Prijedlozi “pametnih” obroka za više nutrijenata

Određene namirnice bolje funkcioniraju u paru nego same. Pametnim kombiniranjem namirnica možemo stvoriti prehrambenu sinergiju koja će povećati blagotvorno djelovanje hrane na zdravlje. U nastavku pročitajte prijedloge pametnih obroka za veće nutritivno bogatstvo.

Rajčica s brokulom

Iskoristite sezonu rajčica najviše što možete jer nam one osiguravaju mnogo korisnih tvari poput vitamina C, vitamina A, prehrambenih vlakana, kalija i likopena. Rajčice su jedna od rijetkih vrsta povrća kojoj kuhanjem ne smanjujemo nego čak povećavamo nutritivnu vrijednost. Kuhanjem rajčice likopen, glavni karotenoid u rajčici zaslužan za njezinu crvenu boju, iz prirodnog trans oblika prelazi u cis formu čime se povećava njegova iskoristivost u organizmu. Organizam će još bolje iskoristiti likopen prisutan u rajčici ukoliko se rajčica termički obradi u prisutnosti ulja.

Stoga bi idealan ljetni obrok bio primjerice umak od rajčice pripremljen na maslinovom ulju, poslužen s integralnom tjesteninom. Pridodamo li ovom obroku i juhu od brokule, dobit ćemo kombinaciju za koju je istraživanje na miševima objavljeno 2013. godine u časopisu PloS One pokazalo kako djeluje antikarcinogeno.

Slanutak sa svježom paprikom

Mahunarke prirodno sadrže obilje željeza, međutim željezo biljnog podrijetla organizam teško apsorbira. Dodatkom C vitamina, može se povećati apsorpcija željeza, stoga se savjetuje kombinirati mahunarke s namirnicama koje prirodno sadrže obilje C vitamina. Primjerice, paprika koja je bogata vitaminom C pomoći će u apsorpciji željeza iz slanutka koji je pripremljen kao namaz, slično kao što će limunada pomoći iskoristiti željezo iz špinata.

Cvjetača s kupus salatom

Biljke iz porodice krstašica poput brokule, cvjetače, kupusa i kelja sadrže spojeve glukozinolate koji se u doticaju s enzimom mirozinazom hidroliziraju i nastaju novi korisni spojevi. Naime, in vitro studije pokazuju kako produkti te razgradnje imaju antikarcinogeno djelovanje. U netaknutoj biljci glukozinolati su odvojeni od enzima, no rezanjem ili žvakanjem povrća oni dolaze u kontakt i stvaraju se vrlo korisni spojevi. Kuhanjem se uništava enzim mirozinaza, no zdravstvene prednosti prekuhane brokule ili cvjetače možemo očuvati ukoliko ju u istom obroku konzumiramo s nekuhanim povrćem iz iste skupine poput rotkvica, kupusa, potočarke ili pak hrena.

Meso začinjeno ružmarinom

Tijekom pečenja mesa na roštilju, a i tijekom same probave može doći do stvaranja potencijalno štetnih spojeva koji se povezuju s pojavom nastanka plakova na krvnim žilama i razvitkom karcinoma. Istraživanja pokazuju kako se dodatkom začina koji sadrže ružmarinsku kiselinu poput ružmarina, origana, limuna, kadulje, timijana te paprene metvice, prije pripreme mesa, može smanjiti koncentracija štetnih spojeva u mesu i organizmu. Stoga je rješenje, prije svakog pečenja, meso marinirati.

Crno vino i riba

Studija objavljena 2008. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je kako osobe koje svakodnevno konzumiraju vino imaju višu razinu omega – 3 masnih kiselina u organizmu. Znanstvenici smatraju kako je moguće da upravo vino, ali ne i pivo ili žestoka pića, povećava apsorpciju omega – 3 masnih kiselina iz primjerice lososa, srdela ili pastrve.

Voćne salate

Znanstvenici su otkrili tisuće biološki aktivnih spojeva u voću, povrću, mahunarkama, orašastim polodovima i cjelovitim žitaricama, a novija istraživanja pokazuju kako neke od tih fitokemikalija slabije djeluju samostalno, a njihovu snagu mogu pojačati druge fitokemikalije. Primjer pametnog kombiniranja je kvercetin iz jabuke s katehinom iz grožđa ili pak elagičnom kiselinom iz malina. Stoga se umjesto pojedinačne voćke u međuobroku, češće odlučite za voćnu salatu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

ACNES

ACNES – 3. dio

Liječenje ACNES-a. ACNES (Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca) se može dijagnosticirati primjenom lokalne injekcije anestetika u kanal u ravnom trbušnom mišiću gdje prolazi zahvaćeni kožni živac. Injekcija lokalnog anestetika blokira osjet u živcu, ali se pretpostavlja i da smanjuje pritisak u kanalu koji uzrokuje uklještenje živca. Studije su potvrdile pozitivan učinak lokalne injekcije anestetika kod […]

Adenovirusi

Infekcije adenovirusima u dječjoj dobi

Adenovirusi kod ljudi uzrokuju različite kliničke slike u kojima je uglavnom zahvaćen respiratorni sustav, oči, te gastrointestinalni sustav. Većina infekcija ovim virusima je blagog tijeka, ali su ponekad mogući i teži oblici bolesti koji zahvaćaju živčani sustav, srce i druge organe, a najugroženija su novorođenčad i djeca s oslabljenim imunološkim sustavom. Zašto djeca obolijevaju od […]

Cink

Zdravlje vida – je li sve u dodacima prehrani?

Dolaskom u određene godine, često se otkrivaju kronične bolesti i stanja zbog kojih počinjemo razmišljati o prilagodbama i zdravijem načinu života. Dodaci prehrani koji utječu na srce i krvožilni sustav te mozak su traženi i o njima se puno zna. No postoji još jedan organ koji zahtijeva našu pozornost a često ga zaboravljamo. Oko je […]

Post

Može li post imati negativne ishode za trudnoću?

Probiotici

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Endometrioza

Endometrioza – trebam li potražiti drugo mišljenje?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Inzulinska rezistencija

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]