta moćniji od beta karotena u uništavanju slobodnih molekula kisika, otrovne molekule koja može izazvati rak u stanicama. Velika koncentracija likopena nalazi se u lubenici, a ima ga malo i u marelicama.
Jedite naranče, grejp, limune i limetu zato što sadrže sve vrste prirodnih tvari
(karotenoidi, flavonoidi, terpeni, limonoidi i kumarini) koji neutraliziraju jake kancerogene spojeve. Jedna analiza je otkrila da agrumi sadrže pedeset i osam poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.
Nastojite jesti zeleno povrće naročito zeleno lisnato povrće. Zeleno povrće kao što je špinat, kelj, tamnozelena salata i brokula, prepuno je različitih antioksidansa uključujući beta karoten i folnu kiselinu, kao i lutein. Što je povrće zelenije to ima više karotenoida koji sprečavaju rak.
Soja ima veliki antikancerogeni potencijal. Ima antiestrogeno djelovanje koje može zaustaviti razvoj hormonski ovisnog raka, poput raka dojke i prostate. Soja je najbogatiji izvor tzv. inhibitora proteaze, fitosterola i saponina koji mogu pojačati imunitet i prekinuti razmnožavanje kancerogenih stanica.
Razvijte želju za čajem. Crni i zeleni čaj imaju antikancerogeno djelovanje.
Zasićene masti u mlijeku izazivaju određene vrste raka. Trebalo bi jesti mlijeko koje sadržava malo masti, najbolje jogurt i to onaj koji je napravljen od acidofilnih kultura. Masti životinjskog porijekla i višestruko nezasićena biljna ulja obično izazivaju rak.
Ako se meso prži i peče na žaru ili roštilju na visokim temperaturama, stvaraju se velike količine kancerogenih tvari. Češće pirjajte, kuhajte i poširajte meso. Radije jedite srednje kuhanu nego jako kuhanu govedinu.
Često korištene višestruko nezasićene masti tipa omega 6, kao što je kukuruzno ulje, predstavljaju opasnost za dobivanje raka. Jednostruko nezasićene masti, tip koji prevladava u maslinovom ulju, pomažu u sprječavanju raka. Masne kiseline tipa omega-3 koje se nalaze u hrani iz mora također pomažu sprečavanju određene vrste raka. 
Umjereno s alkoholom jer alkohol može potaknuti širenje raka, smanjujući djelovanje imunološkog sustava.

Zaključak

Da možete imati pravilnu prehranu do kraja života kojom biste izbjegli rak bili biste vegetarijanac ili poluvegetarijanac koji jede i nešto hrane iz mora.  Izbjegavali biste crveno meso, te hranu životinjskog porijekla i mliječne proizvode, poput sira i punomasnog mlijeka  koji sadrže puno zasićenih masti. Da ipak jedete meso bila bi to pureća prsa bez kože, ali nikada dimljeno sušeno meso kao što je slanina ili salama. Kruh bi bio gnjecav i napravljen od cjelovitih žitarica, a jeli biste ga bez maslaca ili margarina. Odrekli biste se jako slanih i sušenih proizvoda. Odabrali biste maslinovo ulje, ulje od repice ili egzotičnije laneno ulje. Bili biste pobornik salate i stalno bi jeli zeleno povrće. Bili biste skloni šarenom voću poput jagoda, malina, lubenica, naranča. Jeli biste crno grožđe. Jeli biste koštunjave  plodove zbog zaštitnog vitamina E, brazilski oraščić zbog selena, bademe zbog oleinske kiseline.
Manje je vjerojatno da mršaviji ljudi koji jedu manje količine hrane postanu žrtvom raka.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pluća

Egzacerbacija astme

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaAstma je kronična (dugotrajna) bolest dišnog sustava koja uzrokuje otežano disanje zbog suženja i upale dišnih putova u plućima. Ljudi koji boluju od astme često osjećaju zaduhu, stezanje u prsima, kašalj i piskanje pri disanju. Ti se simptomi mogu pojaviti povremeno, a ponekad se i pogoršaju – osobito tijekom noći, rano ujutro, pri naporu ili […]

Gljivice na noktima

Kvržica na prstu – što mi je činiti dalje?

Depresija

Esketamin u liječenju depresije otporne na liječenje

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovo istraživanje pokazuje kako je esketamin u kombinaciji s inhibitorom ponovne pohrane serotonina (SSRI) i noradrenalina (SNRI) za depresiju otpornu na liječenje (TRD) bio je povezan sa značajno nižim stopama nekoliko štetnih ishoda u odnosu na esketamin uz selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina (SSRI). Prethodna istraživanja pokazala su da je esketamin u kombinaciji s bilo […]

Zdravlje

Pretjerana pospanost – ozbiljan zdravstveni problem

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovoobjavljeni stav Američke akademije za medicinu spavanja (AASM) ističe pospanost kao ključni simptom poremećaja spavanja i budnosti te niza psihijatrijskih i neuroloških poremećaja stoga se smatra kako je procjena i liječenje pospanosti kod pacijenata od velike važnosti. Izjava je objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine. Pretjerana pospanost ima dalekosežne učinke na zdravlje. Ona predstavlja […]

Penis

Problem s kožom penisa – što da napravim?

Bolest noktiju

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]