Smiju li djeca konzumirati soju?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Soja je namirnica visoke hranjive vrijednosti jer sadrži obilje proteina i fitokemikalija, a malo masti. Smatra se kako ima blagotvorno djelovanje na zdravlje odraslih jer smanjuje rizik od bolesti srca, osteoporoze.

Soja je namirnica visoke hranjive vrijednosti jer sadrži obilje proteina i fitokemikalija, a malo masti. Smatra se kako ima blagotvorno djelovanje na zdravlje odraslih jer smanjuje rizik od bolesti srca, osteoporoze i karcinoma te ublažava simptome menopauze. Međutim, kako u javnosti tako i određenim znanstvenim krugovima nosi stigmu nepodobne namirnice za djecu.

Unos soje u djetinjstvu i rizik od karcinoma dojke

Soja i sojino mlijeko sadrže molekule zvane fitoestrogeni koje ulaze u interakciju s estrogenskim receptorima na temelju čega u organizmu ostvaruju slabo djelovanje nalik hormonu estrogenu. U situacijama kad je razina estrogena u organizmu visoka, sojini fitoestrogeni predstavljaju konkurenciju hormonima. Taj učinak doveo je do nastajanja hipoteze o utjecaju soje na smanjenje rizika od karcinoma dojke.
Znanost za sada nije uspjela potvrditi tu hipotezu, no postoje indicije kako konzumacija soje u djetinjstvu može smanjiti rizik od karcinoma dojke u odrasloj dobi. Časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 2009. godine objavio je studiju u kojoj je sudjelovalo gotovo 600 žena s dijagnosticiranim karcinomom dojke i gotovo 1000 zdravih žena. Pokazalo se kako unos soje u djetinjstvu smanjuje rizik od karcinoma dojke za 58 %, dok je visok unos soje u adolescenciji smanjio taj rizik za 20 do 25 %. Točan mehanizam blagotvornog djelovanja soje još nije poznat, ali pretpostavlja se da su za učinak zaslužni izoflavoni.
S obzirom da još nije utvrđeno kakav učinak ostvaruje dugotrajno konzumiranje soje, potrebna su dodatna istraživanja. No s druge strane, poznato je kako kravlje mlijeko sadrži mnogo različitih vrsta hormona, uključujući iestrogene, a konzumacija mlijeka u javnosti ne ulijeva nepovjerenje poput soje.

Soja i pubertet

Soja izaziva brojne polemike kada su u pitanju djeca i vrijeme ulaska u pubertet. Suprotno mišljenju da unos soje potiče ranije sazrijevanje djevojčica, iz istraživačkih krugova pristiže sve više dokaza da soja djeluje upravo suprotno – odgađajući ulazak djevojčica u pubertet.
Moguću neškodljivost unosa soje u djetinjstvu potvrđuje i činjenica da neke civilizacije stoljećima konzumiraju obilje proizvoda od soje tijekom cijelog života bez vidljivih štetnih djelovanja, stoga bi se moglo zaključiti kako nema razloga zašto djeca ne bi smjela konzumirati soju. Unatoč tome, u situacijama kada znanost nije posve sigurna, mudro je pridržavati se pravila o umjerenosti, što kod djece znači unos od jedne do dvije šalice sojinog mlijeka na dan.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Živčane stanice

Možete li mi očitati EEG nalaz na koji sam išla zbog migrena?

Nokat

Najčešći uzroci i faktori rizika za gljivične infekcije noktiju

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Gljivične infekcije noktiju česta su pojava, zahvaćajući oko 10% populacije. Infekcija može zahvatiti jedan ili više noktiju, češće na nogama nego na rukama. Početni simptomi uključuju žućkasto zadebljanje nokta, koji postaje lomljiv i krhak. Nokat može promijeniti boju, odvojiti se od baze nokta, a ponekad može biti i bolan. Infekcija se može proširiti i na […]

Kože

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Depresija

Precizna psihijatrija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Područje psihijatrije doživljava transformativni pomak prema preciznoj medicini, paradigmi koja prilagođava liječenje jedinstvenim karakteristikama pojedinih pacijenata. Ovaj pristup odražava napredak u područjima kao što su onkologija i kardiologija, gdje su precizni alati već revolucionirali skrb za pacijente. Cilj precizne psihijatrije bio bi identificirati podtipove psihijatrijskih poremećaja i prilagoditi tretmane koristeći mjerljive, objektivne podatke. Koristeći funkcionalni […]

Moždana mreža

Promjene moždanih struktura u osoba s depresijom

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Studija objavljena u časopisu Nature pokazuje kako moždana je mreža uključena u obradu nagrađivanja i obraćanje pažnje na podražaje znatno povećana kod osoba s depresijom, ostaje stabilna tijekom vremena, na nju ne utječu promjene raspoloženja te da se može otkriti već kod djece prije pojave simptoma depresije. Koristeći novu tehniku ​​mapiranja mozga, istraživači su otkrili […]

Mozak

Zanošenje praćeno mučninom – koji je urok tome?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]