Razlozi zašto dijete nisu učinkovite

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mršavljenje je jedna od najčešćih novogodišnjih odluka međutim procjenjuje se kako se samo 20 posto ljudi uspješno riješi prekomjernih kilograma. Mršavljenje je vještina koja se stječe vježbom, a osim vježbe za uspjeh.

Mršavljenje je jedna od najčešćih novogodišnjih odluka međutim procjenjuje se kako se samo 20 posto ljudi uspješno riješi prekomjernih kilograma. Mršavljenje je vještina koja se stječe vježbom, a osim vježbe za uspjeh je nužan i kvalitetan savjet.  Nekoliko je razloga zašto ljudi nisu uspješniji u gubljenju kilograma.

Pogrešna procjena konzumiranih kalorija

Osobe na dijeti često podcjenjuju kalorije koje su unijele tijekom dana. Stoga se preporuča voditi dnevnik prehrane i bilježiti svu hranu koja se unosi. Kako bi se pratila veličina porcije koja se konzumira preporuča se koristiti šalice i žlice kao mjerne instrumente. Hrana koja se konzumira izvan kuće najčešće ima više kalorija od obroka koji se pripremaju doma pa je mudro imati što više samostalno pripremljenih obroka.

Krećemo se manje nego što mislimo

Prosječno je potrebno smanjiti unos hrane za 500 kalorija kako bi izgubilo pola kilograma tjelesne mase. Ako 500 kalorija prevedemo u minute tjelovježbe dobije se računica da se gubitak od pola kilograma postiže svakodnevnom intenzivnom tjelovježbom u trajanju od 60 minuta. Realističniji cilj bi bio povećati tjelovježbu na 30 minuta umjerenog do jakog intenziteta nekoliko puta tjedno. I hodanje može značajno djelovati na zdravlje i ostvarivanje poželjne tjelesne mase. Preporuka je pomoću pedometra mjeriti korake i pokušati dostići 10 000 koraka u danu. Međutim, valja imati na umu da se kod povećanja tjelovježbe ne povećava i unos kalorija. Mnogi ljudi s viškom kilograma posjeduju sobni bicikl, ali ga nemaju naviku koristiti za vježbanje već kao vješalicu za odjeću. Preporuča se sobni bicikl postaviti ispred televizora pa vrijeme koje se inače provodi sjedeći bilo bi mudrije provesti u okretanju pedala.

Loš raspored obroka

Kako bi se spriječilo usporavanje metabolizma potrebno je održavati glukozu u krvi stabilnom tijekom cijelog dana. Doručak bi trebalo konzumirati unutar pola sata od buđenja, a obroci u ostatku dana bi trebali biti redoviti što znači svaka 3 do 4 sata. Između obroka preporuča se grickati suho i svježe voće, orašaste plodove, fermentirane mliječne proizvode i integralne krekere.

Za dobru liniju ključan je dobar san

Studije pokazuju kako osobe koje spavaju manje od 6 sati imaju više razine hormona gladi – grelina u krvi. Grelin stimulira želju za unosom ugljikohidratne i visoko kalorične hrane. Također, nedostatak sna stimulira i hormon stresa – kortizol koji dovodi do povećanja tjelesne mase.

Uspješna dijeta je ona koja uđe u naviku i postane cjeloživotna praksa. Evo nekoliko savjeta kako uspješnije mršavjeti:

  • očistite kuhinjski pult od sve hrane osim voća,
  • nemojte jesti hranu direktno iz pakiranja nego servirajte na tanjur,
  • obavezno doručkujte unutar sat vremena od buđenja,
  • svaka 3 – 4 sata nešto pojedite te
  • nakon svakog zalogaja odložite pribor za jelo kako biste sporije jeli.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Jetra

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Askar

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Psihoze

Psihoza uzrokovana supstancama versus primarne psihoze – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedavna istraživanja o progresiji i liječenju psihoze potiču neke stručnjake na pitanje: Jesu li psihoze izazvane psihoaktivnim supstancama i primarna psihoza u svojoj osnovi različite, a ako jesu, je li to važno? Liječenje prve epizode psihoze kod pacijenata koji također koriste kanabis često je izazov jer je teško razlučiti je li pacijentova konzumacija kanabisa prethodila […]

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?