Talijansko istraživanje potvrdilo kako tjestenina ne deblja

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nova talijanska studija objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes otkrila je vezu između konzumacije tjestenine i tjelesne mase…

Nova talijanska studija objavljena u časopisu Nutrition and Diabetes otkrila je vezu između konzumacije tjestenine i tjelesne mase. U istraživanju je sudjelovalo 23 500 ispitanika različite dobi i socijalnog statusa, a bilježile su se njihove prehrambene navike i uspoređivale s indeksom tjelesne mase i omjerom struka i bokova.

Rezultati su iznenađujući, a pokazuju negativnu povezanost između količine pojedene tjestenine i pretilosti. Drugim riječima, što su ispitanici jeli više tjestenine, vjerojatnost da će imati problema s viškom kilograma je padala.

Ovi su rezultati u sukobu s tradicionalnim vjerovanjem da tjestenina deblja. Čak su i Talijani, poznati ljubitelji tjestenine, zbog tog vjerovanja u zadnje vrijeme smanjili konzumaciju. Moderna dijeta koja propagira nizak udio ugljikohidrata i visok udio proteina potisnula je ovu namirnicu s jelovnika, a poznata je njezina nezamjenjiva uloga u prehrani ljudi s tog područja još od doba srednjeg vijeka.

Znanstvenici nisu mogli objasniti rezultate ovog istraživanja, međutim, nagađaju kako je vezu između unosa tjestenine i vitke linije moguće objasniti činjenicom da se uz tjesteninu poslužuju namirnice za koje je poznato da su korisne kod mršavljenja poput rajčica, luka, češnjaka i maslinova ulja.

Prijedlozi pripreme

Ukoliko ste i dalje zabrinuti za svoju liniju zbog konzumacije tjestenine, odmaknite se od klasičnih umaka i počnite ju pripremati na drukčiji način – u salatama. Idealna brza, lagana i zdrava jela s tjesteninom su i takozvane hladne salate, odnosno tjestenina sa svježim povrćem, prelivena dresingom na bazi kiselog vrhnja ili jogurta. Poigrajte se salatama od svježeg povrća – dodajte zelenu salatu, radič, rikulu ili matovilac te ih kombinirajte s rajčicom, paprikom, krastavcima, kupusom ili ribanom mrkvom, a kalorijsku vrijednost povećajte dodatkom avokada, maslina, tunjevine, mozzarelle, feta sira ili mirisnih i mekih sireva s plemenitim plijesnima. Salatama možete dodati i konzervirane mahunarke za više vlakana i proteina. Preljeve za salate pripremite od ulja i octa ili soka citrusa (u omjeru 3:2 u korist ulja), a ovoj bazi možete dodati malo čvrstog jogurta, senfa ili svježeg začinskog bilja. Prije posluživanja salate možete posipati s orašastim plodovima i sjemenkama, poput oraha, indijskih oraščića, bućinih ili suncokretovih sjemenki.

Danas imamo dostupne tjestenine od različitih cjelovitih žitarica poput heljde i prosa ili pak konopljinog brašna ili pak imamo tjesteninu u bojama popvrća poput mrkve i špinata ili crnu tjesteninu sa sipom, a radi se o nutritivno i gastronomski vrlo zanimljivim namirnicama.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hidracija

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Imunološki sustav

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Mršavljenje

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Prehrana

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

FODMAP hrana

Bolovi u trbuhu

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]