Prijedlozi “pametnih” obroka za više nutrijenata

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Određene namirnice bolje funkcioniraju u paru nego same. Pametnim kombiniranjem namirnica možemo stvoriti prehrambenu sinergiju koja će povećati blagotvorno djelovanje hrane na zdravlje. U nastavku pročitajte prijedloge pametnih obroka za veće nutritivno bogatstvo.

Rajčica s brokulom

Iskoristite sezonu rajčica najviše što možete jer nam one osiguravaju mnogo korisnih tvari poput vitamina C, vitamina A, prehrambenih vlakana, kalija i likopena. Rajčice su jedna od rijetkih vrsta povrća kojoj kuhanjem ne smanjujemo nego čak povećavamo nutritivnu vrijednost. Kuhanjem rajčice likopen, glavni karotenoid u rajčici zaslužan za njezinu crvenu boju, iz prirodnog trans oblika prelazi u cis formu čime se povećava njegova iskoristivost u organizmu. Organizam će još bolje iskoristiti likopen prisutan u rajčici ukoliko se rajčica termički obradi u prisutnosti ulja.

Stoga bi idealan ljetni obrok bio primjerice umak od rajčice pripremljen na maslinovom ulju, poslužen s integralnom tjesteninom. Pridodamo li ovom obroku i juhu od brokule, dobit ćemo kombinaciju za koju je istraživanje na miševima objavljeno 2013. godine u časopisu PloS One pokazalo kako djeluje antikarcinogeno.

Slanutak sa svježom paprikom

Mahunarke prirodno sadrže obilje željeza, međutim željezo biljnog podrijetla organizam teško apsorbira. Dodatkom C vitamina, može se povećati apsorpcija željeza, stoga se savjetuje kombinirati mahunarke s namirnicama koje prirodno sadrže obilje C vitamina. Primjerice, paprika koja je bogata vitaminom C pomoći će u apsorpciji željeza iz slanutka koji je pripremljen kao namaz, slično kao što će limunada pomoći iskoristiti željezo iz špinata.

Cvjetača s kupus salatom

Biljke iz porodice krstašica poput brokule, cvjetače, kupusa i kelja sadrže spojeve glukozinolate koji se u doticaju s enzimom mirozinazom hidroliziraju i nastaju novi korisni spojevi. Naime, in vitro studije pokazuju kako produkti te razgradnje imaju antikarcinogeno djelovanje. U netaknutoj biljci glukozinolati su odvojeni od enzima, no rezanjem ili žvakanjem povrća oni dolaze u kontakt i stvaraju se vrlo korisni spojevi. Kuhanjem se uništava enzim mirozinaza, no zdravstvene prednosti prekuhane brokule ili cvjetače možemo očuvati ukoliko ju u istom obroku konzumiramo s nekuhanim povrćem iz iste skupine poput rotkvica, kupusa, potočarke ili pak hrena.

Meso začinjeno ružmarinom

Tijekom pečenja mesa na roštilju, a i tijekom same probave može doći do stvaranja potencijalno štetnih spojeva koji se povezuju s pojavom nastanka plakova na krvnim žilama i razvitkom karcinoma. Istraživanja pokazuju kako se dodatkom začina koji sadrže ružmarinsku kiselinu poput ružmarina, origana, limuna, kadulje, timijana te paprene metvice, prije pripreme mesa, može smanjiti koncentracija štetnih spojeva u mesu i organizmu. Stoga je rješenje, prije svakog pečenja, meso marinirati.

Crno vino i riba

Studija objavljena 2008. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je kako osobe koje svakodnevno konzumiraju vino imaju višu razinu omega – 3 masnih kiselina u organizmu. Znanstvenici smatraju kako je moguće da upravo vino, ali ne i pivo ili žestoka pića, povećava apsorpciju omega – 3 masnih kiselina iz primjerice lososa, srdela ili pastrve.

Voćne salate

Znanstvenici su otkrili tisuće biološki aktivnih spojeva u voću, povrću, mahunarkama, orašastim polodovima i cjelovitim žitaricama, a novija istraživanja pokazuju kako neke od tih fitokemikalija slabije djeluju samostalno, a njihovu snagu mogu pojačati druge fitokemikalije. Primjer pametnog kombiniranja je kvercetin iz jabuke s katehinom iz grožđa ili pak elagičnom kiselinom iz malina. Stoga se umjesto pojedinačne voćke u međuobroku, češće odlučite za voćnu salatu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Fizikalna terapija

Akutna ozljeda meniska – 7. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRehabilitacija nakon ozljede meniska Fizioterapiju s individualno prilagođenim programom vježbanja bilo bi poželjno započeti čak i prije operacije. Potrebna je redovita tjelovježba za vraćanje pokretljivosti i snage koljenskog zgloba. Nakon operacije se prvo kreće s vježbama za poboljšanje raspona pokreta, a zatim se vježbe jačanja mišića postupno dodaju rehabilitacijskom planu. U početku je cilj minimizirati […]

Smanjena plodnost

O plodnosti i neplodnosti muškarca – općenito

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePitanjem plodnosti (fertilitet), neplodnosti (infertilitet) i smanjenom plodnošću (subfertilitet) u muškaraca bave se urolozi koji su subspecijalisti andrologije. O andrologiji je već bilo ranije riječi na ovim stranicama. Prije stotinjak, pa i dosta manje godina, je pitanje infertiliteta uglavnom bilo tradicionalno adresirano ženama, ali, osobito u posljednjih pedesetak godina smanjena plodnosti ili neplodnost muškarca postaje […]

Trudnoća

Oligohiramnij i anhidramnij

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLatinski oligohydramnion je stanje u trudnoći smanjene količine plodove vode, odnosno količina plodove vode manje od 500ml. Ultrazvučnom procjenom količine plodove vode, AFI je manji od 5. Latinski anhydramnion označuje potpuni nedostatak plodove vode. Olihogidramnij se nalazi od 0,5 do 8 % trudnoća. Prognoza i liječenje ovise o gestacijskog dobi (tjednima trudnoće) u kojoj se […]

Temperatura

Što učiniti po pitanju povišene temperature?

Sindrom iritabilnog crijeva

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

EEG

Na što ukazuje moj EEG?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]