Rizici konzumacije energetskih pića

Posljednjih godina u upotrebi su mnoga energetska pića kao brzi nadomjesci energije (energy boosts)  ili kao dijetalni proizvodi.

Posljednih godina u upotrebi su mnoga energetska pića kao brzi nadomjesci energije (energy boosts)  ili kao dijetalni proizvodi. Ona sadrže visoke doze kofeina i drugih aditiva kao što su taurin, ginseng i kamitin koji djeluju kao stimulansi. Neka energetska pića sadrže čak do 500mg kofeina. Većina konzumenata nisu svijesni sadržaja kofeina niti mogućih opasnosti.

Američka Food and Drug Administration (FDA) za sada ne traži od proizvođača energetskih pića da naznače na ambalaži upozorenja ili da ograniče količinu kofeina u tim pićima iako su neki stručni članci/izvještaji upozoravali da bi bilo dobro da se takva upozorenja stave na energetska pića, slično kao za cigarete. U nekim drugim zemljama postoje određene preporuke kod stavljanja ovih pića na tržite. Tako Kanada traži da se na etiketama Red Bull pića naznači da ga ne bi trebalo miješati s alkoholnim pićima i da se dnevno ne bi smjelo konzumirati više od 2 limenke. Štoviše prodaja ovog energetskog pića je ograničena u Norveškoj, Francuskoj, Danskoj i Urugvaju zbog  rizika za zdravlje.

Nedavna studija provedena u Australiji je našla da energetska pića mogu povećati rizik cerebrovaskularnih incidenata i infarkta miokarda povećavajući agregabilnost trombocita i slabljenjem endotelne funkcije posebno u kombinaciji s već postojećom kardiovaskularnom bolesti, stresom ili hipertenzijom. Zbog takvih situacija bitno je da  su kliničari upoznati s potencijalnim posljedicama za zdravlje konzumacije energetskih pića. Jako je bitno prepoznavanje intoksikacie kafeinom, apstinencijske krize i ovisnosti o energetskim pićima.
Kofein je po kemijskoj strukturi metilksantin – istoj grupi spojeva pripadaju teofilin i aminofilin. Metilksantini stimuliraju srce i središnji živčani sustav zbog čega se upotrebljavaju u energetskim pićima. Kofein  djeluje tako da stimulira otpuštanje kateholamina i pojačava srčani automatizam. Povećava intracelularnu koncentraciju kalcija u miocitima što dovodi do slabljenja sistoličke i dijastoličke funkcije srca.  U visokim dozama može rezultirati aritmijama, tahikardijama, povraćanjem, epileptičkim napadajia, komom i u konačnici smrti.

Ova pića sadrže i visoke doze aminokiseline taurina i metabolita glukoze – glukoronlaktona. Studije su pokazale da taurin djeluje slično kofeinu na srčani i poprečnoprugasti mišić. Međutim rijetke su studije ispitivale toksičnost taurina te nema podataka koje doze taurina bi bile zapravo štetne za zdravlje. Neki istraživači tvrde da u fiziološki predisponiranih pojedinaca kombinacija teške tjelesne aktivnosti i ekscesivnog uzimanja pića s visokim sadržajem kofeina i taurina može biti okidač za ozbiljne kardiovaskularne incidente te inducirati koronarni vazospazam i ishemiju miokarda. Rizik ishemije se povećava povećanjem agregabilnosti trombocita i slablenjem endotelne funkcije.

U literaturi su objavljeni slučajevi kada je uzimanje visokoenergetskih pića rezultiralo popuštanjem srca uslijed dugotrajne tahikardije koje se potpuno oporavljalo nakon ustezanja visokoenergetskih pića. Konzumacija ovih pića je dovedena i u vezu s neželjenim djelovanjima na središnji živčani sustav, kao što su epileptički napadaji i cerebralna vaskulopatija. Obzirom da metilksantini imaju prokonvulzivno djelovanje, bolesnici s epilepsijom bi trebali izbjegavati sve nepotrebne dodatne izvore metilksantina.

Pretjerana adrenergička stimulacija kofeinom može rezultirati hiperglikemijom, hipokalijemijom, leukocitozom i metaboličkom acidozom. Stoga se kod ovakvih laboratorijskih nalaza i uz prisutnost simptoma simpatičke stimulacije treba posumnjati na intoksikaciju energetskim pićima.  Ponekad i iskusni kliničari mogu previdjeti dijagnozu intoksikacije kofeinom pa su podaci o bolesnikovim navikama ponekad od iznimne važnosti. Liječenje ovakvih bolesnika je usmjereno na standardne postupke liječenja navedenih metaboličkih poremećaja uz ostale opće suportivne mjere.

Zaključno se može reći da o utjecaju kofeina i energetskih pića mnoge činjenice nisu do kraja razjašnjene, posebice koje su količine štetne za zdravlje. Zdravstveni djelatnici moraju biti svijesni potencijalnih opasnosti ovih pića kako ove vrste intoksikacija ne bi previdjeli u svakodnevnom radu. Također zakonska regulativa kod stavljanja ovih proizvoda mora biti bolje regulirana zbog potencijalnih opasnosti za zdravlje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika