Rizici konzumacije energetskih pića

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Posljednjih godina u upotrebi su mnoga energetska pića kao brzi nadomjesci energije (energy boosts)  ili kao dijetalni proizvodi.

Posljednih godina u upotrebi su mnoga energetska pića kao brzi nadomjesci energije (energy boosts)  ili kao dijetalni proizvodi. Ona sadrže visoke doze kofeina i drugih aditiva kao što su taurin, ginseng i kamitin koji djeluju kao stimulansi. Neka energetska pića sadrže čak do 500mg kofeina. Većina konzumenata nisu svijesni sadržaja kofeina niti mogućih opasnosti.

Američka Food and Drug Administration (FDA) za sada ne traži od proizvođača energetskih pića da naznače na ambalaži upozorenja ili da ograniče količinu kofeina u tim pićima iako su neki stručni članci/izvještaji upozoravali da bi bilo dobro da se takva upozorenja stave na energetska pića, slično kao za cigarete. U nekim drugim zemljama postoje određene preporuke kod stavljanja ovih pića na tržite. Tako Kanada traži da se na etiketama Red Bull pića naznači da ga ne bi trebalo miješati s alkoholnim pićima i da se dnevno ne bi smjelo konzumirati više od 2 limenke. Štoviše prodaja ovog energetskog pića je ograničena u Norveškoj, Francuskoj, Danskoj i Urugvaju zbog  rizika za zdravlje.

Nedavna studija provedena u Australiji je našla da energetska pića mogu povećati rizik cerebrovaskularnih incidenata i infarkta miokarda povećavajući agregabilnost trombocita i slabljenjem endotelne funkcije posebno u kombinaciji s već postojećom kardiovaskularnom bolesti, stresom ili hipertenzijom. Zbog takvih situacija bitno je da  su kliničari upoznati s potencijalnim posljedicama za zdravlje konzumacije energetskih pića. Jako je bitno prepoznavanje intoksikacie kafeinom, apstinencijske krize i ovisnosti o energetskim pićima.
Kofein je po kemijskoj strukturi metilksantin – istoj grupi spojeva pripadaju teofilin i aminofilin. Metilksantini stimuliraju srce i središnji živčani sustav zbog čega se upotrebljavaju u energetskim pićima. Kofein  djeluje tako da stimulira otpuštanje kateholamina i pojačava srčani automatizam. Povećava intracelularnu koncentraciju kalcija u miocitima što dovodi do slabljenja sistoličke i dijastoličke funkcije srca.  U visokim dozama može rezultirati aritmijama, tahikardijama, povraćanjem, epileptičkim napadajia, komom i u konačnici smrti.

Ova pića sadrže i visoke doze aminokiseline taurina i metabolita glukoze – glukoronlaktona. Studije su pokazale da taurin djeluje slično kofeinu na srčani i poprečnoprugasti mišić. Međutim rijetke su studije ispitivale toksičnost taurina te nema podataka koje doze taurina bi bile zapravo štetne za zdravlje. Neki istraživači tvrde da u fiziološki predisponiranih pojedinaca kombinacija teške tjelesne aktivnosti i ekscesivnog uzimanja pića s visokim sadržajem kofeina i taurina može biti okidač za ozbiljne kardiovaskularne incidente te inducirati koronarni vazospazam i ishemiju miokarda. Rizik ishemije se povećava povećanjem agregabilnosti trombocita i slablenjem endotelne funkcije.

U literaturi su objavljeni slučajevi kada je uzimanje visokoenergetskih pića rezultiralo popuštanjem srca uslijed dugotrajne tahikardije koje se potpuno oporavljalo nakon ustezanja visokoenergetskih pića. Konzumacija ovih pića je dovedena i u vezu s neželjenim djelovanjima na središnji živčani sustav, kao što su epileptički napadaji i cerebralna vaskulopatija. Obzirom da metilksantini imaju prokonvulzivno djelovanje, bolesnici s epilepsijom bi trebali izbjegavati sve nepotrebne dodatne izvore metilksantina.

Pretjerana adrenergička stimulacija kofeinom može rezultirati hiperglikemijom, hipokalijemijom, leukocitozom i metaboličkom acidozom. Stoga se kod ovakvih laboratorijskih nalaza i uz prisutnost simptoma simpatičke stimulacije treba posumnjati na intoksikaciju energetskim pićima.  Ponekad i iskusni kliničari mogu previdjeti dijagnozu intoksikacije kofeinom pa su podaci o bolesnikovim navikama ponekad od iznimne važnosti. Liječenje ovakvih bolesnika je usmjereno na standardne postupke liječenja navedenih metaboličkih poremećaja uz ostale opće suportivne mjere.

Zaključno se može reći da o utjecaju kofeina i energetskih pića mnoge činjenice nisu do kraja razjašnjene, posebice koje su količine štetne za zdravlje. Zdravstveni djelatnici moraju biti svijesni potencijalnih opasnosti ovih pića kako ove vrste intoksikacija ne bi previdjeli u svakodnevnom radu. Također zakonska regulativa kod stavljanja ovih proizvoda mora biti bolje regulirana zbog potencijalnih opasnosti za zdravlje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Kaheksija

Kaheksija u bolesnika sa srčanim popuštanjem (srčana kaheksija)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kaheksija je sindrom nenamjernog gubitka 5% ili više tjelesne težine unatrag godine dana uz prisutne sljedeće kliničko-laboratorijske faktore (barem tri moraju biti prisutna): snižen indeks tjelesne mase, umor, smanjena mišićna snaga, gubitak apetita, poremećaj biomarkera u krvi (snižen hemoglobin i serumski albumin, povišen interleukin 6 i C-reaktivni protein). Ona se može javiti u mnogim kroničnim […]

Mokraćni mlaz

Smetnje mokrenja – dvojna terapija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Postoje tzv. kombinirani lijekovi za smetnje mokrenja koji se koriste u muškaraca starije životne dobi. Takav primjer je i kombinacija tamsulosina i solifenacina koja objedinjuje dvije aktivne supstance u djelotvornim koncentracijama i to u jednoj tableti. Cilj ovog kombiniranog lijeka je smanjiti opstruktivne, ali istodobno i iritativne tegobe mokrenja koje se često istodobno javljanju u […]

Rak prostate

Rana dijagnostika raka prostate – nacionalni program

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Temeljem preporuka EU od početka veljače 2024. pokrenut je, na inicijativu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo te stručnog povjerenstva Nacionalni program rane detekcije raka prostate. Program je pokrenut obzirom da je rak prostate treći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u muškoj populaciji i time predstavlja javno-zdravstveni problem koji zahtijeva sustavni pristup. Posebni […]

HLA

Molim Vas značenje HLA nalaza

MR vratne kralježnice

MR vratne kralježnice i trnci u ruci – je li tro povezano?

Upale

D-manoza, šećer kao rješenje upale

Vrijeme čitanja članka: 2 minute D-manoza je jednostavan šećer prisutan u mnogim biljkama. Iako je slična glukozi, razlikuje se po tome što se ne pretvara u glikogen niti se pohranjuje u organizmu, već se brzo izlučuje putem urina. Zbog toga ju mogu koristiti i dijabetičari koji svoju bolest drže pod kontrolom. Prirodni izvori D-manoze D-manoza se prirodno nalazi u većim […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?