Razlozi zašto dijete nisu učinkovite

Mršavljenje je jedna od najčešćih novogodišnjih odluka međutim procjenjuje se kako se samo 20 posto ljudi uspješno riješi prekomjernih kilograma. Mršavljenje je vještina koja se stječe vježbom, a osim vježbe za uspjeh.

Mršavljenje je jedna od najčešćih novogodišnjih odluka međutim procjenjuje se kako se samo 20 posto ljudi uspješno riješi prekomjernih kilograma. Mršavljenje je vještina koja se stječe vježbom, a osim vježbe za uspjeh je nužan i kvalitetan savjet.  Nekoliko je razloga zašto ljudi nisu uspješniji u gubljenju kilograma.

Pogrešna procjena konzumiranih kalorija

Osobe na dijeti često podcjenjuju kalorije koje su unijele tijekom dana. Stoga se preporuča voditi dnevnik prehrane i bilježiti svu hranu koja se unosi. Kako bi se pratila veličina porcije koja se konzumira preporuča se koristiti šalice i žlice kao mjerne instrumente. Hrana koja se konzumira izvan kuće najčešće ima više kalorija od obroka koji se pripremaju doma pa je mudro imati što više samostalno pripremljenih obroka.

Krećemo se manje nego što mislimo

Prosječno je potrebno smanjiti unos hrane za 500 kalorija kako bi izgubilo pola kilograma tjelesne mase. Ako 500 kalorija prevedemo u minute tjelovježbe dobije se računica da se gubitak od pola kilograma postiže svakodnevnom intenzivnom tjelovježbom u trajanju od 60 minuta. Realističniji cilj bi bio povećati tjelovježbu na 30 minuta umjerenog do jakog intenziteta nekoliko puta tjedno. I hodanje može značajno djelovati na zdravlje i ostvarivanje poželjne tjelesne mase. Preporuka je pomoću pedometra mjeriti korake i pokušati dostići 10 000 koraka u danu. Međutim, valja imati na umu da se kod povećanja tjelovježbe ne povećava i unos kalorija. Mnogi ljudi s viškom kilograma posjeduju sobni bicikl, ali ga nemaju naviku koristiti za vježbanje već kao vješalicu za odjeću. Preporuča se sobni bicikl postaviti ispred televizora pa vrijeme koje se inače provodi sjedeći bilo bi mudrije provesti u okretanju pedala.

Loš raspored obroka

Kako bi se spriječilo usporavanje metabolizma potrebno je održavati glukozu u krvi stabilnom tijekom cijelog dana. Doručak bi trebalo konzumirati unutar pola sata od buđenja, a obroci u ostatku dana bi trebali biti redoviti što znači svaka 3 do 4 sata. Između obroka preporuča se grickati suho i svježe voće, orašaste plodove, fermentirane mliječne proizvode i integralne krekere.

Za dobru liniju ključan je dobar san

Studije pokazuju kako osobe koje spavaju manje od 6 sati imaju više razine hormona gladi – grelina u krvi. Grelin stimulira želju za unosom ugljikohidratne i visoko kalorične hrane. Također, nedostatak sna stimulira i hormon stresa – kortizol koji dovodi do povećanja tjelesne mase.

Uspješna dijeta je ona koja uđe u naviku i postane cjeloživotna praksa. Evo nekoliko savjeta kako uspješnije mršavjeti:

  • očistite kuhinjski pult od sve hrane osim voća,
  • nemojte jesti hranu direktno iz pakiranja nego servirajte na tanjur,
  • obavezno doručkujte unutar sat vremena od buđenja,
  • svaka 3 – 4 sata nešto pojedite te
  • nakon svakog zalogaja odložite pribor za jelo kako biste sporije jeli.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

ACNES

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi (gabapentin), antidepresivi (amitriptylin, duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster […]

Bubreg

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Laktobacili

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Dermatitis

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Analni otvor

Izrasilne oko analnog otvora – molim mišljenje

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]